Hallituksen epäjohdonmukainen sote-politiikka
Sosiaalipalveluilla, joihin lastensuojelu kuuluu, on tärkeä rooli yksilöiden ja perheiden hyvinvoinnin edistämisessä. Tässä työssä, jos missä korostuu ennaltaehkäisevän toiminnan ja varhaisen puuttumisen merkityksellisyys.
Siksi onkin järkyttävää tiedostaa todellisuus, että Suomessa käytetään rahaa raskaan lastensuojelun toimialueeseen yli miljardi euroa joka vuosi. Laitoshoidon piirissä on yli 40 000 lasta tai nuorta.
Nämä tosiasiat ovat pysäyttäviä. Mikä on suomalaisessa yhteiskunnassa mennyt niin pahasti pieleen, että merkittävä määrä lapsia ja nuoria joudutaan sijoittamaan laitoksiin eivätkä he pysty elämään omissa kodeissaan?
Merkittävä syy kotien turvattomuuteen ja siihen, etteivät vanhemmat pysty olemaan turvallisia vanhempia lapsilleen, on alkoholin ja muiden päihteiden käyttäminen.
Alkoholi ja kansanomaisesti viina on totisesti viisasten juoma, jota kaikki eivät osaa käyttää viisaasti. Vuositasolla siitä aiheutuu yli miljardin euron arvoiset suorat haittavaikutukset Suomessa. Se tarkoittaa omia ja muille aiheutuneiden loukkaantumisten ja vammojen hoitoa, mielenterveysongelmia, poissaoloja töistä, työpaikan menetyksiä, ennen aikaisia kuolemia, työkyvyn menetystä, huolta ja murhetta läheisille. Lista on pitkä ja on arvioitu, että alkoholihaittojen kokonaiskustannukset vuositasolla olisivat arviolta 10 miljardia euroa.
On ollut murheellista seurattavaa, miten Orpon-Purran hallituksen alkoholipolitiikka on laadittu elinkeinoelämän ehdoilla. Tämä nähtiin joulun alla, kun hallituspuolueet – kristillisiä lukuun ottamatta – ajoivat läpi lain, jonka myötä vahvat, 8-prosenttiset juomat saatiin ruokakauppoihin. Näin tehtiin, vaikka yli 70 lausunnonantajaa 85:stä vastusti ja näki juomien saatavuuden parantuessa myös alkoholiongelmien lisääntyvän niin, ettei valtio taloudellisesti hyödy tästä mitään.
Nyt on sitten tulossa kostea kevät sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, sillä saamme käsiteltäväksemme lisää alkoholin myyntiä ja saatavuutta parantavia lakeja, kun hallitus haluaa toteuttaa alkoholin kotiinkuljetuksen ja etämyynnin Suomessa. Jos nämä alkoholilait etenevät samaa rataa kuin 8-prosenttisia juomia koskeva, on vain elinkeinoelämän näkemyksillä merkitystä ja kansanterveydelliset perustelut jäävät taka-alalle.
Hallituksen puheet lapsiystävällisestä Suomesta asettuvat vähintään outoon valoon, kun liberaalilla alkoholipolitiikalla lisätään perheitten pahoinvointia ja vastineeksi tarjotaan lasten ja nuorten terapiatakuuta. Samaan aikaan hallitus suunnittelee 100 miljoonan euron leikkauksia sosiaalihuoltoon, johon lastensuojelu ja päihdehuolto kuuluvat. Sosiaalihuollon ammattilaiset ovat kauhuissaan, mistä nämä säästöt otetaan. Alkoholihaittojen lisääntyessä kasvavat myös sosiaalityöntekijöiden työmäärä niin asiakkaiden määrän kasvaessa ja ratkottavien tilanteiden vaikeutuessa.
Aikaisemmin olisin uskonut etenkin kokoomuksen olevan tietoon päätöksensä pohjaava puolue. Oulaskankaan yöpäivystyksen lopettamisen ja monen muun järjettömän päätöksen jälkeen en ole enää yhtään varma.