Alueellinen autotapahtuma Oulaisiin äitienpäiväksi

Miltä kuulostaisi äitienpäiväajelu klassikkoauton tai -moottoripyörän kyydissä? Ensi sunnuntaina tähän on mahdollisuus Oulaisissa, kun Nesteen pihalla järjestetään historian ensimmäinen SeutuCruising-tapahtuma. Kokoontumisajon yhtenä järjestäjänä toimivan Asko Talven mukaan SeutuCruisingia ei aiota järjestää ainoastaan tämän yhden kerran, vaan siitä on tarkoitus muodostaa neljän tapahtuman sarja. Seuraavat SeutuCruising-tapahtumat järjestetään 17.6., 8.7. ja 13.8.
”Kyse on alueellisesta tapahtumasta, joka tarjoaa autoharrastajille mahdollisuuden tulla esittelemään omia tekemisiään. Monella harrastajalla saattaa olla pitkäaikaisiakin projekteja, joita on kiva näyttää yleisölle”, toteaa Asko Talvi.
Vaikka SeutuCruising on ennen kaikkea samanhenkisten alan harrastajien sosiaalinen kokoontumistapahtuma, on se avoin kaikelle kansalle. Paikan päälle Nesteen piha-alueelle voi tulla ihailemaan kunnostettuja ja hienosti laitettuja autoja ja moottoripyöriä.
”Ajatuksena on, että tapahtumassa on näytillä klassikko- tai muskeliautoja sekä moottoripyöriä. Ajoneuvoissa on jokin juttu, mikä tekee niistä erikoisen ja kiinnostavan”.
Koska kyse on cruising-tapahtumasta, on päivänselvää, että paikalle tulleet ajoneuvot tekevät päivän aikana myös kierroksen kaupungilla ja lähiseudulla. Tarkempi reitti ja aikataulu on vielä avoin.
”Uskoisin, että paikalle tulee kymmeniä ajoneuvoja. Pitää toivoa, että mahdollisimmat monet innostuisivat kuskaamaan äitejään tapahtumaan”, vinkkaa Asko Talvi.

Asko Talvi on tuonut ideoita SeutuCruisingin järjestämiseen Espanjasta. Tässä hän istuu Ferrarin kyydissä.

SeutuCruising-tapahtuman kaltaisen laajemman klassikkoautojen kokoontumisajon järjestämisestä on keskusteltu jo pitemmän aikaa oulaistelaisten autoharrastajien kesken. Asko Talvikin on pohtinut asiaa mielessään ja sai lisää intoa tapahtuman toteuttamiseen Espanjassa, jossa hän on viettänyt talvia vuodesta 2010 lähtien.
”Siellä on ollut kerran kuussa tapahtuma. Kyse ei ole cruisingista, vaan se on enemmänkin autokatselmus. Kaikki tietävät ajan ja paikan, jonne kokoontua. Siellä on nähtävillä klassikkoja ja muskeliautoja kuten myös tuoreempia tulevia klassikkoja kuten Ferrareita, Porscheja ja Aston Martineita”.

Asko Talvi kertoi näkemästään oulaistelaisille kavereilleen ja ideaa alettiin työstää pikkuhiljaa konkretiaksi asti.
”Veli Tuomikoski antoi tilat käyttöön ja Färmin Matti on tapahtumassa autoasiantuntija. Esa Leskinen puuhailee puolestaan ensimmäiseen tapahtumaan peräkärrykirppistä”.
Asko Talvi on henkeen ja vereen autoharrastaja. Automerkeistä hänen sydäntään lähimpänä on aina ollut Jaguar. Eniten kyseisen auton urheilullisuuden ja klassisuuden takia.
”Olin katsomassa elämäni toista kertaa formuloita Belgian Spassa ja Jaguarilla oli siellä paras promootiomyyntipiste. Siitä harrastus lähti liikkeelle ja vei miehen mennessään”, Talvi hymyilee.
Vuosien varrella on Asko Talven talleihin kertynyt ajoneuvo jos toinenkin.
”Minulla on vajaat 10 Jaguaria. Niistä pari on Espanjassa ja loput Suomessa. Vanhin on vuosimallin 52 Jaguar XK 120. Se on minun ja vaimoni 60-vuotislahjaksi saatu auto. Tuorein tapaus on F-type vuodelta 2013”.

Kun suomalaisissa autotapahtumissa liikkeellä ollaan yleensä hienoilla ja näyttävillä ajopeleillä, näkee espanjalaisissa kokoontumisajoissa vaatimattomimpiakin autoja.
”Siellä voi nähdä esimerkiksi vanhoja Seatteja siltä ajalta, kun niitä vielä tehtiin Fiatin kanssa yhteistoiminnassa ja joita ei muualla enää näe. On herkistävää nähdä, että samassa perheessä voi olla Amerikan rauta ja ”pompannappi”. Yleensä kaikki renkaanpotkija kerääntyvätkin näiden pikkuisten ympärille. Se on katoavaa kansanperinnettä”.
Eivät Asko Talvenkaan kaikki autot ole suinkaan sieltä prameammasta päästä. Hänen perheensä ensimmäinen auto, ”tipparellu”, on ollut vakiokävijä kesän Weteraanikonepäivillä.
”Ja joka viides rellua katsomaan tullut on aina sanonut, että minun enollani on aivan samanlainen”, Asko Talvi nauraa.

Takaisin Jutut -sivulle