Asiakaspalvelija viimeisen päälle

Vihannin kylänraitti on muuttunut paljon niistä ajoista, kun Vihanti oli vielä oma kuntansa ja Lampinsaaren kaivos voimissaan. Oli julkisen palvelun virastoja kuten Kela ja verotoimisto sekä parhaimmillaan jopa neljä ruokakauppaa. Enää jäljellä on vain yksi kauppa. On kuitenkin eräs palvelu, johon vihantilaiset ovat voineet aina luottaa, nimittäin apteekki.
Aino Nikula on työskennellyt farmaseuttina Vihannin apteekissa lähes 20 vuotta. Hänen tätinsä toimi aikoinaan apteekkarina Kempeleessä, jossa myös Aino Nikula sai ensi kosketuksen apteekkialan tehtäviin. Opiskeltuaan ensin farmaseutiksi otti silloinen Vihannin apteekin apteekkari yhteyttä Nikulaan ja kysyi, haluaisiko hän tulla töihin kotipitäjänsä apteekkiin.
”Se oli iso asia minulle, että sain täältä töitä. Olenhan kuitenkin paljasjalkainen vihantilainen”, Aino Nikula kertoo.
Farmaseutti on apteekissa henkilö, joka toimittaa asiakkaille reseptilääkkeitä. Toimenkuva ei kuitenkaan rajoitu ainoastaan tähän, vaan farmaseutti tekee apteekissa kaikkia muitakin tehtäviä mihin koulutus vain antaa mahdollisuuden. Vihannin apteekissa on pieni ja intiimi työporukka. Aino Nikulan lisäksi siellä työskentelee kolme muuta työntekijää sekä apteekkari.
”Apteekkareita on vaihtunut minunkin työaikanani paljon. Nykyinen on jo järjestyksessään viides”.

Siistiä sisätyötä. Näillä sanoilla Aino Nikula kuvailee farmaseutin työtä. Parasta siinä on kuitenkin se, että saa olla paljon asiakkaiden kanssa tekemisissä. Nikula kiittelee vihantilaisia asiakkaita, jotka ovat hyvin ostouskollisia.
”Asiakkaat haluavat, että apteekki pysyy Vihannissa. He hakevat meiltä kaikki lääkkeensä. Mekin olemme hyvin joustavia ja jos tulee tilanne, että jokin lääke pitää toimittaa vaikka silloin, kun apteekki ei ole auki, niin voimme sen tehdä. Meiltä löytyy tarvittaessa joustavuutta”.
Aika aikaansa kutakin. Joulukuun ensimmäinen päivä tulee kuitenkin Aino Nikulalla eteen se hetki, kun hän joutuu hyvästelemään rakkaat työtoverinsa. Nikula ei kuitenkaan ota eläkkeelle jäämistään ikävänä asiana, vaan katsoo positiivisin mielin tulevaisuuteen.
”Ei tässä mitään haikeutta ole ilmassa. Kaksi vuotta olen kuitenkin ollut jo ensimmäisen eläkeiän yli töissä. Terveyteni vuoksi voisin vaikka vielä jatkaakin, mutta toisaalta onhan eläkkeelle jääminen hyväkuntoisena paljon hauskempaa”, hymyilee Aino Nikula.

Vapaa-ajallaan Aino Nikula toimii Vihannin Reuma ja Tules ry:n puheenjohtajana. Hän on myös innokas koiraihminen, vaikka juuri tällä hetkellä hänen kotoaan ei nelijalkaista löydykään.
”Minulla on ollut penskasta asti koira. Tästä viimeisimmästä jouduin luopumaan jokunen aika sitten. Se oli minulla 11 vuotta. Saa nähdä, tuleeko vielä hommattua uutta tilalle. Koiran kanssa on aina ollut mukava käydä lenkillä”, toteaa Nikula pieni liikutuksen kyynel silmässään.

Takaisin Jutut -sivulle