Köyhyys eriarvoistaa
Suomen sosiaali ja terveys ry eli Soste laskee, että hallituksen sosiaaliturvaan kohdistuvat leikkaukset tulevat lisäämään pienituloisten määrä ensi vuonna noin 40 000 henkilöllä. Heistä peräti 12 700 on lapsia. Surullista on, että kannustinloukkuja lisäävän ja kaikista byrokraattisimman tuen eli toimeentulotuen varaan joutuvien määrä kasvaa arvion mukaan noin 47 000 henkilöllä. Samaan aikaan, kun työttömyys ja köyhyys kasvaa, oikeistohallitus ajaa veronkevennyksiä, jotka hyödyttävät eniten suurituloisia. Mielestäni tämä on tuomittavaa talouspolitiikkaa ajassa, jota leimaa heikko työllisyystilanne ja yleinen taloudellinen epävarmuus.
Soste ja Ensi- ja turvakotien liitto ovat yhdessä tilanneet mikrosimulointilaskelmat, jotka osoittavat kuinka leikkaukset tulevat kohdistumaan erilaisiin kotitalouksiin ja joiden seurauksena jo valmiiksi pienituloisten perheiden tulot pienenevät jopa satoja euroja kuukaudessa. Hallitus siis tietoisesti lisää köyhyyttä, jolla on tutkitusti vahingolliset seuraukset erityisesti lasten ja nuorten kehitykselle ja tulevaisuudelle. Pääministeri Orpo ja valtiovarainministeri Purra kollegoineen ovat toistamassa 1990-luvun laman virheitä, jolloin talous syöksyi pahemmin kuin koskaan sotien jälkeen, konkurssit ajoivat yrittäjiä itsemurhiin ja työttömänä oli pahimmillaan yli 500 000 ihmistä. Vielä tänäkin päivänä moni lama-ajan kokenut kantaa sisällään traumaa ja häpeää, vaikkei lama heidän syytään ollut.
Köyhyys eriarvoistaa ihmisiä monin tavoin ja näkyy yhteiskunnassa koulutus- ja terveyserojen kasvuna ja lisäksi köyhyys aiheuttaa ylisukupolvista huono-osaisuutta. Tämä taas näkyy konkreettisesti taloudellisten vaikeuksien, kouluttamattomuuden, näköalattomuuden, päihdeongelmien ja mielenterveysongelmien siirtymisenä seuraavalle sukupolville.
On vain pakko jälleen kysyä, että tällaistakin tulevaisuutta Suomen hallitus meidän lapsillemme ja nuorillemme haluaa tarjota?
Taloutta voi ja pitää tasapainottaa, mutta ei kaikista heikoimmassa asemassa olevilta leikkaamalla. Vaihtoehtoja on olemassa, mutta oikeistohallituksen arvomaailmaan sopivat paremmin työttömien ja köyhien syyllistäminen ja kepittäminen kuin esimerkiksi verotuksen oikeudenmukaistaminen tai työllisyyttä vahvistavaan koulutukseen panostaminen.