Alpuanharjulta miljardiyrityksen vastuullisuusjohtajaksi

Vihantilaislähtöinen Lea Rankinen havahtui kolme vuotta sitten miettimään omaa elämäänsä.
”Olin ollut 18 vuotta saman työnantajan palveluksessa. Mietin, että haluanko tehdä tätä eläkeikään asti, vai haluanko tehdä elämäni aikana jotain muutakin”, kertoo Lea Rankinen.
Kun olet kauan samassa työpaikassa, muodostuu sinne hyvin tiivis työyhteisö. Näin kävi Lea Rankisenkin kohdalla. Päätös työuran päättämisestä S-ryhmässä ei ollut helppo tehdä. Hän ehti toimia siellä muun muassa ympäristöasiantuntijana ja oli kehittämässä yhtiön logistiikkaa isommalle liiketoiminta-alueelle. Rankinen oli S-ryhmän ensimmäinen vastuullisuusjohtaja, jonka tontilla oli ympäristön lisäksi sosiaalisen vastuun kysymykset.
”S-ryhmä on uniikki ja merkittävä toimija suomalaisessa yhteiskunnassa. Siellä oli mahdollisuuksia vaikka mihin, mutta silti takaraivossani oli tunne, että haluan tehdä vielä jotain muutakin”.
Lokakuussa 2019 hänet nimitettiin kahvinvalmistuksesta tunnetun Pauligin vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtajaksi. Rankisen mukaan S-ryhmässä ja Pauligissa on paljon samaa.
”Paulig on perheomisteinen ja S-ryhmä osuustoimintayritys ja molemmilla on pitkän historia Suomessa. Yhtiö katsoo asioita kestävän kehityksen näkökulmasta pitkällä aikavälillä. Pauligilla on menossa kova kansainvälistyminen, mikä toi omaankin työhöni uutta näkökulmaa. Pauligilla on toimintaa 13 eri maassa”.
Vastuullisuusjohtajana Lea Rankisen tehtävänä on käsitellä ihmisiin ja planeettaan liittyviä kysymyksiä, kuten esimerkiksi ilmasto- ja luonnon monimuotoisuuskysymyksiä, työelämän oikeuksia globaaleissa hankintaketjuissa, viljelijöiden toimeentuloa ja yhteisöjen kehittämistä. Etenkin ilmastotyö on ollut viime vuodet ison suurennuslasin alla. Kyse on siitä, miten Pauligin tuotantolaitoksista tehdään hiilineutraaleja ja vähäpäästöisempiä. Myös kahvin alkuperämaiden kumppaneita autetaan vähäpäästöisempään viljelyyn.
Lea Rankisen työtehtävien toinen puoli eli yhteiskuntasuhdejohtaminen tarkoittaa kaikenlaista EU-tason säännöstelyä eri strategioihin ja lainsäädöntöihin liittyen ja näihin asioihin liittyvää vaikuttamista.

Vaikka Lea Rankisen työ Pauligilla on hyvin kansainvälistä, aiheutti koronapandemia sen, ettei hän päässyt näkemään kollegoitaan eri maissia ensimmäisten 1,5 vuoden aikana kertaakaan. Oma tiimikin piti rekrytoida ilman fyysistä tapaamista. Pahimpien aikojen mentyä ohi on Rankinen päässyt matkustamaan jo muutaman kerran esimerkiksi Ruotsiin, Espanjaan ja Belgiaan joissa toimii Pauligin toimipisteitä. Mielenkiintoinen reissu oli myös matka Brasiliaan paikallisia kahvinviljelijöitä tapaamaan.
”Se oli todella kiinnostava reissu. Matkalla tuli selväksi se, kuinka erilaisia kahvintuottajamaat ovat. Kahvinviljely on aivan erilaista Nicaraguassa kuin mitä se on Brasiliassa. On olemassa todella isoja tiloja ja pienempiä. Viljelijöiden taustatkin ovat erilaisia. On perheviljelijöitä ja niitä, jotka ovat vaihtaneet täysin alaa”.

Lapsuuttaan Vihannin Rankisperällä Lea Rankinen muistelee hyvillä mielin. Yksi asia, joka tästä maalaismaisemasta on jäänyt näkyvästi mieleen, on hiihtäminen. Kun menossa olivat hiihdon arvokisat, kokoonnuttiin aina kouluissakin katsomaan kisoja televisiosta.
”Alpuan hiihtomaja ja hiihtokilpailut tulivat hyvin tutuiksi. Pienessä koulussa pesäpalloa ja jalkapalloa pelattiin sekajoukkueina. Pelasimme myös pesäpalloa ja jalkapalloa”.
Lea Rankisen lapsuudenkoti sijaitsi maatilalla, jossa oli paljon kotieläimiä.
”Minulla oli oma possu, jota kasvatin. Kun tienasin rahaa, ostin niillä tietysti sukset”, Rankinen nauraa.
Yksi lämmin muisto liittyy myös Vihannin kierrätyskeskukseen, jota hän oli perustamassa ystäviensä kanssa.
”Kierrätyskeskukset eivät olleet kovin yleisiä vielä 1990-luvun alussa Suomessa. Saimme siitä ympäristöpalkinnon Oulun läänin maaherralta. Sekin osaltaan viitoitti tietä tälle alalle”, Rankinen uskoo.
Liikunnallinen elämäntapa on seurannut Lea Rankista näihin päiviin saakka. Hän osallistui kuukausi sitten Finlandia-hiihtoon ja harrastaa lisäksi vapaa-ajallaan crossfitia. Lea Rankinen tunnustautuu myös melkoiseksi multasormeksi. Liekö tämäkin lapsuuden peruja Vihannista.
”Meillä on puolison kanssa kesäpaikka Nilsiässä. Se on vanha maatila. Tykkään tehdä siellä metsätöitä ja viljellä maata. Kotona Vantaallakin minulla on aina taimet kasvamassa heti helmikuusta lähtien, että saan istuttaa sitten pihalle kunnon kasvimaat. Ruoka on hyvin lähellä sydäntäni”, Lea Rankinen hymyilee.
Marraskuussa julkaistaan Lea Rankisen ja Kaisa Kurittun kirjoittama kirja: Menesty kestävästi! Vastuullisuus johdon ja hallituksen agendalla. Kirjaa voi jo tilata netistä. Lea Rankinen vierailee pitkästä aikaa kesällä myös synnyinseudullaan, kun hän on puhujana Alpuan kylätapahtumassa.

Takaisin Jutut -sivulle