Ei kultaa, mutta sitäkin enemmän kunniaa

Oulaistelainen Heidi Hannus osallistui suomalaistiiminsä kanssa Ranskan Rivieralla kansainväliseen puutarhasuunnittelukilpailuun.

Villa Gardenin yrittäjä Heidi Hannus ja kaksi muuta puutarhasuunnittelijaa muodostivat tiimin, joka osallistui toukokuun alussa Ranskan Rivieralla järjestettyyn Festival des Jardins Cote de la Azur -kilpailuun. Kilpailuun oli ehdolla noin 300 työtä ympäri maailmaa, mutta lopulta sinne valittiin vain 17 projektia, joista yksi oli Hannuksen tiimin rakentama showpuutarha nimeltään ”Meeting the Senses”.


Palkintoihin ryhmä ei päässyt tällä kertaa käsiksi, mutta Heidi Hannuksen mukaan suurin palkinto heille oli jo itse finaalipaikka ja työstä saatu hyvä palaute.
” Tärkeintä tällaisissa kilpailuissa ei olekaan palkinnot, vaan itse osallistuminen, koska jos pääsee finaaliin, se tarkoittaa, että työ rakennetaan ja sen kautta pääsee välittämään omaa sanomaansa maailmalle”.
Mieltä virkistävää oli myös päästä näkemään oman alan kollegoja. Kilpailuhenkeä ei ollut näkyvissä, vaan kaikki osallistujat puhalsivat samaan hiileen ja jakoivat toisilleen omia ajatuksiaan ja oppejaan.
” On upeaa päästä jakamaan kokemuksia maailman parhaiden suunnittelijoiden ja tuomareiden kanssa, jotka hekin ovat oman alamme ammatin parhaimmistoa”.

Tiimin rakentama puutarha oli sekoitus pohjoismaalaista designia ja välimeren kasvillisuutta. Heidi Hannuksen mukaan se sai erityiskiitosta upeista ja vaikeat olosuhteet kestävistä rakenteista ja todella siististä ja viimeistellystä työstä.
”Kasvivalinta oli tehty oikein ja puutarhan varjotaide sai ihmiset haukkomaan henkeään. Puutarhamme oli ekologisilla materiaaleilla rakennettu ja se jatkaa elämäänsä festivaalin jälkeen paikallisen alan koulun pihalla”.


Heidi Hannuksen ryhmä aloitti työnsä suunnittelun jo vuosi sitten. Hannuksen tehtävänä oli suunnitella niin sanotut insinööritason piirrokset, eli kantavuus ja rakennekuvat koko puutarhan kaikkiin elementteihin. Hän myös vastasi materiaalivalinnoista ja yksityiskohdista.
”Itse suunnittelu ei siis ollut omaa käsialaani. Suunnittelutyön alkaessa perheessämme oli ollut suuri suru ja siis usean läheisen menehtyminen, joten en halunnut olla suunnittelemassa puutarhaa”.


Puutarhan pääsuunnittelija ja projektinjohtaja, maisema-arkkitehti Kairi Meos halusi kuitenkin Heidi Hannuksen mukaan tiimiinsä, koska hänellä on laaja kansainvälinen kokemus ja ammattitaito muun muassa rakenteiden perustamisesta.
”Isoin haaste oli todella paha myrskytuuli, joka saattaa yltyä jopa 36 metriin sekunnissa. Itse rakensimme puutarhaamme noin 10 metriä sekunnissa tuulessa, joka sekin oli jo todella iso haaste”.
Koronapandemian takia kilpailun ajankohtaa jouduttiin siirtämään kuukaudella eteenpäin. Tämä muutos aiheutti sen, että lopulta puutarhoja rakennettiin vain 13. Osallistujia tuli Suomesta, Ranskasta, Kiinasta ja Italiasta. Kaikki rahapalkinnot menivät tällä kertaa ranskalaisille, mutta italialaiset saivat palkinnon ”tärkeän ja hyvän aiheen” osalle.
”Heidän puutarhassaan tuotiin esille maailman jätteen kierrättyminen vesistöön, ja sen vaikutukset”.


Paikalliseen kulttuuriin tutustuminen jäi Heidi Hannukselta ja kumppaneilta tällä kertaa kokematta vallitsevista olosuhteista johtuen. Ulkonaliikkumiskielto tuli päälle kello 19 jälkeen joka ilta ja lisäksi kaikki liikkeet olivat viikonloppuisin kiinni. Ruokaa pystyi noutamaan vain takeaway-periaatteella.
”Ranskalainen pantonki tuli tutuksi ja expressokahvia meni runsas määrä”, muistelee Heidi Hannus reissunsa antia.

Takaisin Jutut -sivulle