AAL-ryhmässä saa tulla näkyväksi

Näkymätön lapsi, ahkera, reipas lapsi, kaikkien muiden tarpeet itsensä edelle laittava lapsi. Lapsi, joka vielä aikuisenakin hakee hyväksyntää, tekee talkoita, järjestelee asioita, hoitaa muita ja unohtaa itsensä. Eikä edes halua pysähtyä miettimään sitä syyllisyydentunnetta, joka heräisi, jos lopettaisi toisten mieliksi olemisen.

Toimintahäiriöitä perheessä voivat aiheuttaa päihteet, tiukka uskonnollisuus, työriippuvuus ja muut tekijät, joissa lapsi jää liikaa yksin omine tarpeineen. Silloin hän alkaa kokea, että ei ole tarpeeksi arvokas eikä riittävä omana itsenään.

AAL(alkoholistien aikuiset lapset)-ryhmä on kokoontunut Oulaisissa viikoittain kesäkuusta lähtien. Tapaamiset pidetään Olotilassa, Bergströmin kiinteistössä joka tiistai kello 18. Ryhmään saa tulla mukaan milloin vain, se on maksuton, eikä vaadi sitoutumista muuhun kuin siihen, että ryhmässä puhutut asiat pysyvät täysin luottamuksellisina.

AAL anon-ryhmä on kokoontunut Oulaisten Olotilassa kesäkuusta asti tiistaisin klo 18. Uudet ryhmäläiset ovat tervetulleita keskustelemaan.

Kokouksen kulku on aina samanlainen. Jokaisella on mahdollisuus ottaa oma puheenvuoro, jota ei keskeytetä eikä puhujaa mennä halailemaan, jos hän itkee. On kerrankin tilaisuus tulla näkyväksi ja puhua asiansa rauhassa loppuun.
“Kun lapselta on viety vanhemmuus ja peruskiintymys, tuntuu että luottamus koko yhteiskuntaan menee. Riippuvuudet ovat perheille tabu ja niistä ei puhuta. Kukaan ulkopuolelta ei auta eikä puutu tilanteeseen. Jossain takaraivossa on epäilys itseä kohtaan, olenko huono, vaikka kulissit ovat kunnossa. Jatkuva epäonnistumisen tunne vaivaa ja tuntuu vain, että on paska ihminen”, kertovat ryhmäläiset.

Ryhmän kautta he ovat huomanneet, että on olemassa ihmisiä, jotka tuntevat samalla tavalla. Muita, jotka tietävät, miltä sinusta tuntuu. On paikka, jossa puhua. Ei tarvitse tappaa itseään esimerkiksi viinalla.
“Läheisriippuvuus on se yleisin oire, mitä saa mukaansa. Vastoinkäymisissä esille saattaa nousta lapsen käytös. Asioita yritetään hoitaa juomalla, vaihtamalla puolisoa tai muuttamalla muuten elämäänsä, jos se on liian tasaista”, ryhmäläiset tuumivat.
“Ollaan joskus nähty normaaleja perheitä tai vierailtu niissä. Siellä käytiin koko perheellä yhdessä vaikkapa ongella. Asioita saatettiin käsitellä muutenkin kuin mykkäkoululla tai huutamalla 150 desibelin äänenpaineella”.

AAL-ryhmä on vapaamuotoinen, eikä sillä ole varsinaista vetäjää. Yhteyshenkilöiden puhelinnumerot löytyvät kuitenkin aal.fi-sivustolta. Kattojärjestö ACA tarjoaa kirjallisuutta toipumisen tueksi. Kirjallisuudessa on hengellinen puoli, mutta se ei ole uskonnollista eikä kirkollista. Sen avulla opetellaan luottamaan elämään, uskomaan jälleen itseensä ja yhteisöön.
Kokouksen lopuksi puheenvuorojen jälkeen seuraa vapaa keskustelu. Ryhmäläisten mielestä tämä on paras osio, kun mieltä painavat asiat on saatu sanoa rauhassa ja voidaan nauraa ja jutella vapaasti yhdessä. Ryhmä voi toimia pelastuslauttana hyvinkin vaikeassa tilanteessa.

Takaisin Jutut -sivulle