Hanna Vihriälän neuvo nuorille: Kulkekaa kohti omia unelmianne

Oulaisten lukiolla järjestettiin marraskuun viimeisenä torstaina luento, jotka pitämään oli saapunut Oulaisissa syntynyt kuvanveistäjä Hanna Vihriälä. Hänet tunnetaan Suomessa ja kansainvälisestikin ennen kaikkea julkisten tilojen taiteesta.
Hanna Vihriälä on asunut jo pitkään Tampereella ja tuntee itsensä tamperelaiseksi. Hänen juurensa ovat kuitenkin edelleen vahvasti Oulaisissa, Pyhäjokivarressa.
”Varsinkin tuo jokiranta on minun lapsuudenmaisemaani. Olen ollut maaninen muuttaja, mutta Oulaisten Pyhäjoki edustaa sitä pysyvyyttä elämässäni”, kertoi Hanna Vihriälä.
Torstai-illan luennossa Vihriälä esitteli kuvin ja sanoin 20 vuotta kestänyttä taiteilijan uraansa. Hän kertoi elävänsä tällä hetkellä varsin ruuhkaista aikaa. Perheestä löytyvät miehen lisäksi kolme lasta, kolme koiraa ja kolme kissaa.
”Voin sanoa, etten olisi tehnyt yhtäkään teosta, jos päiväkotia tai koulua ei olisi ollut. Siitä olen tosi kiitollinen”, myönsi Vihriälä.

Julkisiin tiloihin tehtävät taideteokset ovat olleet Hanna Vihriälän mukaan hyvin erilainen työprosessi hänen henkilökohtaisiin teoksiinsa verrattuna.
”Välillä on ollut tosi kiire ja kaikkea on ollut liikaa. Sitten on taas ollut tosi hiljaisia aikoja”, kuvaili Vihriälä ammattinsa hyviä ja huonoja puolia.
Hanna Vihriälä on valmistunut Helsingin kuvataideakatemiasta vuonna 2003. Aivan ensimmäinen opinahjo hänellä oli kuitenkin Limingan taidekoulu.
”Lukiossa Rantalan Jorma ehdotti, että menepä Limingan taidekouluun. Se olikin aivan mahtava kokemus. Siellä oli paljon muita opiskelijoita, joilla oli samanlainen tausta kuin minulla”.
Vielä Limingasta valmistuttuaankaan hän ei ajatellut, että taiteen tekemisestä voisi tulla oikea ammatti. Niinpä Vihriälä haki Rovaniemelle opiskelemaan kuvaamataidon opettajaksi.
”Siellä ajatusmaailmani alkoi muuttua. Aloin nähdä elämässäni muunlaistakin suuntaa kuin opettajana olemisen”.

Vielä lapsena Hanna Vihriälä ei haaveillut kuvataiteilijan tai kuvanveistäjän urasta. Hän ei edes tiennyt, että sellainen ammatti on olemassa. Vihriälä kertoo kuitenkin syntyneensä taiteellisesti otolliseen maaperään. Naapurustossa riitti paljon lapsia, joiden kanssa hän harrasta monenlaisia asioita, kuten piirtämistä.
”Piirtäminen oli aivan päivittäistä. Minä en ollut suinkaan joukon paras piirtäjä, mutta halusin tulla hyväksi piirtäjäksi. Halu kehittyä ja oppia oli kova”.
Hanna Vihriälä kannustaakin lapsia ja nuoria kulkemaan kohti omia unelmia ja tekemään niitä asioita, mitkä itseä eniten kiinnostavat. Vihriälälle taiteilijuus syntyi lopulta Rien Poortvlietin kuvittaman Hau hau oma koirani -kirjan kautta.
”Kirjan tekijä kuvasi hienosti omia koiria ja kauriita metsässä. Jotenkin siinä välittyi tunne siitä, miten tärkeitä nämä asiat ovat kuvittajalle. Tuli sellainen olo, että minäkin haluan kertoa ja välittää asioita, joita minä tunnen tärkeiksi. Siinä tuli selkeä askelmerkki kohti omaa taiteilijuuttani”.

Takaisin Jutut -sivulle