Puutarhassa: Tammikuu – talven napa
Tammikuu ja uusi alku – ainakin uuden vuoden alku. Nimi tammikuu ei viittaa lainkaan tammi nimiseen puulajiin, vaikka se tuleekin ensimmäisenä mieleen. Sana ”tammi” on aiemmin suomen kielessä tarkoittanut napaa tai akselia. Kalevalassa puhutaan taivaantammesta, joka tarkoittaa kuviteltua akselia, jonka ympäri taivaan kansi pyörii. Tammikuun voidaan siis ajatella tarkoittavan vaikean talven puolta väliä, sen taittumiskohtaa.
Alun perin tammikuun lisäsi kalenteriin Rooman kuningas Numa Pompilius, kun siirryttiin 10 kuukauden kalenterista 12 kuukauteen. Tammikuun latinankielinen nimi mensis januarius viittaa kaksikasvoisen Janus-jumalaan. Ajatuksena tässä lienee ollut se, että Janus-jumala katsoo vuoden ensimmäisenä kuukautena sekä tulevaan uuteen vuoteen että menneeseen vanhaan.
Tammikuu onkin aikaa, jossa eletään vanhan ja uuden välissä. On vaikea muistaa päiväystä kirjoittaessa uuden vuoden vuosiluku tai jutellessa puhutaan asioista, jotka ovat tapahtuneet ”tänä vuonna”, vaikka vuotta kulunut vasta pari päivää. Myös uuden vuoden lupaukset viittaavat usein vanhan vuoden toiminnan muutokseen: käydään läpi vanhaa vuotta ja mietitään mitä halutaan tehdä toisin uuden vuoden aikana.
Puutarhurille yllä mainittu ajatus sopii oikein hyvin. Kannattaa istua hetkeksi alas ja miettiä mitä edellisenä kasvukautena on tehty. Jos on kirjoittanut muistiinpanoja, niin nyt on hyvää aikaa kaivaa ne esiin ja lukea läpi. Mikä onnistui hyvin? Mikä meni pieleen ja miksi? Mitä kivaa ystävät ovat kasvattaneet ja mitä haluan uudelta kasvukaudelta? Rakentaisinko vihdoinkin sen kauan kaivatun kasvihuoneen vai panostanko tänä vuonna lavaviljelyyn? Minkä verran aikaa ja rahaa minun on mahdollista käyttää puutarhaani?
Tammikuu on haaveilun aikaa: mitä kaikkea ihanaa haluan kylvää ja istuttaa! On aikaa selata rauhassa siemenluetteloita ja etsiä tietoja mustikkapensaiden tai pesusienikurkun kasvatuksesta.
Uusia lajeja jalostetaan koko ajan lisää ja kasvien kasvuvyöhykkeet laajenevat. Olisiko aika istuttaa kirsikkapuu tai vaikkapa päärynä? Hyvin suunniteltu (ja aikoinaan tilattu) on puoliksi tehty. Ja puutarhahommissa tämä tammikuinen suunnittelu on melkein kuin pellolle pääsisi maata kuopimaan; voi melkein tuntea mullan tuoksun nenässä ja maistaa auringon lämmittämän kirsikkatomaatin suussan!