Heikki Saaren livelähetykset ovat löytäneet katsojansa

Oulaistelaiset ovat päässeet seuraamaan jo useamman vuoden ajan kotisohvaltaan kaupunginvaltuuston kokouksia. Suorat nettilähetykset koteihin tuottaa Oulaisten oma poika, Heikki ”Hente” Saari, jolle tuli hiljattain 10 vuotta täyteen Livekuvaukset.fi -yrityksen puikoissa.
Hän muistelee, että Oulaisten kaupunginvaltuuston kokouksia hän on kuvannut vuodesta 2017 lähtien.
”Oulainen oli ensimmäinen paikkakunta, jonne aloin tehdä tällä alueella valtuustolähetyksiä. Jännitystä oli ilmassa itselläkin ensimmäisessä valtuustossa. Se oli jännittävä päivä myös kaikille valtuutetuille ja viranhaltijoille. Kaikki oli aivan uutta. Arvostan todella paljon sitä, että Oulainen uskalsi lähteä kokeilemaan kokousten striimaamista. Täytyy sanoa, että se oli suuri harppaus politiikan avoimuuteen”, sanoo Heikki Saari.

Vuosien mittaan ovat kaupunkilaiset löytäneet valtuustokokouslähetykset. Saaren mukaan lähetyksiä seuraa joka viikko vähintään 100 katsojaa. Kun Oulaisten kaupungin uutta kaupunginjohtajaa oltiin valitsemassa, oli läppäreiden ja kännyköiden ääressä peräti 1500 silmäparia.
”Luku vaihtelee paljon sen mukaan, kuinka tärkeää asiaa ollaan käsittelemässä. Jos käsittelyssä on esimerkiksi jokin tuulimyllykaava, voi katsojamäärä olla 700 ihmisen luokkaa”.
Heikki Saari saa seurata paikallista päätöksentekoa aitiopaikalta. Mielenkiintoisia ja hauskoja tilanteita on tapahtunut lähes jokaisessa kokouksessa. Ne tuovat mukavasti väriä lähetyksiin. Oulaisten lisäksi Saari tekee lähetyksiä myös Iin ja Oulun valtuustokokouksista.
”Tein vuoden päivät lähetyksiä myös Kalajoen kaupungille, mutta niille tuli uusi tekniikka ja ovat tehneet lähetykset siitä lähtien omana työnään”.
Valtuustokokoukset ovat joka kunnassa hyvin samantyyppisiä, toki pieniä vivahde-erojakin niistä löytyy. Joskus kokoukset tahtovat venyä hyvin pitkiksikin ja se vaatii lähetysten tekijältäkin hermojen kestävyyttä.
”Pisin kokous, jossa olen ollut mukana, oli kerran Oulussa. Kokous kesti kuusi tuntia. Ennen kuin aloitin työt Iissä, oli siellä pisin kokous kestänyt 15 tuntia. Onneksi minun ei tarvinnut tehdä siitä liveä. Läpi yön he olivat siellä istuneet”, Saari hymähtää.

