Joulupuuro maistui vauvasta vaariin

Keittiön emäntä Sari Heikkilä valmistamassa 190 litran puuroannosta.

Kello on puoli 12 keskiviikkona. Tasainen ihmisvirta vaeltaa Oulaisten seurakuntakodin ovesta sisään. Sisällä aulassa vieraita vastaanottamassa on diakoniatyöntekijä Raisa Tamminen. Hän kertoo, että meneillään on toista kertaa vietettävä Vauvasta vaariin -tapahtuma. Tilaisuudessa kaikille vieraille on tarjolla maittavaa riisipuuroa. Ateriakokonaisuuden täydentävät vielä jouluiset torttukahvit.

Salissa seurakunnan toinen diakoniatyöntekijä, Marika Kamps täydentää juuri pöytään tarjoiltavia ruokia. Hän toteaa, että viime vuoteen verrattuna tilaisuus on sujunut nyt paljon rauhallisemmin.

”Ei ole sellaista samanlaista hässäkkää. Ensimmäisellä kerralla kaikki oli vielä hieman hakusessa. Nyt tiedämme paremmin, mitä ruokia tilaamme, missä järjestyksessä niitä tarjotaan ja kuka tekee minkäkin työn”, kertoo Marika Kamps.

Keittiön uumenissa työskentelee täyttä päätä lisää seurakunnan porukkaa. Heti alkuun ottaa vt. kirkkoherra Mari Jussi-Pekka toimittajan hellään syleilyynsä. Hänelle, kuten kaikille muillekin tapahtumassa mukana oleville seurakunnan työntekijöille Vauvasta vaariin -tapahtuma tuo mukavaa vaihtelua työarkeen.

Pitopalvelun emäntä Sari Heikkilä hämmentää suurta puuropataa. Hän kertoo, että riisipuuroa on tehty tänä päivänä yhteensä 190 litraa. Kaiken varalta, sillä viime vuonna tavara pääsi loppumaan kesken kaiken.

”Viime vuonna kävijöitä oli 750. Nyt puuroa on varattu 800 kävijälle”, sanoo Sari Heikkilä.

Yhden puuropadallisen valmistukseen kuluu aikaa kaksi tuntia. Sari Heikkilä kertoo, että tärkeintä puuron keitossa on sekoittaminen sekä lämpötilan seuraaminen. Pohjaan puuro ei kuitenkaan pala, sillä padan alla on vesivaippa ja riisipuuro valmistuu näin ollen höyrylämmön voimalla.

Riisiä, maitoa, voita ja kermaa. Siinä pääainekset maukkaan joulupuuron tekoon. Mutta miten on suolan laita, kun kyse on 190 litran satsista?

”Kaksi kiloa suolaa olen varannut tämän päivän määrään”, ohjeistaa Sari Heikkilä.

Sari Heikkilän pitopalveluyritys on huolehtinut seurakunnan tilaisuuksien kestinnät vuodesta 2020 lähtien. Vilkkaimpia aikoja ovat viikonloput, mutta myös viikolle mahtuu monenlaisia kerhoja ja eläkeläisten kokouksia, joissa kahvitarjoilua tarvitaan.

”Tämä työ on ollut todella antoisaa. Tässä näkee paljon monenlaisia ihmisiä vauvasta vaariin”, kiittelee Sari Heikkilä.

Vauvasta vaariin -tapahtuma kestää aina iltakuuteen saakka. Tällä kertaa joulupuuroa käy nauttimassa noin 700 vierasta.

Takaisin Jutut -sivulle