Joona Vuoti urheilijayrittäjäksitiellä kohti olympiakarsintoja
Oulaistelainen Joona Vuoti, 23, aloitti neljän vuoden olympiaprojektin tänä syksynä. Vieskan Voiman alaisuudessa toimineesta Kari Hyytiäisen painikoulusta maailmalle ponnistanut Vuoti harjoittelee ja asuu Helsingissä ja pyörittää urheiluliiketoimintaansa oman uuden yrityksen, Team Vuoti Oy:n kautta. Tavoitteena siintää Los Angeles 2028 ja olympiaedustus vapaapainissa.
”Olympiaedustuspaikan nappaaminen vaatii paljon harjoittelua, oheistreeniä ja painoluokan vaihdosta olympialuokkaan. Lisäksi taustalla tapahtuu paljon muita asioita, kuten rahoituksen varmistamista”, Vuoti kertoo.
Kolmivuotiaana painin aloittanut Vuoti seurasi alun perin sisaruksiaan painimatolle. Harrastus oli mieluisa ja kehitys kulki ensin Ylivieskan salille kilparyhmään siirtymisestä Kuortaneen urheilulukion käymiseen ja Helsingin Urhea-akademiaan liittymiseen.
”Vieskan Voiman edustaminen on ollut luonnollista, sillä kotiseura on tärkeä ponnistuslauta ja seuran tuki on kantanut läpi hyvien ja huonojen vuosien”, Vuoti kertoo.
Vuotin suurimpiin saavutuksiin painin saralla kuuluvat U23-MM 9. paikka, miesten SM-kulta ja muut muiden ikäluokkien arvokisamitalit. Lisäksi saavutuksia on tullut niin sanotuista UWW-kilpailuista eli kansainvälisistä kilpailuista, joista plakkarissa on muun muassa pronssisijoja. Pettymyksiäkin on tullut ja niitä ovat ennen kaikkea väliin jääneet kilpailut ja harjoituskaudet, joita loukkaantumiset ovat aiheuttaneet.
Vapaapainissa saa mennä jalkoihin, toisin kuin painin toisessa olympialajissa eli kreikkalaisroomalaisessa. Vuoti päätyi vapaapainin pariin oikeastaan sattumalta, sillä Vieskan Voima on siitä harvinainen seura, että sen treeneissä harjoitellaan nimenomaan vapaapainia.
Suomessa kreikkalaisroomalainen paini on yleisempi laji, mutta maailmalla ja etenkin entisessä Neuvostoliitossa, Turkissa, Yhdysvalloissa ja Iranissa vapaa on ollut perinteisesti vahvempi. Harjoitusleirit vievätkin paljon ulkomaille.
Nykyään Vuoti opiskelee, harjoittelee ja tekee töitä Helsingissä. Päivittäisestä valmennuksesta vastaa Niko Kettunen, ja fysiikkaharjoittelua ohjaa Levi Earl.
”Urheilu-ura on vaatinut valintojen tekemistä, mutta verkostoitumisen ja treenien kannalta Helsinki on tällä hetkellä Suomen paras paikka olla. Urhean tilat ovat modernit ja puitteet ovat kansainväliselläkin mittarilla mitattuna kunnossa”.
Seuraava suuri tavoite on olympiaedustus Los Angelesissa, mutta sitä ennen tiedossa on joka vuodelle arvokilpailuja. Seuraavat tärkeät kilpailut ovat miesten Euroopan mestaruuskilpailut 2025, jotka käydään keväällä Slovakissa. Tavoitteena on EM-edustus ja arvokisamitali. Myös muita pienempiä kilpailuja on tulossa ja niihin lähdetään antamaan näyttöjä ja hakemaan olympiapaikkaa.
Syvimpään korona-aikaan lukiosta valmistunut ja varusmiespalveluksen käynyt Vuoti kotiutui reserviupseerina. Nyttemmin opinnot Laurean englanninkielisellä liiketalouden linjalla alkavat olla loppusuoralla ja vuorossa on urheilu-uraa ja taloustiedettä yhdistävän lopputyön kirjoittaminen.
”Aika jakautuu koulun, treenien, kotielämän ja työkuvioiden välillä. Painissa ei liiku kovin paljoa rahaa, joten rahoitus tulee hakea muualta ja urheilijan elämään kuuluu oman henkilöbrändin kehittäminen ja erilaiset yhteistyösopimukset”, Vuoti valottaa.
Vuoti valittiin vastikään Suomen Painiveteraanikerho ry:n sihteeriksi, joten myös luottamustoimia painin saralla alkaa kertyä. Vuoti näkeekin sihteerin tehtävän mahdollisuutena yhdistää oma kokemus painijana ja järjestötyö muiden hyväksi.
Uuteen vuoteen Vuoti lähtee hyvillä mielin, sillä asiat ovat raiteillaan.
”Kisa- ja treenimatka-aikataulut, -ohjelmat ja lyhyen ja pitkän aikavälin suunnitelmat on kirjattu ylös ja nyt lähdetään toteuttamaan”.