Heikki Saari ajautui Livekuvaukset.fi -yrityksen pyörittäjäksi monen mutkan kautta. Ennen sitä hän ajoi pitkään kuljetuspuolella täysperävaunurekkaa, mutta joutui lopettamaan työt epilepsiakohtauksen vuoksi. Tämän jälkeen hän toimi jonkin aikaa kaupungilla liikuntapuolen tehtävissä, kunnes teki vihdoin rohkean päätöksen oman yrityksen perustamisesta.
”Se oli helpottava päätös, kun oli suunta, minne päin lähden etenemään. Olen luonteeltani sellainen ihminen, että kun jotakin alan tehdä, teen sen täysillä. Silloin ei vatuloida. Jos näen jossakin bisneksen mahdollisuuden, jota on järkevä lähteä kehittämään, ei minulla ole ongelma panna toimeksi”.
Suoratoistolivelähetysten tekeminen lähti liikkeelle sattuman kautta. Heikki Saaren hyvä ystävänsä Pepe Arpila, joka on toiminut muun muassa Ylellä kuvaajana, kävi hänen luonaan kylässä ja antoi ystävälleen kaksi vinkkiä: panosta äänenlaatuun ja tutustu striimaukseen.
”Olin niin pihalla striimauksesta, että heti kun Pepe lähti meiltä, otin läppärin syliini ja aloin googlettaa, mitä striimaus tarkoittaa. En tiennyt siitä yhtään mitään. Tutkimisen jälkeen huomasin, että tällä alueella on paljon yrityksiä, joista kukaan ei ollut panostanut livestriimaukseen ollenkaan. Itsekin aluksi mietin, että onko sillä kysyntää, mutta sitten selvitin, että tämän päivän tekniikalla ei tarvitse olla hirveää tv-kalustoa käytössä, että livestriimauksesta saadaan tuottava bisnes aikaan pienelläkin paikkakunnalla”.
Kun Heikki Saari oli saanut livelähetykset pyörimään ja asiakkaita alkoi olla mukavasti, hän huomasi, että lähiseudun kilpailijat alkoivat matkia häntä.
”Se oli positiivinen merkki. Ehkä olin oivaltanut jotakin”, hän hymyilee.
Korona-aika koetteli monen yrittäjän toimintaa, mutta Livekuvaukset.fi selvisi poikkeusoloista hyvin. Voidaan jopa sanoa, että koronasta oli Heikki Saaren työskentelylle hyötyä.
”Korona vaikutti siihen, että asiakaskunta ymmärsi suoratoiston mahdollisuuden”.
Samalla hybridilähetysten tekeminen tuli entistä suositummaksi. Hybridilähetyksillä Heikki Saari tarkoittaa sitä, että esimerkiksi samasta yleisötilaisuudesta tehdään lähetystä useampaan eri kanavaan. Paikalla olevan yleisön lisäksi tilaisuus taltioidaan suorana nettiin sekä Teamsin välityksellä. Kun asiakkaat ovat hoksanneet tekniikan mahdollisuuden, on myös heidän vaatimuksensa livelähetysten laatua kohtaan kasvanut.
”Minulta vaaditaan nyt paljon enemmän kuin ennen koronaa. Toisaalta se on minun kannaltani vaan hyvä asia, kun osaajat pysyvät markkinoilla”.
10 vuoden aikana on Heikki Saari saanut livelähetysten tekemisestä kullanarvoista kokemusta, jota ei voi rahassa mitata.
”Asiakaskunta, jonka olen näinä vuosina tienannut, on aivan hirvittävä pääoma. Puhuttamakaan asiakaskunnan myötä tulleesta ystäväjoukosta. Se on valtava määrä ympäri Suomea”.
Tällä hetkellä Livekuvaukset.fi toimii laajalla alueella Suomessa. Valtaosa asiakkaista tulee Oulusta. Oulainen on edelleen vahva tekijä, kuten myös Kalajoki. Lisäksi asiakaskuntaa löytyy pääkaupunkiseudulta ja Turusta.
”Nytkin suunnittelen lähetyksen tekemistä Finlandiataloon marraskuussa”.
Heikki Saari työskentelee pääasiassa yksin. Välillä on kuitenkin turvauduttava apukäsiin, jotka hän ostaa yleensä alihankintana. Parhain apu löytyy kuitenkin paljon lähempää.
”Vaimoni käy joskus keikoilla kaverina kuvaamassa ja roudausapuna. Hänen kanssaan on hirmuisen helppo touhuta. 36 vuotta kun on naimisissa, tuntee siinä jo aika hyvin toisen ajatuksenkulun. Vaimoni tietää tarkkaan, mitä haluan hänen kameran kanssa tekevän. Hän on ehdottomasti paras kuvaaja livekeikoille”, Heikki Saari kiittelee.
Merkittävä virstanpylväs Livekuvaukset.fi -yrityksen toiminnassa oli vuonna 2021 Keski-Pohjanmaan Yrittäjien myöntämä maakunnallinen vuoden yksinyrittäjäpalkinto. Siinä vaiheessa Heikki Saaresta tuntui, että hän on saavuttanut yrittäjänurallaan jotakin merkittävää.
”Sen jälkeen olen katsellut, että mitä sitä alkaisi tehdä isona. En oikeasti tiedä, mitä jatkossa teen. Aika mielenkiintoisiakin suunnitelmia on paljon, mutta ne ovat vielä auki. Aika näyttää”, pohtii Heikki Saari salaperäisenä.

Takaisin Jutut -sivulle