Asema täynnä yrittäjiä

Ylivieskan asema on nykyään täynnä elämää. Talossa työskentelee yhdeksän luovan alan pienyrittäjää. Pisimpään asemalla on ollut kampaaja Mari Pudas. Hän avasi aseman kampaamon 17 vuotta sitten.
”Kun aloitin, täällä työskentelivät vielä valtion rautateiden junanlähettäjät. Junien pysähtyessä Ylivieskan asemalle, konduktöörit vaihtoivat työvuoroja. Matkustajat ostivat lippuja asemalta ja odottivat junia”.
Vuoden 2024 alussa asemarakennuksen uuden omistajan Petri Hyvärin myötä tilat on vuokrattu ja remontoitu yrittäjien näköisiksi vanhaa kunnioittaen. Mari Pudas korostaa, että asemalla työskentelee nykyisin paljon osaajia. Lämmin yhteisöllisyys innostaa järjestämään säännöllisesti koko talon tapahtumia.
 
Mari Pudaksen yrittäjäkavereita ovat: Ateljee ompelimo Varisma, Maarit Varis, mittatilaus, ja korjausompelu. Ompelimolla on myös myynnissä käsin valmistettuja tuotteita, Asema Kahavila, Iina Myllyojan leipomat suolaiset ja makeat herkut täyttävät vitriinit keskiviikosta sunnuntaihin. Myös keittolounas valmistetaan kahavilan pienessä keittiössä tuoreista raaka-aineista. Salon Madeleine, ripsiteknikko Madelene Stenmark tekee kauneussalongissaan ripsienpidennyksiä ja laittaa hammaskoruja. Pandalocks, takkutaiteilija Veera Pakanen tekee rastoja virkkaustekniikalla. Palveluihin kuuluu myös takkujen huollot ja syväpuhdistukset. Pihla Auriina, tatuointiartisti Pihla Kivi. Onnenkettu Art on uusin aseman yrityksistä. Hilla Löytynoja luo naivistista taidetta ja pientuotteita, joita voi hankkia aseman yläkerrassa ja nyt myös verkkokaupassa. Hyvän olon Werstas, kampaaja Kirsi Kivi on erikoistunut pitkiin hiuksiin ja raidoituksiin. Riikka Ylitalo on kosmetologi, hieroja, jalkahoitaja ja hän opiskelee myös hermoratahierojaksi.
 
Aseman parturi, Mari Pudas on ekokampaaja, erikoisuutena tuoksuttomat, kotimaiset tuotteet, kasvivärit. Ensi helmikuussa kampaajamestariksi valmistuva Mari Pudas on samalla päivittänyt opintonsa nykyaikaiseen hiusmuotiin.
”Voin sanoa, että laajan koulutukseni ansiosta olen aallon harjalla kampaajaosaamisessa. Mestariopinnoissa on tullut paljon uutta. Valmistuin nimittäin kampaajaksi jo viime vuosisadalla eli 1993, mutta olen pitänyt ammattitaitoani yllä ja käynyt innolla alan kursseja”.
Kampaajamestarin tutkinto on yrittäjälle ammattitaidon tae, mutta vieraan työssä ollessa se takaa runsaamman palkkapussin. 
Miten Asemalle on sitten löytynyt näin paljon osaavia yrittäjiä?
”Se on lumipalloefekti”, Mari Pudas kuvaa.
”Esimerkiksi hyvä ystäväni Jenny Salmela sanoi, että hänen tyttärensä Iina etsii kahvilatilaa. Vähän samalla tavalla kaikki muutkin yrittäjät ovat löytäneet toimitilansa”.
Mari Pudas muistuttaa myös, että yritykset toimivat ympäri vuoden asemarakennuksessa.

Takaisin Jutut -sivulle