Ainon toipuminen hyvällä mallilla

Mika Karjalaisen ja Salla Tuomaisen perheen elämä mullistui viime joulukuussa toden teolla. Heidän Aino-tyttärellä todettiin 9. päivä joulukuuta leukemia, jonka jälkeen perhe on joutunut viettämään useita hoitojaksoja Oysin lasten veri- ja syöpätautien osastolla. Salla Tuomainen tunnustaa, että syöpädiagnoosin kuuleminen oli viedä häneltä jalat alta.
”Sokkihan se oli. Tunne oli samanlainen kuin olisin pistänyt sukelluskypärän päähäni. En kuullut enkä nähnyt mitään”, Salla Tuomainen kertoo.
Epäilyt siitä, ettei Ainon terveys ollut aivan kohdillaan, heräsivät yhtäkkisen korvatulehduksen ja kuumeen sekä epäselvien infektioiden jälkeen.
”Kävimme lääkärissä verikokeissa kesästä lähtien, mutta mitään ei oikein selvinnyt. Sitten Ainon jalkoihin ja käsiin alkoi tulla mustelmia ja hänellä oli myös tihkuvaa nenäverenvuotoa. Kävimme tekemässä laajemmat verikokeet, jotka eivät enää olleet normaalit. Leukemia todettiin sitten luuydinnäytteen oton jälkeen”.

Ensimmäinen hoitojakso kesti noin kuukauden verran joulukuun alusta tammikuun alkuun saakka. Sen jälkeen Oysissa on viivytty neljä päivää ja kolme päivää kotona. Salla Tuomainen tunnustaa, että ensimmäiset viikot osastolla olivat tosi sekavat.
”Oli aikamoinen työ saada kaikki palikat kohdalleen. Mutta sitten pikkuhiljaa, kun talo tuli tutuksi ja hoitajiin tutustui, ovat asiat menneet paremmin”.

Kun kyse on pienestä lapsesta, saavat vanhemmat yöpyä lapsen kanssa samassa huoneessa. Mika Karjalainen ja Salla Tuomainen ovat vuorotelleet Ainon hoidossa. Kun toinen on osastolla, asuu toinen vanhempainyhdistyksen tarjoamassa asunnossa.
Aino lisäksi perheeseen kuuluu kaksi vanhempaa lasta. Koska apua ei ole ollut saatavilla omilta isovanhemmilta, on sosiaalitoimen tarjoama tukiperhetoiminta ollut ensiarvoisen tärkeää.
”Lapsilla on oma arkensa päiväkodissa ja koulussa. En osaa sanoa, miten tämä kaikki olisi voitu muuten järjestää”, Tuomainen sanoo.
Tällä hetkellä Ainon toipuminen on hyvällä mallilla. Toiveet syövän selättämisestä ovat hyvin korkealla.
”Neljä uutta selkäydinnäytettä on otettu ja ne kaikki ovat olleet puhtaita”, iloitsee Salla Tuomainen.

Takaisin Jutut -sivulle