Halpuuttaminen on tuottajan selkänahasta
Ukrainassa käytävä sota tulee vaikuttamaan ruuan tuotantoon maailmanlaajuisesti. Ukraina on ollut merkittävä viljantuottaja maailmassa, mutta nyt viljapellot ovat sotatantereina. Suomi ja monet maat ovat myös hyötyneet kymmenistä tuhansista ukrainalaista maataloustyöntekijöistä, mutta nyt on heillä talikot vaihtuneet aseisiin.
Tämä voi tulla jollekin yllätyksenä, mutta Suomen maatalous ei ole vakaalla pohjalla. Me kuluttajat ja kansalaiset olemme tottuneet ajattelemaan niin, mutta todellisuus on ihan muuta.
Karua tilastofaktaa on, että joka päivä Suomessa lopettaa tiloja, koska tuotanto ei ole kannattavaa. Syitä on monia, mutta yleisin syy liittyy siihen, ettei tuloja tule tarpeeksi tuotantokustannuksiin nähden. On selvää, että maataloustuotanto on liiketoimintaa, ja alalta karsiutuu pois heikosti johdetut tilat. Elinkelpoinen ja menestyvä maatalousyrittäminen vaatii paitsi raakaa työtä, vaatii se myös bisnes-älyä tehdä fiksuja liikesuunnitelmia ja investointeja.
Tuottajat joutuvat tällä hetkellä kamppailemaan monen ylivoimaisen vastuksen kanssa. Jo ennen Ukrainan sotaa tuotantokustannusten perässä oli mahdotonta pysyä, sillä sähkön, polttoaineiden ja lannoitteiden hinnat kohosivat kohoamistaan. Kauppojen kanssa tehdyt sopimukset ovat kankeita eivätkä huomioi tätä lainkaan. Nykytilojen täytyy olla suuria ja tämä vaatii merkittäviä investointeja tuotantorakennuksiin ja tuotantovälineisiin. Investoinnit tehdään pääsääntöisesti velkarahalla, joten kun pankki vaatii saataviaan kuten pitääkin, tuottaja ei pysty tekemään lyhennyksiä, kun viivan alle ei jää mitään alati kohoavien tuotantokustannusten vuoksi.
Maatalouden kannattavuuskriisistä on puhuttu jo pitkään, mutta eri asia on, ovatko tarpeelliset tahot saavuttaneet kriisitietouden siitä.
Ehkäpä sota Ukrainassa on se paljon kaivattu tekijä, jolla kotimainen maatalous ja ruoantuotanto mielletään yhteiseksi asiaksi. Ruokaturva ei ole itsestäänselvyys. Jos meiltä loppuvat tuottajat, loppuu meiltä myös kotimaassa tuotettu ruoka. Kriisin tullen kauppojen hyllyt tyhjenevät nopeasti, eikä niihin tule tavaraa, kun yhteydet muuhun maailman on suljettu.
Nyt pitää saada saman pöydän ääreen kaikki tahot, jotka pystyvät vaikuttamaan reilumpiin tuottajahintoihin. Elintarviketuotantoketjussa pärjäävät kaikki muut paitsi alkutuottaja. Jos kaupan ala ei vapaaehtoisesti ryhdy maksamaan parempaa korvausta, tehdään siitä vaikka laki.
Ruoan halpuuttaminen on muuttunut kirosanaksi, kun tietää, kenen selkänahasta sekin raha on otettu.