Harrastamisen mahdollisuus kaikille lapsille

Vihannissa vielä pulaa harrastuskerhojen ohjaajista.

Opetus- ja kulttuurinimisteriön rahoittama Harrastamisen Suomen malli -hanke jatkuu tänäkin vuonna Raahen kouluissa. Raahessa hanke tottelee nimeä Hatara 2.0 eli Harrastus taskuun Raahessa. Hankkeen tarkoituksena on tarjota jokaiselle peruskouluikäiselle maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Kerhoja pidetään kerran viikossa 12.9.2022 – 31.5.2023 ja ne kestävät tunnin.

Harrastuskoordinaattori Hanna Nurkkala Raahen opetustoimesta kertoo, että Hatara-harrastuskerhoja järjestetään tänä syksynä myös Vihannin yhtenäiskoulussa. Suunnitelmissa on 1-3-luokkalaisille suunnattuja mediataitajat-, kokki- ja liikuntakerhoja. Lisäksi tälle ikäluokalle on tarjolla eläinkerho, johon Hanna Nurkkala lupailee myös eläinvierailijoita.
4-6-luokkalaisille tarjonta on muuten samanlainen, mutta ainut poikkeus on kuvis- ja arkartelukerhon järjestäminen. 7-9-luokkalaiset pääsevät puolestaan tutuiksi mopoparkkikerhon kanssa. Mopoparkissa nuorilla avautuu tilaisuus mopojen korjaamiseen ja huoltamiseen ja Hanna Nurkkalan mukaan tämä kerho oli hyvin suosittu jo viime vuonna.
Kerhojen vetäjiksi on saatu ihmisiä kaupungin liikunta-, nuoriso- ja kulttuuritoimesta, urheiluseuroista, seurakunnasta sekä 4H-yhdistyksistä. Hanna Nurkkalan mukaan vetäjiä on saatu mukaan toimintaan jo hyvä määrä, mutta ei ihan tarpeeksi. Esimerkiksi Vihannissa uudet ohjaajat ovat erittäin tervetulleita.

”Läheskään kaikkiin kerhoihin ei ole vielä ohjaajia olemassa. Ohjaajan pitää olla täysi-ikäinen ja suomen kielen taitoinen. Häneltä täytyy löytyä kokemusta lasten ja nuorten parissa työskentelystä sekä harrastuneisuutta ohjattavan kerhon osaamisalueelta”, toteaa Hanna Nurkkala ja lisää vielä, että ohjaajille maksetaan työstä myös palkkaa.

Hanna Nurkkalan mielestä on upea juttu, että tämänkaltaisia hankkeita voidaan järjestää, sillä kaikille perheillä ei ole varaa kustantaa lapsilleen harrastuksia.
”Harrastukset ovat yleensä aika aikaa vieviä ja niissä on monta treenikertaa. Lapsia täytyy myös kuskata harrastuksiin, mikä ei ole ilmaista. Tässä tarkoituksena on tarjota maksuton harrastusmahdollisuus heti koulupäivän päätyttyä. Toivottavasti tästä saadaan nyt juurrutettua pidempiaikainen toimintamalli kaupunkiin”, toivoo Hanna Nurkkala.

Takaisin Jutut -sivulle