Tuohen lumoissa

Jokihelmen Opisto järjesti marraskuussa Oulaisissa tuohikurssin. Kurssin vetäjänä toimi ylivieskalaislähtöinen tuohityöopettaja Jaana Öljymäki. Hän on opettanut tuohitöitä jo vuosien ajan ja toiminut virallisesti tuohiyrittäjänä kuusi vuotta.
”Tänä syksynä kävin jopa Ahvenanmaalla pitämässä kurssia. Sekin oli oikein mukava kokemus ja reissu”, kertoi Jaana Öljymäki.
Tuohityökulttuurilla on Oulaisissa pitkät perinteet. Jaana Öljymäen äiti Eeva Rutanen opetti Oulaisissa tuohitöiden tekoa lähes 40 vuotta. Jaana Öljymäki kulkee näin äitinsä jalanjälkiä.
”Uusi kurssi on tulossa jo tammikuun lopulla. Uusia ja nuoria harrastajia kaivataan mukaan”, Öljymäki kannusti.

Marraskuun lopulla pidetty Tuohen lumoissa -kurssi oli tarkoitettu sekä aloittelijoille että kokeneemmille punojille. Kurssilla ensikertalaiset tekivät vino- ja suorapunontaisia koreja ja muita pientuotteita. Jatkokurssilaiset taas valmistivat hieman haastavampia töitä.
Oulaisten kurssille saapunut oulaistelainen Jarkko oli jo kokenut tuohitöiden tekijä. Hän on tehnyt tuohesta monenlaisia töitä, enimmäkseen käyttöesineitä.
” Tulin kurssille, koska halusin tehdä jotain tuohesta. Mukava piristys harmaaseen ja pimeään kaamosaikaan. Kiva nähdä myös Jaana-opettajaa pitkästä aikaa”, Jarkko kertoi.

Kurssilla osallistujat oppivat tuohesta tekemisen perustekniikkaa, suoraa- ja vinopunontaa, sekä saivat tietoa materiaalinkeruusta ja tuohen ominaisuuksista.
”Opin miltä tuohesta tekeminen tuntuu ja aloin vähän hahmottaa, mihin materiaalin kanssa sekä siitä tehdessä täytyy kiinnittää huomiota. Mutta paljon on vielä opittavaa, erityisesti käsillä ja silmillä. Kiinnostaisi myös tietää lisää tuohikäsitöiden historiasta”.
Kurssin aikana Jarkko valmisti tuohesta kannellisen rasian. Rasia on tehty vinopunontatekniikalla.
”Rasia on aika monikäyttöinen. Siinä voi säilyttää pieniä esineitä, mitä kodeista yleensä löytyy. Ja onhan se itsessään myös koriste-esine”, Jarkko hymyili.
Yhdysvaltalainen Alyssa oli nyt ensimmäistä kertaa tuohityökurssilla. Suomeen muutettuaan hän on ollut jo monta vuotta kiinnostunut kansankäsitöiden tekemisestä.
”Kasvoin Uudessa-Englannissa, jossa kasvaa paljon koivuja. Tuohi käsityömateriaalina kiehtoo minua paljon”, Alyssa mietti.

Aliisa ja Alyssa punomassa.

Alyssan mukaan tuohityökurssilla oli hienoa työstää monia luonnonmateriaaleja. Ja vieläpä omin käsin. Tuohityökurssille hän tulisi heti uudemman kerran.
Helsingistä saapunut Aliisa oli myös ensimmäistä kertaa tuohityökurssilla. Hänen kurssille saapumiseensa liittyy oma tarinansa.
”Löysin sattumalta kierrätyskeskuksesta pikkuruiset tuohivirsut kolmisen vuotta sitten. Kiinnitin ne reppuuni ja huomasin, että tuntui hyvältä kantaa mukana esinettä, joka liittyy omaan kulttuuriperintöön. Virsut kuitenkin menivät rikki. Yritin etsiä uutta paria netistä ja erilaisista myyjäisistä, mutta en löytänyt. Tästä virisi ajatus, että täytyisi varmaan opetella itse tekemään tuohesta. Tänä syksynä sitten oli sopiva hetki etsiä kursseja, ja tämä Oulaisten kurssi oli sellainen, johon pääsin ja jossa oli tilaa. Tuntui myös hauskalta matkustaa itselle uuteen paikkaan”, kertoi Aliisa.
Aliisan mielestä perinnekäsitöiden tekeminen tuntuu hänelle merkitykselliseltä tavalta olla yhteydessä omaan kulttuuriperintöön sekä säilyttää sitä. Paljon tietotaitoa Suomen alueelta on viimeisen sadan vuoden aikana jo unohtunut.
”Sen palauttaminen ja säilyttäminen on osa kulttuurisen moninaisuuden säilyttämistä. Meidän käsityökulttuurimme on yhtä erityistä ja arvokasta kuin muidenkin paikkojen käsityökulttuurit!”, muistutti Aliisa.

Jarkon tuohirasia valmistumassa.

Oulaisten tuohikurssilla Aliisa teki yhden korin suorapunonnalla ja toisen pienemmän vinopunonnalla. ”Halusin tehdä perusesineitä, jotka tulisivat käyttöön. Näitä voi käyttää vaikka leipäkorina ja säilytyksessä”.
Kaikesta kurssilaisten palautteesta pystyi päättelemään sen, että he kaikki tykkäsivät Jaana Öljymäen ihmisläheisestä opetustavasta.
”Jaana on opettajana ainutlaatuinen. Itse työn ohjauksen ohessa hän kykenee taidoillaan paikasta riippumatta luomaan turvallisen, tasa-arvoisen, kunnioittavan ja innostavan oppimisympäristön oppilailleen”, kehui kurssille osallistunut Päivi. 
”Jaana on todella kärsivällinen ja hyvä ohjaaja. Hän opettaa selkeästi ja sydämellä”, totesi taiwanilainen ja nykyisin Helsingissä asuva Tie.

Kaikki neljä Oulaisten tuohikurssille osallistunutta kurssilaista aikovat tullaa uudemman kerran Jaana Öljymäen ohjaukseen. He kannustavat myös kaikkia muita tästä käsityötavasta kiinnostuneita tulemaan kurssille rohkein mielin mukaan.
”Kynnys on matala. Ei tarvitse heti osata kaikkea. Jaana kyllä neuvoo ja opastaa. Uskon, että moni yllättyy positiivisesti siitä, miten mukavaa tuohesta tekeminen on”, Jarkko sanoo.

Takaisin Jutut -sivulle