Matalalla kynnyksellä maaseutuasimiehen pakeille
Monet oulaistelaiset tottuivat asioimaan vuosien ajan maatalouteen liittyvissä kysymyksissä maa- ja metsätalossa maaseutuasiamies Keijo Pylvään pakeilla. Kun Pylväs jäi vuonna 2019 eläkkeelle, oltiin Oulaisissa tilanteessa, jolloin siellä ei ollut varsinaista omaa maaseutuasiamiestä. Viljelijöitä ongelmatilanteissa auttoi tämän jälkeen Pekka Nikula Ylivieskasta.
Tämän vuoden toukokuussa tilanne kuitenkin muuttui, kun uusi maaseutuasimies Emma Aamuvuori aloitti työnsä Nivalan kaupungilla, joka vastaa maaseutupalveluiden järjestämisestä Kärsämäen, Nivalan, Oulaisten, Sievin ja Ylivieskan alueilla. Oulaisten toimistolla Aamuvuori on paikalla aina keskiviikkoisin. Toimipaikka ei kuitenkaan ole enää entinen maa- ja metsätalo Kehäkadulla, vaan Lautatarhankatu 7 ja hiljattain remontin läpikäyneen toimistorakennuksen kolmas kerros.
”Osa ihmisistä onkin jo kysynyt, että ai, onko siellä Oulaisissa taas oma maaseutuasiamies. Ihan hyvin minut on jo löydetty ja jos joku ei ole, niin olen kyllä löytänyt heidät tarvittaessa itse”, hymyilee Emma Aamuvuori.
Kevät ja alkukesä työllistää maaseutuasiamiestä eniten, sillä se on tukihakuaikaa. Eniten töitä aiheuttaa päätukihaku ja siihen liittyvät tehtävät, kuten tukioikeuksien siirrot, jotka tehdään vielä paperisesti. Ulkopuolisen silmiin juuri maataloustuet ja niiden hakeminen näyttävät varsin monimutkaisilta asioilta ymmärtää. Emma Aamuvuori sanoo, että maaseutuasiamies tekee yhteistyötä muiden maatalouden viranomaisten ja asiantuntijoiden kanssa.
”Vuonna 2023 alkaa uusi ohjelmakausi, jonka myötä tuet ja tukiehdot tulevat uudistumaan. Siinä riittää taas opeteltavaa ”.
Maataloustukien valvonnoista vastaavat Ely-keskukset, jotka suorittavat tiloille muun muassa pelto-, eläin- ja asiakirjavalvontaa. Normaalisti tuensaajista valvotaan vuosittain noin muutamaa prosenttia. Korona-aikana valvottavien tilojen määrää on jouduttu vähentämään.
Elokuun loppupuoli on maaseututoimessa suhteellisen rauhallista aikaa. Tukien maksukäsittelyt alkavat syyskuussa ja ensimmäiset tuet tulevat maksuun lokakuussa.
Maatilojen lukumäärä putoaa vuosi vuodelta ja niissä aloittaa yhä harvemmin uusia viljelijöitä. Lopettaneiden tilojen pellot eivät yleensä kuitenkaan jää viljelemättömiksi, vaan ne joko ostetaan ja vuokrataan eteenpäin.
”Vaikka itse tuenhakijamäärät vähenevät, viljeltävä peltopinta-ala ei pienene. Kehitys on mennyt siihen, että tilojen koot ovat kasvaneet”.
Tällä hetkellä on käynnissä sadonkorjuukausi, joten maaseutuasiamiehen toimistossa ei ole asiakkaita tungokseen asti. Emma Aamuvuori toivoo, että viljelijät ottavat häneen yhteyttä matalalla kynnyksellä, oli asian aihe mikä tahansa.