Selviytymiskeinoja
”Syksy tulee perjantaina” – sanoivat toissa viikolla uutisissa, ja niinhän se tosiaan tuli seuraavana viikonloppuna. Muutamia pakkasöitäkin oli ja ainakin minulla avomaankurkut, kesäkurpitsat ja kosmoskukat paleltuivat. Talvi alkaa selvästi tehdä tuloaan tänne pohjoisen ylle.
Syksy tuo tullessaan monenlaisia tunteita, osalle se saattaa herättää jopa masennusta. Kesän valo ja lämpö haipuvat pikkuhiljaa ja niiden tilalle tulevat syksyn pimeys sekä viilenevät ilmat. Auringonvalo väistyy sateiden ja pilvisen taivaan tieltä. Eipä ihme, jos ihmisen mielikin tummuu.
Syksy on toisaalta myös sadonkorjuun aikaa, siinä näkee kesän ankaran työn tulokset: porkkanat, perunat, kurkut ja tomaatit saa kerätä talteen ja säilöä talven varalle. Tämän päivän kaupungistuneessa elämässä tosin harvemmin enää säilötään kaikkea, kaupasta saa pitkin talvea hyviä vihanneksia ja hedelmiä. Omissa säilykkeissä on se etu, että niiden avulla saa matkata hetkeksi takaisin edelliseen kesään, kun maistellessa muistelee edellistä kesää ja kasvien kasvatusta.
Pahin vaihe pimeyden suhteen taitaa olla juuri ennen lumen satamista, kun maa on märkää ja mustaa ja imee kaiken valon itseensä. Silloin tuntuu, että kirkkainkin päivän hetki on harmaa. Kun lumi sataa maha, tilanne helpottuu; valkoinen maa heijastaa vähäisenkin määrän valoa ylöspäin. Ja lumen tulon jälkeen alkaakin jo kevään odotus, ainakin puutarhurin sieluisilla.
Miten sinä varaudut pimeään ja selviät syksyn harmaudesta?
Ne, joilla on varaa, matkustavat ehkä ulkomaille katsomaan aurinkoa hetkeksi. Mutta voi sitä valoa ja lämpöä saada kotonakin. Viherkasvit ja esimerkiksi idättäminen tuovat kesän vihreyttä elämään (iduista saa ravitsevaa ruokaa samalla). Kasvit ja mieli kiittää, kun laittaa riittävästi valoa sisälle, led-lamppuja löytyy moneen lähtöön. Osalle kynttilät ja kausivalot tuovat iloa ja valoa elämään. Joskus on ihanaa helliä itseään saunan lämmössä tai jos pystyy niin vaikkapa ihan kylpylässä. Kylpylän tunnelmaa saa kotisaunaankin löylytuoksuilla ja koivuvihdalla. Sisäisesti itseään kannattaa syksyn pimeydessä hoitaa erilaisilla kasviksilla ja marjoilla, ne tuovat kesän makuja suuhun ja samalla vahvistavat vastustuskykyä.
Me suomalaiset olemme kansaa, joka elää vuodenaikojen vaihteluissa. Loppujen lopuksi se on suuri rikkaus, sillä meillä talvi on edelleen talvi ja sen erottaa hyvin selvästi keväästä tai syksystä. Yritetään jaksaa taas tämän syksy ja talvi, sillä uusi kevät odottaa tuloaan.