Esa Pikkumäki teki historiaa Merijärvellä

Keskustapuolueen valta-asema säilyi odotetusti Merijärvellä. Puolueen paikkaluku tulevassa kunnanvaltuustossa on 11. Kuntavaalien äänikuningas oli keskustan Mikko Hiitola 66 äänellä. Kuntavaalien suurin yllätys Merijärvellä oli se, että kunnanvaltuuston puolueluku lisääntyi yhdellä, kun kristillisdemokraatit tulivat mukaan päättämään kunnan asioista. Esa Pikkumäki saalisti yhteensä 49 ääntä, mikä oli koko kunnan toiseksi suurin äänipotti. Hän myöntää, ettei ollut ensin uskoa silmiään äänimäärän nähtyään.
”Äänimäärä yllätti minut totaalisesti. Se kertoo ensinnäkin siitä, että syntyi luottamus. 49 ihmistä halusi äänestää minua”, kertoo Esa Pikkumäki.

Kunnan päätöksenteko on kiinnostanut Esa Pikkumäkeä jo pitkään. Kun kyselyjä alkoi tulla sopivasti kahden eri puolueen leiristä, oli Pikkumäen pakko tehdä päätös ehdolle asettumisesta.
”Ensin kepulaiset pyysivät minua listoilleen, mutta siinä vaiheessa sanoin heille, että minun pitää vielä harkita asiaa. Ei minulla mitään keskustaa vastaan ole. Sitten kristillisten Sari Essayah alkoi soitella. Hänellekään en luvannut suoralta kädeltä mitään, vaan päätin harkita asiaa myönteisesti. Mutta sitten kolmannella soitollaan Essayah sai minut puolelleen”, paljastaa Esa Pikkumäki.

Täysin puskista ei kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah päättänyt Esa Pikkumäelle soitella. Heidän väliltään löytyy nimittäin yhteistä historiaa yhden henkilöauton verran.
”Minulla oli joskus aikoinaan auto kiikarissa. Löysin sitten netistä sopivan ja soitin ilmoituksessa olleeseen numeroon. Auton omistaja osoittautui Sari Essayahin mieheksi. Sari oli päässyt Brysseliin EU-hommiin ja he joutuivat myymään tavaraa pois. Ostin auton pois ja ajelin sillä monta vuotta”, kertoo Esa Pikkumäki.

Vaikka Esa Pikkumäki nousi Merijärven kunnanvaltuustoon kristillisten listoilta, ei hän painottanut vaalityössään erityisen paljon mitään puoluetta. Hänen mukaansa Merijärvellä kuntavaalit ovat yleensäkin enemmän henkilö- kuin puoluevaalit.

Esa Pikkumäki kertoo kuulleensa kylänraitilla, että edellisen kerran Merijärvellä on ollut valtuustossa kolme puoluetta 80-luvulla. Näissä vaaleissa ehdokkaana oli jopa neljä eri puoluetta, mikä sekin on eriskummallinen tilanne Merijärvellä. Vaikka Esa Pikkumäki pääsi nyt mukaan Merijärven kunnanvaltuustoon, ei maamme nykyinen vaalijärjestelmä eli suhteellinen vaalitapa saa häneltä kovin mairittelevia ylistyssanoja.

”Suomalainen vaalijärjestelmä on kaikkea muuta kuin demokraattinen vaalitapa. Esimerkiksi nyt SDP:n ehdokas Maria Nyman sai 22 ääntä, muttei tullut valituksi. Sitten keskustassa yksi ehdokas sai 7 ääntä ja hänet valittiin. Kyllä äänimäärän pitäisi olla vaaleissa ratkaiseva tekijä”, vaatii Esa Pikkumäki.
Merijärven kunnanvaltuustossa Esa Pikkumäki odottaa pääsevänsä vaikuttamaan ennen kaikkea kunnan talousasioihin. Siinä jos missä savottaa sitten riittääkin.
”Tämä kunta ei pysty jatkamaan itsenäisenä, jos taloutta ei saada jollakin tavalla kuriin. Edellinen valtuusto sai jo joitakin hyviä muutoksia aikaan, mutta se ei vielä riitä”, painottaa Esa Pikkumäki

Takaisin Jutut -sivulle