Oulaisten kulttuurityöryhmä kannustaa ihmisiä tekemään kulttuuria yhdessä
Oulainen2026-työryhmään kuuluvat Johanna Saarela, Essi Rahja, Wuokko Kärki, Jonna Taikatie ja Anna Ruotsalainen. Työryhmässä ovat mukana lisäksi kuvasta puuttuvat Oulaisten sivistys- ja kulttuurijohtaja Ari Sarpola sekä kulttuurituottaja Anna Koivukangas. Kuva: Tuula Aitto-oja
Oulainen2026-työryhmä kannustaa kaikkia mukaan suunnittelemaan ja tekemään kulttuuria yhdessä. Työryhmä perustettiin viime syksynä. Sen tehtävänä on neuvoa, innostaa ja kannustaa paikallisia kulttuurin tekemiseen ja kokemiseen.
”Kulttuuria ollaan ja tehdään me kaikki! Sinäkin teet kulttuuria joka päivä”, sanoo taiteilija Jonna Taikatie työryhmästä.
Oulainen2026 on osa Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankketta. Työryhmässä on kaupungin työntekijöiden lisäksi paikallisia eri alojen toimijoita ja kulttuurin aktiiviharrastajia.
”Työryhmä on Oulaisten kaupungin luova sydän. Luomme tällä Oulaisiin kulttuuri-ilmastonmuutosta, joka on terminä mukana myös Oulun kaupunkistrategiassa. Luomme kulttuuria, hyvinvointia ja elinvoimaa pohjoiselle alueelle”, kertoo Oulaisten kaupungin kulttuurituottaja Anna Koivukangas.
Työryhmä on pohtinut Oulaisten vahvuuksia ja haasteita sekä lähtenyt kehittelemään uusia ideoita ja toimintatapoja.
”Me ajattelemme kulttuuria helposti liian kapeasti. Kulttuuri ei ole luksusta vaan tapa, jolla me olemme ja teemme asioita sekä liitymme toisiimme ja historiaamme”, sanoo äidinkielen opettaja Essi Rahja.
”Kulttuuri on kaikkea ihmisen tekemää, muutakin kuin balettia ja oopperaa. Suomalaisten eniten harrastama kulttuurinmuoto on luonto ja televisio, ja se on mainiota”.
Työryhmä miettii parhaillaan, miten luoda houkuttelevia tapahtumia ja tiloja kulttuurin eri muotojen kohtaamiselle. Sellaisia, että kaikki kaupunkilaiset innostuvat mukaan. Kulttuuri luo hyvinvointia Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen myötä kulttuurin tuottamisen ja harrastamisen vaikutus hyvinvointiin on nostettu keskiöön.
”Ihmisen syvin tarve on yhteyden tarve. Meillä on alitajuinen kaipuu kuulua yhteisöön. Erilaiset kulttuuritapahtumat ovat tapa kokea tätä yhteyttä”, Jonna Taikatie sanoo.
”Kulttuuritapahtumiin osallistuminen ja niiden tekeminen vahvistaa myös tunnetta siitä, että kuuluu johonkin ja voi vaikuttaa”.
Osallisuuden kokemus korreloi suoraan ihmisen hyvinvointiin. Lasten ja nuorten erillisyys fyysisistä yhteisöistä ja maailmasta sekä häviäminen digitaaliseen maailmaan pohdituttaa työryhmässä.
”Vaikeat koronavuodet, muut kriisit sekä mielenterveysongelmien lisääntyminen ovat eriyttäneet meitä ja kotiin on helppo jäädä, kaikenikäisten. Nyt olisi tärkeä madaltaa kynnystä lähteä ja osallistua, innostua ja tulla yhteen”, sanoo Wuokko Kärki.
”Olen haaveillut jo pitkään, kuinka jäähallin erätauot saataisiin hyötykäyttöön. Mitä muuta jäähallilla voisi tapahtua, jotta saataisiin lisää jengiä liikkeelle. Tätä voisi Cobrien ja paikallisten muusikoiden kanssa ideoida ja hakea kokeiluun rahoitusta”, Wuokko heittää.
Oulainen2026-työryhmä järjestää Oulaisissa kaikille avoimen Ideahautomon, joka on jatkoa Hullujen ideoiden illoille. Työpajan ovet ovat kaikille avoinna Oulaisten Olotilalla tiistaina 18. huhtikuuta kello 17–19. Kuka tahansa voi tulla oman ideansa kanssa tai innostumaan toisten ideoista. Työryhmän jäsenten kanssa ideoita voi kehittää eteenpäin sekä löytää mahdollisuuksia niiden toteuttamiseksi ja rahoittamiseksi. Oulaisten kaupungin avustukset ovat haettavissa 30.4. saakka.
”Onko sinulla ideoita tai ajatuksia, millaista toimintaa kaupungissamme voisi olla? Haluatko olla itse mukana toteuttamassa sitä tai antaa sen toisten kehitettäväksi? Voimme ideoida tätä kaikkea yhdessä”, Johanna Saarela sanoo.
Työryhmä on myös kutsunut Oulaisten koulut ja päiväkodit mukaan suunnittelemaan kone, jolla rakennetaan maailmaan rauhaa. Rauhankoneen suunnittelu tarjoaa keinon käsitellä sotaan ja rauhaan liittyviä teemoja. Rauhankoneen prototyypeistä kootaan näyttely Lasten ja nuorten kulttuuriviikoille Oulaisiin. Lisäksi rakennetaan yhteisenä installaationa fyysinen Rauhankone. Sen rakentamiseen voi osallistua kaikille avoimessa työpajassa 24.4. kello 16.30–18 Bergströmin talolla.