65 vuotta Tyyliä

Rautatienkadun varressa sijaitsevan Parturi-kampaamo Tyylin perustamisesta tuli äskettäin kuluneeksi 65 vuotta. Tyylin yrittäjän Raimo Räisäsen mukaan kakkukahvitkin oli merkkipäivän johdosta tarkoitus juoda, mutta koronapandemia siirsi juhlia tuonnemmaksi.
”Juodaan kahvit sitten, kun yritys täyttää 70 vuotta”, toteaa Raimo Räisänen hymyssä suin.

Tyylin perusti 13.3.1957 Raimo Räisäsen äiti Irja. Raimo Räisäsen mukaan hänen äitinsä oli siihen aikaan Oulaisten nuorin yrittäjä. Yhdessä miehensä kanssa he perustivat parturi-kampaamon lisäksi samaan kiinteistöön myös kioskin ja kahvilan.
Raimo Räisäsen ensimmäiset muistikuvat Tyylistä sijoittuvat aikaan, kun hän oli vielä alle kouluikäinen. Kun päivähoitoa ei vielä ollut olemassa, piti Raimo Räisäsenkin viettää päivät äidin työpaikalla. Jotta kaikki aika ei olisi mennyt pelkästään Nakke Nakuttaja -sarjakuvalehtien lukemiseen, käski äiti hänet siivoamaan asiakkaiden jättämät karvat pois lattialta.

Vuodet vierivät, eikä Raimo Räisänen keksinyt, mitä alkaisi tehdä isona. Hän kuitenkin tiesi, että jos mitään muuta ammattia ei löydy, niin parturiksi voi aina alkaa. Vuonna 1975 Raimo Räisänen kirjoitti ylioppilaaksi ja lähti sen jälkeen armeijaan Oulun tykistöpatteriin. Kuin sattumalta hän päätti ottaa mukaansa koneen ja sakset ja alkoi leikata armeijakavereilta hiuksia 3,5 markan hintaan. Upseereilta hän veloitti leikkauksesta 7 markkaa.
”Sen jälkeen leikkasin tukkia tykistön jokaisessa patterissa. Kerran leikkasin majurin hiukset. Leikkauksen jälkeen hän kysyi, että lähdetäänkö käymään sotkussa kahvilla. Sanoin, että kyllä herra majuri se sopii, kyllä minulle aina munkkikahvit maistuu. Kävelimme patteriston ohitse, ja kaverit katsoivat ihmeissään. He olivat sulkeisissa, mutta minun ei tarvinnut mennä”, nauraa Raimo Räisänen.
Armeijan jälkeen suuntasi Raimo Räisänen parturioppiin Kokkolan ammattikouluun. Alan koulutusta olisi ollut saatavilla muuallakin, esimerkiksi Nivalasta tai Oulusta, mutta Raimo Räisäsen äiti tiesi, että juuri Kokkolassa annettava opetus on maan korkeatasoisinta.

Parturi-kampaamo Tyylin ohjaksiin Raimo Räisänen siirtyi 3.6.1979. Hänen ensimmäinen asiakkaansa oli kirkkoherra Heikki Huumonen.
”Torstaina pääsin koulusta pois ja viikonlopun pidin vapaata. Heti maanantaina aloitin täällä työtä ja sillä tiellä ollaan”.
Vaikka Raimo Räisäsellä olisi ollut armeijan jälkeen vaihtoehtona luoda uraa esimerkiksi teollisuudessa Rautaruukin Oulaisten tehtaalla, päätti hän jatkaa äitinsä jalanjälkiä, eikä ole päätöstään sen koomin katunut.
”Minun ei ole koskaan pitänyt mennä töihin. Olen saanut tulla töihin. Asenne ratkaisee. Jos saavut työmaalle alahuuli nakilla, niin kyllähän siitä pitkä päivä tulee. Minulla on ollut aina niin hyviä asiakkaita ja koska itsekään en ole hirveän vähäsanainen, niin kyllähän se on tässä työssä auttanut”.
Parturi-kampaamo Tyylin yksi erikoisuuksista on pieni Jaguar-auto, jonka kyydissä ovat yleensä perheiden pienimmät asiakkaat. Kyseisen ajopelin hän sai pikkupoikana lahjaksi äidiltään. Vuosien varrella on pikku-Jaguaria käynyt ihailemassa yksi jos toinen asiakas.
”Yksi tuttuni asuu Helsingissä ja kuuluu siellä Jaguar-kerhoon. Hän ehdotti kerran minulle, että voisinko myydä Jaguarin hänelle. Vastasin, että asia on kyllä niin, ettei sinun pakkitilisi riitä siihen, eikä sinulla tule koskaan olemaan niin paljon rahaa, että voisit auton minulta ostaa. Se oli puhtaasti tunnekysymys”.

Raimo Räisänen on työskennellyt Parturi-kampaamo Tyylissä 42 vuotta, eikä aio työstään vielä vähään aikaan luopua. Mutta on hän toki jo hieman ajatellut, mitä eläkepäivinään tekisi.
”Ostan baskerin, kultaisen noutajan ja maalaussarjan. Alan maalata tauluja koskimaisemasta ja annan ne joululahjaksi sukulaisille”, hymyilee Raimo Räisänen pilke silmäkulmassa.

Takaisin Jutut -sivulle