Kaikkea ei saa mitä haluaa

Netin keskustelupalstoilla riehuminen on 2000-luvun huikea ilmiö. On helppoa kirjoittaa vahvojakin mielipiteitä käyttäjänimen tai omalla kuvalla ja nimellä varustetun, etäältä tuntuvan käyttäjätilin kautta. Tunteen kuumenevat, päässä kiehahtaa ja välillä tulee sanottua asioita, joita ei ehkä tarkoittaisikaan.
On netissä myös paljon järkevää keskustelua ja toisten auttamista ja rakentavaa palautetta. Näitä ilmiöitä näkee paitsi paikallisissa ryhmissä, myös valtakunnan tasolla. Yksi suuri, hieman kummallinen ilmiö on kuitenkin haluaminen. Netissä on helppoa haluta ja vaatia kaikkea ja kaikilta pyyteettömästi.

Otetaanpa esimerkiksi oma kotipaikkakunnan Facebook-ryhmä. Yhtenään joku saa hyvän idean haluta jotain ja sitä aletaan vaatimaan esimerkiksi kaupungilta, päättäjiltä, yrittäjiltä tai nuorilta. Kaupungin täytyy rakentaa uusia tiloja ja parantaa harrastusmahdollisuuksia. Päättäjien tulee ottaa kantaa ja nuorten lopettaa mopoilu. Yrittäjien tulee ehdottomasti ostaa uudet jouluvalot, avata Lidl, rakentaa ostoskeskus ja järjestää ideakilpailu kalliilla palkinnoilla varustettuna.
Keskustelussa unohtuu kuitenkin se, että meillä jokaisella on vastuu omasta kotipaikkakunnasta ja siellä viihtymisessä. Facebookissa tai lehtien palstoilla vaatiminen ja kaupungin ja yrittäjien budjetin venytys mielivaltaisesti ei varsinaisesti ole rakentava vaihtoehto. Puhumattakaan siitä, että elämme markkinataloudessa, johon kannattamattoman yrityksen perustaminen tai yrittäjien rahojen jakaminen yhteiseen hyvään ei kuulu.

Sen sijaan, että vaaditaan, halutaan ja kiukutellaan, voisin keskustelun sävy olla vaikkapa oivaltava, kannustava ja kehittävä ja hyviin ideoihin tartuttaisiin itse. ”Pallon heittäminen” eteenpäin on niin 2010-lukua ja 2020-luvulla kansalainen voisi alkaa itse hoitaa haluamaansa asiaa vaikkapa hakemalla rahoitusta, kartoittamalla lupia ja luomalla toimivan tiimin, johon voi kuulua yrittäjiä ja kaupungin johtoa. Määräämään ja vaatimaan ei kuitenkaan kannata alkaa, mikäli haluaa tehdä oikeasti jotain hyvää!

Takaisin Jutut -sivulle