Suomalainen koulu kannattaa
Elokuun puoliväli on koittanut ja se tarkoittaa perinteiseen tapaan sitä, että koulut alkavat ympäri Suomea. Samalla kun eteläisemmät maat nauttivat kuumista elokuun päivistä, suuntaa suomalainen lapsi kouluun aamujen jo kovasti viilentyessä.
Suomalainen koulu on hyvä ja sen käyminen kannattaa. Jos nyt unohdetaan Pisa-tutkimukset hetkeksi ja keskitytään oppilaiden elämänlaatuun ja mahdollisuuksiin opiskella, on helppoa todeta, että Suomessa tehdään paljon asioita oikein.
Virossa julkinen koulu on ilmainen, kuten Suomessakin, mutta koulujen taso vaihtelee kovasti, joten iso osa lapsista käy maksullisen yksityisen koulun. Aamun ruuhkabussissa oppilaiden kodin vauraustason ja vanhempien halun panostaa koulutukseen pystyykin päättelemään siitä, minkä koulun koulupuku ja -hattu kullakin lapsella on päässään. Ei kovin reilua, vai mitä?
Suomessa jokainen lapsi voi olettaa saavansa hyvän koulutuksen lähikoulussaan asuinpaikkakunnasta riippumatta. Koulun suuntautuminen vaikkapa musiikkiin tai esimerkiksi sisäilmaongelmat saattavat olla syitä vaihtaa koulua, mutta opetuksen taso siihen ei yleensä johda. Tilanne onkin hyvä, sillä jokaisella on mahdollisuus valmistua peruskoulusta samoin eväin ja jatkaa elämässä eteenpäin valitsemallaan tiellä.
Virossa koulu on muutenkin erotteleva, sillä kaikki välineet tulee tuoda kouluun itse ja ostaa omasta pussista. Opiskelijalla tuleekin olla repussaan muun muassa penaali sisältöineen, muutama liima, sakset, muovailuvahaa, vihkoja ja erilaisia muita härpäkkeitä. Ei siis ihme, että lapset kävelevät kouluun hurjan suuria reppuja kantaen.
Tämä ajaa kilpavarustelutilanteeseen, jossa kärsijöinä ovat jälleen kerran ne lapset, joilla ei ole varaa parhaaseen tai sellaisia vanhempia, joita kiinnostaisi. Kauppojen eteisissä onkin elokuun mittaan keräyspisteitä, joihin voi lahjoittaa koulutarvikkeita esimerkiksi suurten perheiden lapsille. Kaiken kaikkiaan tilanne on kuitenkin epäreilu, sillä vaikka Suomessakin saa tulla omin varustein, ei ketään kiusata siitä, että vihko, kynä tai kumi on koululta saatu.
Suomalainen koulu on siis kaikin puolin hyvä, vaikka ongelmakohtia onkin. Lähtökohtaisesti lapset ovat kuitenkin koulussa turvassa, saavat lämpimän ruuan ja tietoa ja taitoja, joita kukin voi käyttää oman elämänsä rakentamiseen haluamallaan tavalla. Turha kaiken kasvatusvastuun siirtäminen kouluille ja muu pienestä valittaminen onkin aivan naurettavaa, sillä asiat voisivat olla paljon huonommin jo ihan rakenteellisestikin.