”Aivan kuin maantietä ajaisi” – Kauko Turulalle tunnustusta ansiokkaasta tienhoidosta

Kauko Turula vastaanotti Suomen Tieyhdistyksen myöntämän Yksityistie-ansiomerkin ja kunniakirjan ansiokkaasta työstä Kehäsaarentien hoitamisessa.

Kauko Turula täyttää tämän viikon perjantaina 85 vuotta. Juhlia hän ei aio tällä kertaa viettää. Niitä on riittänyt jokaiselle vuosikymmenelle.

”Vaimolla oli keväällä juhlat. Nyt vedetään hieman henkeä”, hymyilee Kauko Turula.

Muistamisia, niitä Kauko Turulan kohdalla kuitenkin riittänyt jo aiemmin tänä syksynä. Hän nimittäin vastaanotti elokuussa Suomen Tieyhdistyksen myöntämän Yksityistie-ansiomerkin ja siihen kuuluvan kunniakirjan. Tunnustus voidaan antaa tiehoitokunnan puheenjohtajalle tai jäsenelle, joka on merkittävällä tavalla kunnostautunut yksityistieasioissa. Kauko Turulan kohdalla kaikki vaadittavat kriteerit ovat varmasti tulleet jo aikoja sitten täyteen. Hän on ollut alusta saakka mukana Kehäsaarentien kunnostamisessa, eli noin 45 vuotta. Ansiomerkin ja kunniakirjan hakemista ehdotti Kehäsaarentien nykyinen isännöitsijä Ari Eteläniemi.

Ajatus Kehäsaarentien kunnostamisesta syntyi 1970-luvun alussa, kun alueen asukkaat alkoivat olla kyllästyneitä ”kärrytiehen”, jota ei päässyt edes autolla ajamaan. Kauko Turulan naapuriin tuli niihin aikoihin asumaan Puumalasta lähtöisin ollut Aaro Kosonen perheineen. Hän oli ollut puuhamassa kotiseudulleen yhdeksän kilometrin pituisen tien ja innosti nyt Oulaisissa Kilpuan kylässä asuvat tekemään maaseututoimistoon anomuksen yksityistien kunnostamista varten.

”Anomus saatiin aikaiseksi vuoden 1972 puolella ja meitä oli viisi miestä tien varrelta, jotka pistivät nimensä paperiin. Vuoden 1973 alussa tuli sitten päätös valtiolta, että anomuksemme hyväksytään”, kertoo Kauko Turula.

Avustuksen summa oli 25 500 markkaa. Maansiirtourakoitsijan tiekunta hankki Raahesta ja kaikkien onneksi koko työ saatiin tehtyä valtiolta saadulla avustuksella. Tien pohjan suunnitteli silloin vielä Ylivieskassa työskennellyt insinööri Unto Lehtikangas. Tien piti olla valmis lokakuussa 1975 ja niin lopulta kävikin. Tämän jälkeen Kehäsaarentien hoitamisen otti kontolleen kolmesta jäsenestä koostuva hoitokunta. Kaksi vuotta sitten valittiin Kehäsaarentielle oma tieisännöitsijä Nivalasta, Ari Eteläniemi.  

Vaikka vuosikymmeniä on jo vierähtänyt Kehäsaarentien perustamisesta, on se Kauko Turulan mukaan edelleen erittäin hyvässä kunnossa.

”Nytkin kun sitä pitkin ajelin, iloitsin, että aivan kuin maantietä pitkin ajelisi. Tien pinta on niin tasainen, kun se on viikko takaperin tiekarhulla ajettu.

”Sievästi oli tien pinta jäätynyt. 40 vuotta tietä on koitettu varjella, ettei sitä ajettaisi kesällä raskailla ajoneuvoilla pilalle”.

Vaikka Kauko Turulalla tulee nyt mittariin 85 vuotta, aikoo hän asua vaimonsa kera kotitilallaan Kehäsaarentien varrella niin kauan kuin vain suinkin pystyy. Hän on Kehäsaarentien perustajista viimeinen elossa oleva jäsen. Hänen ja Aaro Kososen lisäksi tiekunnan alkuunpanijoita olivat Eero Tuomikoski, Aimo Niemi ja Aimo Hyytiäinen.

Takaisin Jutut -sivulle