Valinnan vapaus?
Yksilön valinnan vapaus on varsinkin länsimaissa paljon käytetty termi. Se on noussut otsikoihin muun muassa puhuttaessa vapaudesta valita oma terveyskeskus ja hoitopaikka. Myös oman lääkärin tai muun terveydenhuollon toimijan valinta on ollut esillä asian tiimoilta aika ajoin. Olemme tottuneet siihen, että saamme valita itse opiskelupaikan, ystävät, työpaikan ja terveyskeskuksen. Kaikkien ihmisten kohdalla tämä ”oikeus” ei kuitenkaan toteudu ja joskus valinnan vapaus on vain näennäistä.
Kauppaan mennessä ja hyllyjä tutkiessa saattaa tulla valinnanvaikeus, kun tuntuu että kaikkea on niin paljon tarjolla. Jos asiaa tarkastelee hiukan syvempää, voi huomata kuitenkin, että joku tekee valinnat siitä, mitä hyllyillä on ostettavana. Ja joku toinen taas valitsee tavarat tukkuun, josta kauppiaat tilaavat tai määrittää ne paikat, joista tuotteita saa tilata. Näin ajatellen kuluttajan valinnan mahdollisuus on rajattu tiettyyn joukkoon jonkun muun valitsemia tuotteita.
Toisenlaista valinnan rajoitusta aiheuttaa tieto tai sen puute. Ihminen ei voi valita sellaista vaihtoehtoa, josta hän ei tiedä. Erilaiset etuudet ovat hyvä esimerkki asioista, joista kaikki eivät tiedä. Ja jos niistä ei tiedä, niitä ei voi hakea eikä saada. Toisinaan tiedon puute saattaa olla jopa elämän ja kuoleman kysymys! Näin ainakin päihdeongelmaisen kohdalla, joka haluaa apua, mutta ei tiedä mistä sitä voisi saada. Pahimmassa tapauksessa hän kuolee koska elämä päihteiden kanssa on helvettiä ja yhtä vaikeaa on olla ilmankin. Eikä kukaan ole kertonut, että vaikkapa AA-ryhmän avulla voi saada aivan uudet eväät raittiiseen ja hyvään elämään.
Köyhyys puolestaan asettaa omat rajansa valinnoille. Ja kyllä, Suomessakin on köyhiä, vaikka joku sitä saattaa epäillä. Köyhyys ei ole pelkästään rahan puutetta, vaan sen mukana elämä kapeutuu ja valintojen mahdollisuudet pienenevät. Osittain tietenkin siksi, että ei voi ostaa kalliimpaa (terveellisempää?) ruokaa tai matkustella. Mutta myös siksi, että stressaavien talousongelmien kanssa painivan on vaikeaa nähdä laveasti elämän tarjoamia vaihtoehtoja.
Edellä mainitut seikat herättävätkin kysymyksen: olemmeko sittenkään vapaita valitsemaan? Kuka asettaa meille ne vaihtoehdot, joista saamme valita? Pystymmekö näkemään laatikon ulkopuolelle myös sellaista, jota kukaan ei meille valmiiksi tarjoile? Sekä lopuksi vielä, olemmeko tarpeeksi rohkeita valitaksemme jotain muuta kuin helppoa, valmiiksi meille valittua?