Ajantasainen lääkityslista lisää potilasturvallisuutta
Lääkehoidon pysymistä terveydenhuollon ammattilaisen ja lääkkeenkäyttäjän hallinnassa voi edesauttaa yksinkertaisella, manuaalisesti täytetyllä lääkityslistalla.
Lääkkeenmääräämisen erityispätevyyden omaava sairaanhoitaja Johanna Paavola Oulaisten terveyskeskuksesta kuitenkin kertoo, että heidänkin vastaanotollensa saapuu paljon potilaita, joilta ajan tasalla oleva lääkityslista puuttuu kokonaan.
”Meille tulee potilaita, jotka sanovat, että hei, uusipa kaikki lääkkeet mitä tarvitsen. Mutta emmehän me tiedä, mitkä kaikki lääkkeet ovat ajan tasalla. Voi olla, että uusisimme vahingossa lääkkeitä, joiden käyttö on jo päättynyt tai uusimatta jäisi lääke, jota ei näy listalla”, kertoo Johanna Paavola.
Hän muistuttaa, että lääkityslistan mukanaolo helpottaa ja sujuvoittaa huomattavasti myös lääkärin työtä.
”Vastaanotolle on yleensä varattu puolen tunnin aika, mikä sisältää myös papereihin perehtymisen. Jos potilaalla ei ole mukanaan ajantasaista lääkityslistaa, kuluu valtaosa fyysisestä vastaanottoajasta potilaan käytössä olevien lääkkeiden selvittämiseen”.
Johanna Paavolan mukaan vastuu lääkityslistan mukaan ottamisesta ja kortin päivittämisestä on potilaalla itsellään. Jos potilas ei kuitenkaan pysty itse päivittämään jostain syystä lääkityslistaansa, voi hän pyytää lääkäriä tai sairaanhoitajaa ajantasaisen lääkelistan tarkistamisen tueksi. Lääkityslistapohjia voi käydä hakemassa lähimmästä apteekista, mutta listan voi toki tehdä itsekin tyhjälle paperille. Tärkeää olisi päivittää lääkelistaa aktiivisesti, jotta tämä pysyy ajan tasalla.
Lääkkeiden lisäksi lääkityslistalle kannattaa merkitä kaikki asiakkaan käytössä olevat luontaistuotteet ja vitamiinivalmisteet. Eikä ole pahitteeksi, jos siinä lukee myös potilaan rokotushistoria.
Tämänhetkisen tiedon mukaan kansallinen sähköinen lääkityslista tulee käyttöön vuonna 2025. Sen jälkeen potilaan käytössä olevat lääkkeet voidaan tarkistaa helposti Omakannan sähköisestä järjestelmästä.
Yksi osa turvallista lääkehoitoa on myös apteekkien tarjoama koneellinen annosjakelupalvelu. Koneellisessa lääkejakelussa asiakas saa mukaansa lääkerullassa kahden viikon lääketiedot. Lääkerullassa näkyy lääkkeen nimi ja tieto siitä, mihin vuorokauden aikaan lääke täytyy ottaa.
”Lääkerulla helpottaa asiakkaan lääkkeenottoa kotona. Se on turvallinen vaihtoehto ainakin ikäihmisille ja niille henkilöille, joilla on paljon lääkkeitä käytössä”, kertovat farmaseutit Heidi Veteläinen ja Paula Hautamäki.
Apteekin annosjakelupalvelun piiriin voi tulla kuka tahansa. Palvelun hinta on viisi euroa per viikko.