Auttamisen halu on leijonilla verissä

Oulaisten Jedun liiketalouden yksikkö toimii tapahtumapaikkana lauantaina 20.4., kun arviolta vajaat 100 alueen Lions Clubien jäsentä kokoontuu yhteen Lions-piirin vuosikokouksen merkeissä. Yleisölle tapahtuma näyttäytyy parhaiten kello 9.30–10.30, kun noin 20 lipun kulkue marssii Kosteenkadulta hautausmaalle ja laskee seppeleen sankarivainajien haudalle.
Oulaisten lisäksi piiriin kuuluu yhteensä 23 alueen Lions Clubia. Piirikuvernööri Riitta Ojantakasen mukaan kokouksessa tullaan käsittelemään edellinen tili- ja toimintakausi. Lisäksi uusi piirikuvernööri esittelee tulevan toimintasuunnitelman ja budjetin.
”Ensin on pientä juhlaohjelmaa, kiitospuheita ja musiikkiesityksiä ja lopuksi palkitsemisia. Piirin johtajana olen valinnut henkilöt, jotka palkitaan heidän tekemästään pyyteettömästä työstä hyväntekeväisyyden eteen”, kertoo Riitta Ojantakanen.

Riitta Ojantakanen on iloinen siitä, että leijonat ovat päässeet tekemään taas työtään ”normaalisti” pitkän korona-ajan jälkeen. Yksi Ojantakasen piirikuvernöörikauden kohokohdista oli eittämättä viime kesänä Bostonissa järjestetty leijonien maailmanlaajuinen kokous. Hän tunnustaa, että siellä hän huomasi, mitkä ovat suomalaisten ja amerikkalaisten leijonien suurimmat erot.
”Amerikoissa leijonat ovat aivan hurmoksessa ja todella ylpeitä siitä, että kuuluvat tähän järjestöön. Me suomalaiset taas olemme tässä suhteessa paljon vaatimattomampia”.

Sairaanhoitajana työskentelevälle Riitta Ojantakaselle toisten ihmisten auttaminen tulee luonnostaan.
”On todella antoisaa, että voi tehdä ihmisille hyvää, jotka sitä eniten tarvitsevat”, Ojantakanen miettii.
Oulaisissa leijonia on tällä hetkellä 23. Suurin haaste on saada klubiin lisää jäseniä. Jäsenmäärä on vähentynyt luonnollisen poistuman lisäksi ihmisten paikkakunnalta muuton vuoksi.
Vaikka leijonien toiminta on tietyllä tavalla sitovaa, perustuu se aina vapaaehtoisuuteen.
”Kenenkään ei ole paikko osallistua toimintaan. Yhdessä aina päätämme, mitä teemme”.
Oulaisten Lions Clubin pitkäaikaisin jäsen on Pentti Voutilainen, joka on ollut mukana klubissa vuodesta 1988 lähtien. Kohta 78 vuotta täyttävä Voutilainen ei ole ajatellut klubin jättämistä.
”Minulla on mahdollisuus jäädä etuoikeutetuksi jäseneksi, jonka ei tarvitsisi olla toiminnassa mukana, mutta en ole katsonut sitä vielä aiheelliseksi”, toteaa Pentti Voutilainen.
Pentti Voutilainen kertoo, että kulunut vuosi on kaikkiaan 45. vuosi leijonissa ilman ainuttakaan poissaoloa. Hänen leijonauransa alkoi aikoinaan Pattijoen LC:stä.
”Silloin tuli luvattua, että jos joskus joudun olemaan poissa, lopetan hommat siihen paikkaan. Siksi ei ole ollut varaa olla poissa”, virnistää Pentti Voutilainen.
Leijonien toiminnassa mukana oleminen on antanut Pentti Voutilaiselle paljon. Eritoten henkisen hyvinvoinnin osalta.
”Se on hyvin sosiaalista toimintaa, ja ihmisten välistä kanssakäymistähän pidetään hyvinvoinnin ja pitkän iän salaisuutena”.
Vaikka Lions Clubien arvokas ajatus on parantaa koko maailmaa, on Oulaisissa pureuduttu paljon paikallisten tahojen auttamiseen. Tähän on liittynyt niin nuorisovaihtoa kuin muidenkin ikäryhmien auttamista. Jo vuosia kestänyt joululahjakeräys on puolestaan auttanut ison joukon vähävaraisia oulaistelaisperheitä.
Viime vuosina erittäin näkyvä auttamiskohde on ollut ukrainalaisten pakolaisten hyväksi tehty työ. Leijonat olivat moottorina, kun Oulaisissa varusteltiin vuokra-asuntoja ukrainalaisten käyttöön.

Ukrainalaisten auttamisessa yksi päämääristä on ollut se, että heistä tulisi ajan saatossa oulaistelaisia veronmaksajia. Maalaajuisesti viimeisin auttamistoimi oli kuuden ambulanssin toimittaminen sota-alueelle.
”Se oli merkittävä teko leijonilta”, toteaa Riitta Ojantakanen.

Takaisin Jutut -sivulle