Kasvisruoka ei ole lyönyt läpi Oulaisten kouluissa
Oulaisten koulujen keittiöissä valmistaudutaan pikkuhiljaa uuteen aikaan, kun kaupungin ateria- ja puhtauspalvelut siirtyvät ensi vuoden alussa uuteen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueeseen perustettavaan in house-yhtiöön, PPE-Köökki Oy:hyn. Yhtiöön kuuluvat Oulaisten lisäksi Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Nivala, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Sievi, Ylivieska, Pyhäjoki ja Siikajoki. Yhtiön toimitusjohtajana on aloittanut 5.9. aikaisemmin Ylivieskan kaupungin sekä Alavieskan ja Sievin kuntien puhtaanapidon ja ruokapalveluiden palvelujohtaja Eija Kangasoja.
Oulaisten kaupungin ruokapalvelupäällikkö Silja Ukonmurto-Pynnösen mukaan tässä vaiheessa on vielä liian aikaista kertoa, mitä kaikkea uudistus tuo tullessaan.
”Uusi toimitusjohtaja aloitti työssään vasta viikko sitten. Nyt annamme heille tietoja, ja työ on alkuvaiheessa. Loppukuusta kokoontuu in housen hallitus, jonka jälkeen eri toimijat kutsutaan kasaan”, kertoo Silja Ukonmurto-Pynnönen.
Ukonmurto-Pynnönen korostaa, että koululaisten kannalta uusi tilanne ei aiheuta muutoksia. Oulaisten koulujen keittiöhenkilökunnalle on myös ennakolta kerrottu, että henkilökunta siirtyy kunnista suoraan yhtiöön niin sanottuina vanhoina työntekijöinä. Silja Ukonmurto-Pynnösen mukaan on kuitenkin selvää, että Oulaisissa halutaan pitää jatkossakin kiinni vanhasta keittiöverkostosta.
”Tavoitteena on, että isot Juho Oksan ja Rantakartanon keittiöt säilyvät jatkossakin. Olisi hullua kuljettaa kilometrikorvauksilla tänne ruokaa mistään muualta”, hän toteaa.
Oulaisten kaupungin ruokapalveluesimies Marja Latvala kertoo, että tällä hetkellä Oulaisissa voidaan olla ylpeitä koululaisten ruokailuinnokkuuteen.
”Mistä voimme olla erityisesti ylpeitä, on se, että yläkoululaiset syövät meillä kouluruoan 80-90 prosenttisesti. Se on ihan valtakunnallisestikin mitattuna todella hyvin”, toteaa Marja Latvala.
Latvalan mukaan Oulaisten kouluissa on tarjolla sekä näkki- että ruisleipää sekä joka päivä tuoretta salaattia, kasviksia ja hedelmiä.
”Käytämme lisäksi niin paljon lähiruokaa kuin vain pystymme. Keittoihinkin käytämme tuoreita juureksia, ei siis pakasteita”.
Koululaisetkin ovat päässeet ilmaisemaan omat toiveensa ruokalistalle laitettavaksi hampurilaisia ja pitsoja lukuun ottamatta, jotka eivät ole Marja Latvalan mukaan kouluruokia.
”Olemme lisänneet listalle muun muassa kanaruokia, jotka ovat lasten herkkua. Toteutimme viime keväänä oppilasryhmien kautta kyselyn alakouluille, mutta siinä on aika laaja repertuaari, kun syöjiä on se 1200. Pyrimme siksi hyvän keskitien tässäkin löytämään”.
Poistojakin on tehty. Ei ole mitään järkeä tarjoilla ruokia, jotka jäävät lapsilta kuitenkin syömättä. Yksi tällainen ruoka on minestronekeitto.
”Syksyllä päätimme vähentää myös eineisten määrää. Esimerkiksi jauhelihapihvejä ja lihapullia. Uunimakkara sen sijaan säilytettiin. Se on lasten ehdoton suosikki”.
Oulaisten kouluissa ei ole alettu pitämään viikoittaisia kasvisruokapäiviä. Kuuden viikon ruokalistalla kasviruokia on tarjolla kaksi kertaa.
”Kasvisruokaa on työlästä saada lapsille menemään. Pinaattiletut ovat ainoita, jotka menevät kaupaksi. Kyllähän me kasvisruokaa yritämme tarjota, mutta se on hidas prosessi”, Marja Latvala myöntää.
Jokainen lapsi voi kuitenkin saada halutessaan kasvisruoan. Tälle ruokavaliolle täytyy kuitenkin sitoutua ja sopia siitä oman koulun terveydenhoitajan kanssa.
”Tällä hetkellä meillä on 20 kasvisruokalaista oppilasta. Se on kuitenkin pieni prosentti 1200 oppilaasta”.
Ruoka-allergikkojen määrä on Marja Latvalan mukaan kasvanut vuosi vuodelta. Tästä osoituksena on dieettikokin palkkaamistarve keittiölle.
”Allergioita löytyy useanlaisia ja osalla on yhdistelmäallergioita”.
Ruoan hinnan nousu alkaa väistämättä näkyä myös kouluruokailussa. Marja Latvalan mukaan vielä tällä hetkellä budjettia ei ole ylitetty ja yksi keino siinä pysymiseen on ruoan hävikkimäärän pienentäminen. Parhaiten hävikin pienentämisessä onnistuneelle luokalle tai koululle on myönnetty kuukausittain oma palkintonsa.
”Vielä emme ole joutuneet raaka-aineissa tinkimään. Toki syyskuun alussa hinnat nousivat jo kovasti”, Latvala myöntää.