Antti Häkkänen: Suomi Natoon, maksoi mitä maksoi

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen vieraili perjantaina Oulaisissa.

Nato, Pohjoinen ulottuvuus, oikeudenmukaiset korvaukset lunastuksista ja velaksi elämisen lopettaminen olivat esimerkiksi asioita, jotka nousivat esille kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkäsen vierailulla Oulaisissa. Lisäksi Oulaisten kokoomuksen järjestämässä vaalitilaisuudessa Tommi Oja ojensi vieraalle Oulaisten kaupungin muistion, johon oli kirjattu neljä Oulaiselle kolme tärkeää hanketta, joita kansanedustaja Häkkäsen toivottiin osaltaan edistävän.
Tietenkin tilaisuudessa nousi esiin myös kysymys Natosta.
Puolustusvaliokunnan puheenjohtajana ja Sipilän hallituksen oikeusministerinä olleella Antti Häkkäsellä oli selkeä näkemys kysymykseen.
”Suomi viedään Natoon seuraavalla vaalikaudella, maksoi mitä maksoi”.

Pohjois-Suomen aseman ja merkityksen ennakoidaan nousevan entistä tärkeämmäksi, jos turvallisuuspoliittinen tilanne muuttuu epävakaammaksi. Jos Itämeren laivaliikenteelle koituu vaikeuksia sodan tai epävakaan tilanteen jatkuessa Suomi tarvitsee silloin kuljetuksiin raideliikennettä Norjan ja Ruotsin kautta. Muutoinkin pohjoisen merkitys luonnonvarojen, energian ja puhtaan ruuan tuottajana nousee tulevaisuudessa entistä tärkeämmäksi. Tätä ei ehkä ole vielä oikein ymmärretty päätöksenteossa valtakunnan tasolla. Asia nousi kuitenkin vierailun aikana esiin sekä Oulussa että Oulaisissa.
Antti Häkkänen arvioi, että Venäjästä voi tulla pysyvä ongelma ja pitkäaikainen sotilaallinen uhka Suomelle riippuen siitä, miten Ukrainan sota päättyy.
”Venäjällä riittää kyllä kalustoa ja väkeä sotimiseen”.

Häkkänen muistutti, että Nato on aina omistajan puolella ja Suomen on luotava omaa turvallisuutta. Puhujan mukaan Suomen ja Ruotsin välillä on kuitenkin olemassa hyvää vuoropuhelua.
”Nato tekee sen, että moni asia menee uusiksi. Nato muuttaa pohjoisen portin länteen ja sitoutuminen siihen on tärkeä. Yhteydet Norjan ja Ruotsin kautta Eurooppaan sekä Yhdysvaltoihin nousevat yhä tärkeämmäksi”, Häkkänen sanoi.
Itämerelle mahdollisesti tuleviin häiriöihin on varauduttava, ettei Suomen laivaliikenne mene kokonaan jumiin. Siksi talouselämä tarvitsee paremmat yhteydet Norjan satamien kautta maailmalle.
Antti Häkkänen muistutti kuitenkin, että tämä liikennepolitiikka ei ole mitenkään uutta, vaan meillä on ollut vuosisataiset yhteydet jopa Euroopasta Kiinaan. Se vain on jäänyt pienemmälle huomiolle historiassa.

Edelleen puhuja oli sitä mieltä, että liikennepolitiikkaa on tehtävä järki edellä eikä niin, että jokin alue pudotetaan akuutin tilanteen takia pois. Tällä hän ilmeisesti tarkoitti niitä kaavailuja, joilla etelään merkattuja määrärahoja haluttaisiin siirtää nopeammin pohjoisen hankkeille.
”Ratayhteys Norjan rannikolle tarvitaan, uudet hankkeet ovat vuosikymmenten hankkeita”, Häkkänen sanoi.

Markku Jauhiainen kysyi voimaloiden runkojohtojen vetämisestä yksityisten omistamien maiden halki ja niistä saatavista korvauksista.
”Herkullinen kysymys”, vastasi Antti Häkkänen.
Hän oli edellisessä hallituksessa ajanut oikeudenmukaista maksupolitiikkaa yksityisomaisuuden lunastuksiin.
”Nykyinen korvaus vastaa vain suomaan hintaa”, pamautti Häkkänen. Häntä harmitti edelleen, että edellisessä hallituksessa Kimmo Tiilikainen (kesk.) vesitti Häkkäsen ajaman oikeudenmukaisemman hintauudistuksen lunastuksiin.
”Lunastuksen pitää vastata käypää hintaa. Kimmo Tiilikainen kaatoi hankkeeni, jonka olin jo Juha Sipilän ja Jari Lepän kautta sopinut. Se oli viime vaalikauden suurin pettymykseni. Sipilä kannatti ja Tiilikainen kaatoi”, sanaili Häkkänen.

Kokoomuksen tunnetuin vaaliteema on valtiontalouden tasapainottaminen ja siihen Antti Häkkänen paneutui keskeisesti puheessaan.
”Olemme laatineet kahden vaalikauden mittaisen talouden tervehdyttämisohjelman, jolla Suomen julkinen talous tasapainotetaan ja velkaantuminen lopetetaan”, korosti kansanedustaja Antti Häkkänen.
Hänen mielestään on korkea aika lopettaa velaksi eläminen ja samalla hän viittasi Marinin hallituksen tolkuttomaan velanottoon.
”Kokoomuksen tavoitteena on Suomi, jossa hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus on myös turvattu tuleville sukupolville”, kansanedustaja Antti Häkkänen muistutti. Hänen mukaansa kokoomus ajaa myös muun muassa verotuksen keventämistä ja tavoittelee korkeaa työllisyyttä.
Antti Häkkäsen matka jatkui Oulaisista Kempeleen Zeppeliiniin kansalaistapaamiseen, mutta yleisötilaisuus jatkui Pohteen kokoomusalaisten valtuutettujen esittäytymisellä. He siirtyivät puolestaan yleisötilaisuuden jälkeen tutustumaan Oulaskankaan sairaalaan. Kokoomuslaisten valtuutettujen puheenjohtaja Pekka Simonen käytti avauspuheenvuoron.

Takaisin Jutut -sivulle