Kolumni: Mistä on pienet tytöt tehty?

Mistä on pienet tytöt tehty?
Sokerista, kanelista, inkivääristä ja kukkasista. Niistä on pienet tytöt tehty.
Mistä on isot tytöt tehty? Lapsosista, kokkailusta, pyykinpesusta ja menkoista. Niistäkö on isot tytöt tehty? Lisäksi rippusesta uupumusta, riittämättömyyden tunnetta ja uskon puutetta. Luonnonkauneudesta ja -kauheudesta, ilmavaivoista ja tiukoista housuista. Huonoista öistä, parhaista. Näistä on isot tytöt tehty.
Mistä on elämänilo tehty? Hiljaisesta suosta, karpaloista, raitisilmamyrkytyksestä, hervottomasta naurusta. Hiestä ja hengästymisestä. Kovasta työstä, kannustuksesta ja yhteisistä onnistumisista. Ystävyydestä. Musiikista, kauneudesta, liikutuksesta, hetkestä, itkusta. Hymystä läpi kyynelten. Mansikkakakusta, kynttilän puhalluksesta. Marjapensaiden leikkuusta, äänikirjoista, linnunlaulusta, muuttoparvista, tähtitaivaasta, myrskystä sielussa ja tyynestä merestä. Onnesta olla elossa, onnesta ymmärtää tekojensa seuraukset, onnesta katsella kaukaa ja läheltä. Hajuaistista. Jauhelihakeitosta. Oman maan porkkanoista. Mummun viltistä ja kynttilänvalosta. Avarasta luonnosta, kissan tassuista ja rukin hurinasta. Ikävästä. Itsenäistymisestä, itsenäistyvistä, itsenäisyydestä. Muutoksesta, irrallisuudesta, rutiineista, kohtaamisista. Aamupuurosta ja puolukoista. Kaikkeudesta.
Niistä on elämänilo tehty.

IltaTee.
Tunsin tulleeni tunneliin. Tutisin tuulettomassa tunkassa. Tahdoin tajuta, tahdoin toiseen tajuntaan. Teinkö tarpeeksi? Tiedostinko tarkasti tähteni? Tarvoinko tietämättä tavoitetta? Tavoittelinko toisten tuuria?! Tikkailla taivasten tykökkö tapailin? Tästäkö taakasta tempauduin tuubiin?
Tuskinpa tulisin tuurilla tuon taivaallista tekemään. Teennäisyyksiä työläästi työntäisin, tahoille tuhahtaville.
Teemme tänä tovina tällä tavalla: takkaan tulet tuikkaamme, tapaamme taatut tyypit. Tuopit, tuutingit tukkaan tuuppaamme. Terveeks, tuoreeks tuuditkaamme! Taaplasinhan tuonpuoleiseen, takaisinkin.

Elina Piippo

Takaisin Jutut -sivulle