Eläkeläisten kuntosaliryhmissä paikkoja auki – etsinnässä myös uusia vertaisohjaajia

Oulaisten jäähallin kuntosalilta kuuluu mukava puheensorina. Vajaat 10 jo ”miehen ikään” ehtinyttä seniorikansalaista kuuntelee tarkalla kuulolla, mitä ryhmän vetäjällä Sauli Lehtikankaalla on sanottavana. Alkamassa on eläkeläisten kuntosalitunti, joka pidetään tiistaisin puoliltapäivin. Ensin vuorossa on muutaman minuutin lämmittely, jonka jälkeen osallistujat lähtevät kokeilemaan kuntosalin laitteita omassa tahdissaan.

Yksi osallistujista on Mauri Myllykangas, jolle kuntosalilla käyminen ei tullut kovinkaan tutuksi työuran aikana. Ajatukset kuntosaliharjoittelusta ovat kuitenkin muuttuneet nyt muutaman eläkeläisryhmän kanssa vietetyn tunnin jälkeen.
”Kyllä lihaksissa heti tuntuu, että jotakin on tullut tehtyä. Jos taas jäisi vain kotisohvalle, ei tapahtuisi mitään”, myöntää Mauri Myllykangas.
Useampi samasta eläkeläisryhmän jäsenestä osallistuu myös Oulaisten eläkeliiton lentopallovuoroon Jauhinkankaan koululla. Niin myös Mauri Myllykangas.
”Se on ollut minulle aina hyvin tärkeä harrastus”, Myllykangas iloitsee ja jatkaa treenaamista.

Eläkeläisryhmän vetäjä ja nuorempana kansallisella kärkitasolla 10-ottelussa kilpaillut Sauli Lehtikangas toivoo, että nyt myös muut vielä sohvan pohjalle jääneet seniorikansalaiset rohkaistuisivat lähtemään mukaan kuntosalille. Lehtikankaan mukaan suuri syy kotiin jäämiselle on monen kohdalla se, ettei henkilö yksinkertaisesti uskalla lähteä liikkumaan muiden mukana.
”Minulle on sanottu, että sinä olet liian hyvä, enkä siksi kehtaa tulla mukaan. Tällaisia kynnyksiä olisi nyt tarkoitus saada murrettua. Jokainen täällä olija tekee harjoittelun oman jaksamisen ja taitojensa mukaan”, sanoo Sauli Lehtikangas.

Oulaisten liikuntapalvelut ja eläkeläiset ovat tehneet yhteistyötä vertaisohjaajatoiminnan käynnistämisestä Oulaisiin. Sauli Lehtikangas on ensimmäinen vertaisohjaaja Oulaisissa. Lisää kuitenkin tarvitaan. Tätä varten liikuntatoimi kouluttaa joulukuun aikana kolme vapaaehtoista vertaisohjaajaa Oulaisiin, jotka ohjaavat kerran viikossa liikuntaa eläkeläisille. Liikunnanohjaaja Jyri Hämäläinen muistuttaa, että eläkeläisten ryhmiin on kaikille senioreille vapaa pääsy ja harjoittelu on ilmaista.

Vertaisohjaajakoulutus sisältää yhden teoriatunnin ikäihmisten liikuttamisesta ja kahden kerran kuntosalin perusteet ohjaajien kanssa. Tämän jälkeen vertaisohjaajat pääsevät varsinaisen ohjauksen pariin.
”Tavoitteena alkukoulutuksella on antaa riittävä tieto vertaisohjaajille siitä, kuinka eläkeläisten liikunnan aloittaminen ja treenaaminen olisi turvallista. Ensi vuoden alusta olisi tarkoitus käynnistää vertaisohjaajatoiminta täydellä voimalla”, sanoo Jyri Hämäläinen.
Tiistain kuntosaliryhmän lisäksi eläkeläisiä liikutetaan myös perjantaisin. Silloin ohjaajina ovat liikuntapalveluiden Sandra Laulumaa ja Liisa Kallio.

Takaisin Jutut -sivulle