Miesten oikeuksia tulisi ajaa

Isänpäivä lähestyy, vaikkei sitä ehkä samalla tavalla huomaakaan kuin äitienpäivän lähestymistä. Isänpäivä on ihan kiva, muttei samanlainen kulutusjuhla kuin äitienpäivä. Vuoden isä palkinto jaetaan sosiaali- ja terveysministeriön toimesta, mutta Tasavallan presidentin mitalit jäävät edelleen isille jakamatta.
Muutenkin miesten oikeuksia olisi syytä ajaa entistä paremmin, sillä välillä tuntuu siltä, että naisten oikeuksien ajaminen on mennyt liian pitkälle. Naisten oikeuksien ei tulisi olla pois miehiltä vaan tarkoituksena on elää harmoniassa ja tasa-arvossa naisia tai miehiä lyttäämättä.

Se, että miehiä syyllistetään tai syrjitään sukupuolensa vuoksi ei ole oikein, eikä millään tavalla alkuperäisen feminismin arvojen mukaista. Feminismi on nimittäin sosiaalisia ja poliittisia liikkeitä ja ideologioita sisältävä kokonaisuus, jonka tarkoituksena on saavuttaa poliittinen, taloudellinen, henkilökohtainen ja sosiaalinen seksuaalisten suuntautumisten sekä sukupuolten tasa-arvo.
Tasa-arvo, ei siis naisten oikeuksien ylivoima. Tasa-arvo ei tarkoita sitä, että naiset muuttuvat miehiksi ja miehet naisiksi vaan sitä, että jokaisella on oikeus olla oma itsensä sellaisena kuin on. Se ei tarkoita sitä, että sukupuolia ei saisi olla tai että poikia ei saisi kutsua pojiksi ja tyttöjä tytöiksi.

Tasa-arvo tarkoittaa sitä, että jokainen täysivaltainen ja täysi-ikäinen suomalainen saa äänestää ja että jokaisella on oikeus omistajuuteen ja muun muassa avioliiton solmimiseen. Ongelmakohdat ovat erilaisia eri ikäisillä ja erilaisilla ihmisillä, mutta feminismi ottaa kantaa niihin kaikkiin, ei vain naisten oikeuksiin vaikka naisaktivistit ovatkin usein äänekkäimpiä.
Miesten oikeuksia ajamaan onkin syntynyt ryhmittymiä, yhdistyksiä ja liittoja. Osa niistä on feministisiä, osa ei. Miesliikkeiden tavoitteena onkin parantaa miesten asemaa muun muassa perheväkivaltaan ja lasten huoltajuuteen liittyvissä asioissa. Miesten oikeuksia tulee ajaa ja on hyvä, että Suomessa on ihmisiä, jotka tekevät sitä.

Onkin aiheellista muistaa näin isänpäivän kynnyksellä, että miehet eivät ole pelkkä sortojoukko vaan myös heillä on tärkeä rooli yhteiskunnassa, kodeissa ja yhteisöissä. Elinkeinoelämän valtuuskunnan vuoden 2022 tutkimuksen mukaan peräti 75 prosenttia naisista arvioi miesten olevan etuoikeutetussa asemassa. Miehistä näin koki vain 40 prosenttia ja peräti 18 prosenttia sanoi, että miehiä syrjitään.

Nyt onkin aika kaivaa ilmapallot ja kuohuviinit esiin ja tehdä isänpäivästä ikimuistoinen omalle isälle, miehelle tai muulle tärkeälle mieshenkilölle. Mikäli miesten asemaa ei paranneta, voimme vain odottaa tulevaisuudessa miesliikkeiden kasvua ja feminismin kääntymistä päälaelleen.

Takaisin Jutut -sivulle