Hernekeitto maistui koululaisille lakkopäivänä

Kymmenkunta vapaaehtoista tarjoili torstain lakkopäivänä hernekeittoa koululaisille Juho Oksan koulun pihalla. Etualalla idean isä Jukka Kuoppamäki ja soppatykin haltija ja hernekeiton keittäjä Kirsti Oulasmaa Törmänhovilta.

Soppatykistä tarjottu hernekeitto kävi kaupaksi torstaiaamupäivänä Juho Oksan koulun pihalla. Kyse oli oulaistelaisten vapaaehtoisten järjestämästä tilaisuudesta, jolla haluttiin taata oulaistelaisille koululaisille maittava kouluateria myös lakkopäivänä. Ammattiliittojen järjestämän poliittisen lakon vuoksi olisi Oulaistenkin kouluissa jouduttu muussa tapauksessa turvautumaan omien eväiden syöntiin.

Tempauksen isä, kaupunginvaltuutettu Janne Kuoppamäki (ps.) kertoi saaneensa ajatuksen tapahtuman järjestämiseen maanantaina.

”Puoli kahdelta sain puhelimeeni viestin erään oppilaan vanhemmalta, jossa kerrottiin, että kouluruokailu on torstaina lakon takia peruttu. Pähkäilin asiaa jonkin aikaa, kunnes keksin tämän idean. Kerroin siitä ensin parille kaverilleni ja sitten sivistystoimenjohtajalle, että onko maksu ok ja siitä koko prosessi lähti liikkeelle”, kertoo Janne Kuoppamäki.

Kuoppamäki toteaa puhuneensa maanantaina puhelimessa yhteensä viisi tuntia asian tiimoilta. Sinnikkäällä yrittämisellä hän sai haalittua sivukoulujen kyläyhdistyksetkin talkoisiin mukaan, jolla varmistettiin, että myös Piipsjärvellä, Petäjäskoskella, Jauhinkankaalla ja Matkanivassa saatiin oppilaille tarjottua kunnon kouluruokaa.

”Sitten tässä Oksan koululla, jossa ruoan tarve on suurin, päätimme hoitaa homman vanhaan kunnon soppatykkimalliin. Tässä meitä on ollut kymmenkunta vapaaehtoista ihmistä. Ketään ei tarvinnut uhkailla, kiristää tai lahjoa”, Janne Kuoppamäki nauraa.

Hernekeiton tarjoaminen aloitettiin Juho Oksan koulun pihalla tasan kello 10. Puolen tunnin päästä kaikki koulun oppilaat olivat suorittaneet ruokailunsa. Hernekeiton lisäksi tarjolla oli leipää ja mehua. Janne Kuoppamäen mukaan torstaipäivän ruokatarjoilu menee kaupungin kouluruokailubudjetin piikkiin.

”Soitin Sarpolan Arille ja varmistin, että onhan maksaja tiedossa. Kaupungilla on kuitenkin lakivelvoitteinen vastuu järjestää kouluruokailu”.

Janne Kuoppamäki korostaa, ettei torstain tilaisuudessa ollut tarkoitus rajoittaa kenenkään lakko-oikeutta. Hän näki tarpeellisena, että lapset saivat torstainakin ravitsevaa ruokaa.

”Meistä kukaan ei ole keittiön henkilökuntaa, joten lakko ei koske meitä”, hän muistutti.

Janne Kuoppamäeltä ei herunut ymmärrystä torstaista lakkoa kohtaan, koska se oli poliittinen. Sen sijaan, jos lakolla olisi ajettu työntekijöiden etuja, kuten esimerkiksi työehtosopimusasiaa, olisi lakko ollut  hyvä keino saada työntekijöiden ääni kuuluviin.

”Lakon tarkoitus vesittyy, jos sillä heikennetään kilpailukykyä ja tuottavuutta. Turhan ruma lakko on nyt menossa”.

Hänen mukaansa Oulaisten kaupunkikin joutuu tekemään koko ajan kipeitä ratkaisuja. Hän oli katsonut keskiviikon valtuustoistunnon aikana valtion velkamäärää, joka on 27 200 euroa asukasta kohti. Se on noussut vuodesta 2009 sata miljardia euroa. Jossain kohtaa velkaantuminen pitää saada katkeamaan.

”Mutta tällainen poliittinen lakko tekee sen, että esimerkiksi bruttokansantuote on tältä päivältä miinusmerkkinen. Ei tämä tue sitä yhteen hiileen puhaltamista”.

Torstaipäivän tempauksen hernekeiton keittämisestä vastasi Törmänhovin henkilökunta. Janne Kuoppamäki tiesi kertoa, että soppatykki oli pistetty laulamaan jo aamuviideltä torstaiaamuna. Yhteensä hernekeittoa oli keitetty 200 litraa.

”Ja onneksi hätävarana oli vielä 40 litraa. Kyllä keitto sen verran hyvin kaupaksi meni”.

Oulaisten kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona jättää kouluverkkoa koskevat päätökset tuonnemmaksi. Päätös miellytti Janne Kuoppamäkeä.

”Kokonaisuus on vaikea ja tiedossa on, ettei kaikkia voida miellyttää. Mutta saimme tällä päätöksellä hieman lisäaikaa, ja jokainen voi tahollaan miettiä rauhassa kantaansa asiaan. Ja saimme samalla joulurauhan kaupunkiin”, hymyili Janne Kuoppamäki.

Takaisin Jutut -sivulle