Mysteerikomediaa kameran edessä ja takana – Oulainen mukana elokuvanteossa 10 000 eurolla

Oulaisissa kuvatun mysteerikomedian pääosassa on Panu Mikkola (vas.). Kuva: Aleksi Olli
Oulaisissa kuvattiin viime viikolla uutta mysteerikomediaelokuvaa nimeltä Seitsemän käveli sisään. Sisäkuvauksia tehtiin muun muassa kaupunginkirjastossa, kaupungintalolla ja Törmänhovilla. Ulkona kamerat surrasivat ympäri kaupunkia, muun muassa rautatieasemalla ja Puuparantolan ympäristössä.
Erikoisen tästä elokuvaprojektista tekee se, että sen rahoittamisesta vastaavat ne kunnat ja kaupungit, joissa elokuvaa tehdään. Seitsemän käveli sisään -elokuvan ohjaaja ja tuottaja Tony Heino on tehnyt markkinointisopimukset Oulaisten kaupungin lisäksi Lahden kaupungin ja Toivakan kunnan kanssa. Oulaisten kaupunginhallitus päätti viime marraskuussa, että se lähtee tukemaan elokuvaa 10 000 eurolla. Myös Lahti ja Toivakka uskovat elokuvan tuovan näkyvyyttä saman suuruisella summalla. Näillä rahoilla katetaan muun muassa näyttelijöiden palkat.
”Kuvausten toteuttaminen paikkakunnalla toisi näkyvyyttä alueelle ja loisi kysyntää paikallisille palveluille, kuten majoitukselle, ravintoloille, huoltoasemille, kahviloille jne. Lisäksi paikallisilla nuorilla olisi mahdollisuus osallistua elokuvan tuotantoon erilaisissa rooleissa”, todetaan Oulaisten kaupunginhallituksen esittelytekstissä.
Tony Heinon tuotantoyhtiö Nordbron Productions on myös luvannut, että se promoaisi aluetta ja toimintaa useilla eri tavoilla tuotannon aikana ja kaupunki saisi käyttöönsä myös kuvausmateriaalia markkinointiin. Edelleen elokuvatuotannon tuominen alueelle avaisi mahdollisuuksia myös muiden tuotantojen tulemiselle.
Verkossa toimiva journalistipalvelu Long Play teki viime helmikuussa jutun Tony Heinon elokuvatuotannosta. Sen mukaan Tony Heinon elokuvien ympärille liittyy paljon kysymysmerkkejä. Jutun mukaan Heino on saanut kunnilta ja kaupungeilta muutamassa vuodessa kaikkiaan yli 160 000 euroa elokuviensa tekemiseen. Elokuvien näkyvyys on kuitenkin jäänyt jutun mukaan varsin minimaaliseksi. Esimerkiksi Heinon edellinen huhtikuussa 2022 ensi-iltansa saanut Toinen mies -elokuva esitettiin elokuvateattereissa 12 paikkakunnalla. Katsojia se keräsi vain 214, ja valtaosa heistä näki elokuvan sen kuvauspaikkakunnilla eli Alajärvellä, Kauhavalla tai Vimpelissä.
Tästä huolimatta esimerkiksi Kauhavan ja Tornion kaupunginjohtajat toteavat Long Playn jutussa, että näillä paikkakunnilla kuvattu Faster: Only One Lap toi rahalla vastinetta.
”Saimme torniolaisittain tunnistettavia maamerkkejä mukaan elokuvaan ja elokuvasta ilmeni, että ollaan nimenomaan Torniossa”, sanoo jutussa haastateltu Tornion kaupunginjohtaja Jukka Kujala.
Oulaisten kaupungille marraskuussa 2024 lähettämässään kirjeessä Tony Heino mainitsee, että Seitsemän miestä käveli -sisään elokuvan yksi päänäyttelijöistä on hyvin tunnettu Juha Veijonen. Myös kansainvälisesti tunnettu Jouko Ahola mainitaan samassa yhteydessä. Oulaisten kuvauksissa Juha Veijosta ei kuitenkaan näkynyt, vaan pääosassa oli Ylen Uusi päivä -sarjasta ja Tokmanni-mainoksista tunnettu Panu Mikkola.
Tony Heinon mukaan Seitsemän käveli sisään -elokuvan on määrä valmistua loppuvuodesta 2025. Sitä tullaan esittämään joko elokuvateatterissa tai suoratoistopalvelussa. Elokuvateatterilevitykseen pääsyä Tony Heino pitää näinä aikoina hyvin vaikeana, eikä se myöskään innosta häntä enää niin paljon, koska katsojamäärät ovat olleet Heinon mukaan teattereissa laskusuunnassa. Houkuttelevampi vaihtoehto lieneekin Tony Heinon yrityksen itse kehittelemä suoratoisto.com -palvelu, jossa on esillä Heinon omia elokuvia.
”Elokuvateattereita ei ole monellakaan paikkakunnalla. Moni katsoo elokuvia suoratoistosta esimerkiksi junassa, bussissa tai kotisohvalta. Suoratoiston etu on siinä, että elokuvan voi katsoa milloin itselle sopii”, perustelee Tony Heino.
Hallituksen tekemät leikkaukset suomalaiseen elokuva- ja tv-alaan kuohuttavat tällä hetkellä monia kulttuurialalla työskenteleviä ihmisiä. Tony Heinon operoiman Nordbron Productionsin toimintamalliin tukileikkaukset eivät kuitenkaan vaikuta. Heinon mukaan Suomen elokuvasäätiön malli on muutenkin jo aikansa elänyt.
”Se suosii tiettyjä tekijöitä ja blokkaa uusia tekijöitä. Minun mielestäni kulttuuritukea pitääkin karsia, jotta löydetään muitakin tapoja rahoittaa ja tehdä elokuvia”, sanoo Tony Heino.
Tony Heinon yhtiön kohdalla rahoitus koostuu kuntien kanssa tehdyistä markkinointisopimuksista sekä mainostuotannoista.
”Suomalaisten elokuvien budjetit ovat järjestäen nousseet viime vuosina, mutta elokuvien tasoon se ei ole vaikuttanut”, toteaa Tony Heino.
Heinon mukaan heidän tuotantoyhtiössään näyttelijöistä pidetään aina hyvää huolta.
”Näyttelijöille on aina hotellissa oma huone tarjolla. Ei ole ryhmämajoituksia, niin kuin isoissa tuotannoissa saattaa olla”.
Suurten suunnitelmien puutteesta ei Tony Heinon elokuvayhtiötä ei voi moittia. Yrityksen nettisivuilla on jo mainos vuonna 2026 julkaistavasta elokuvasta. Se on Mannerheim.