Gazan sota koskettaa

Oulaistelainen Elli-Maarit Merilehto perusti keräyksen palestiinalaisperheen auttamiseksi.

Istumme oulaistelaisen Elli-Maarit Merilehdon kanssa Oulaskankaan sairaalan kahvilassa. Elli-Maarit opiskelee tällä hetkellä lääkäriksi, ja opiskelua on vielä vuosi jäljellä. Tavallisesta poiketen hän ei suorita lääkäriopintojaan Suomessa, vaan Romaniassa.
”Vuonna 2018 lukion jälkeen aloin miettiä erilaisia opiskelumahdollisuuksia. Kuulin, että suomalaisia opiskelee lääketiedettä Romaniassa. Otin heihin yhteyttä ja he kehuivat sikäläistä yliopistoa. Siellä on lisäksi paljon halvempi lukukausimaksu kuin esimerkiksi Virossa. Tein sitten viiden päivän reissun maahan ja tykästyin siihen ihan täysin. En miettinyt enää hetkeäkään, että hakisin lääkikseen Suomeen”, kertoo Elli-Maarit.
Elli-Maarit otti ensimmäisenä vuonna romanian kielen haltuun ja aloitti sen jälkeen opiskelun. Romanian kieli muistuttaa hänen mukaansa paljon italian kieltä, joten sen oppiminen ei ollut kovin vaikeaa. Opinnot ovat englanninkielellä, mutta potilaiden kohtaamisessa täytyy osata romaniaa.
Nyt hänellä on enää yksi vuosi opintoja jäljellä. Harjoittelujaksot hän on tehnyt Suomessa ja pääosin Oulaisissa.
”Tällä hetkellä minulla on menossa pääsiäisloma ja olen kaksi viikkoa töissä Oulaskankaan sisätautiosastolla”, hän hymyilee.

Lääkäriopintojen lisäksi Elli-Maaritin elämän on täyttänyt viimeiset kuukaudet hänen läheisen ystävänsä, palestiinalaisen Mohammed Zidanin tukeminen. Zidanin äiti, kaksi siskoa ja heidän neljä lastansa ovat edelleen loukussa Gazassa. Heidän ainoa toivonsa on päästä mahdollisimman nopeasti pois maasta, sillä heidän kotinsa on tuhottu maan tasalle. Tällä hetkellä he asuvat teltassa rannalla Gazassa. Tilanne on toivoton, sillä ruoan hinta on alueella moninkertainen ja Israelin miehitettyä rajakaupunki Rafahin on todennäköistä, että perhe joutuu jälleen etsimään uuden oleskelupaikan.
”Alussa Zidan ei saanut perheeseensä yhteyttä moneen päivään, kun yhteydet olivat poikki. Nyt hän on päässyt puhumaan heidän kanssaan päivittäin, mutta yhteys saattaa silti katketa yhtäkkiä. Perhe on hengissä, mutta Zidan on kuullut, että moni hänen ystävistään on menettänyt henkensä”, Elli-Maarit kertoo.

Palestiinalainen Mohammed Zidan yrittää saada äitinsä ja siskonsa sekä heidän lapsensa turvaan sodan jaloista.

Otamme puhelinyhteyden Zidaniin, joka asuu tällä hetkellä Romaniassa Clujissa. Hän on opiskellut siellä biokemian insinööriksi. Zidan kertoo, että kun Gazan sota alkoi viime vuoden lokakuussa, iski se häneen kovasti niin henkisesti kuin fyysisestikin.
”Aluksi yritin olla mahdollisimman rauhallinen, mutta sitten jouduin menemään kaksi kertaa sairaalan päivystykseen sydänongelmien vuoksi. Tämä sota muutti elämäni. Olen elänyt samaa elämää perheeni kanssa, joten tiedän miltä heistä tuntuu. Perheeni on kaikista tärkein asia elämässäni”, sanoo Zidan.
Gazaa Zidan kuvailee tällä hetkellä aavekaupungiksi. Yhtä ainoaa rakennusta ei ole enää pystyssä. Tilanteen vakavuuden ovat voineet nähdä kaikki tv-uutisten kuvia katsoessa.
”On ollut musertavaa nähdä perheeni vaeltamassa paikasta toiseen ilman määränpäätä. Koti, jota äitini on koko elämänsä ajan rakentanut, on poissa”, murehtii Zidan.

Elli-Maarit Merilehto opiskelee lääkäriksi Romaniassa ja on ollut viime viikot töissä Oulaskankaan sairaalassa.

Zidanin perheen ainoa mahdollisuus selvitä sodan jaloista on rajanylitys Egyptin puolelle. Mutta tämä ei olekaan niin yksinkertainen juttu. Egyptiläinen organisaatio perii rajanylityksestä maksun, joka on 6000 dollaria aikuiselta ja 3000 dollaria lapselta. Elli-Maarit ja Zidan ovat miettineet päänsä puhki, millä tavalla he voisivat kerätä rahaa Zidanin perheen auttamiseksi rajan yli.
”Tosi monet palestiinalaiset ovat tehneet erilaisia rahankeräyksiä. Suomessakin on mahdollista tehdä pienkeräys, johon poliisi antaa luvan. Niinpä perustin kolme kuukautta sitten pienkeräyksen, joka on tuottanut tähän mennessä noin 4000 euroa. Rahaa on tullut läheisiltä, tutuilta ja tuntemattomiltakin. Ihmiset ovat olleet todella avosydämisiä. Olen heille lahjoituksista todella kiitollinen”, sanoo Elli-Maarit.
”Äitini on jo iäkäs ja on kärsinyt valtavasti elämänsä aikana. Hän tarvitsee turvallisen asuinpaikan. Rajanylityksen jälkeen hänellä olisi mahdollisuus tulla Romaniaan kanssani asumaan. Olen saanut tilapäisen suojelun Romaniassa ja täten pystyn kutsumaan ensin äitini Romaniaan turvaan”, Zidan kertoo.
Apua tarvitaan edelleen. Jos haluat auttaa Zidania saamaan perheensä turvaan Gazasta, voit lahjoittaa rahaa Elli-Maarit Merilehdon perustamalle keräystilille: FI57 5313 0120 1856 82. Pienkeräysnumero on: RA/2024/325.

Takaisin Jutut -sivulle