Himolukijalle eivät äänikirjat maistu

Oulaisten kaupunginkirjasto julkisti Lainan päivänä tuttuun tapaan Vuoden lainaajan nimen. Tällä kertaa tämän kunniamaininnan sai nivalalaislähtöinen, mutta Oulaisissa jo vuodesta 2001 lähtien asunut Marjaana Junttila. Kirjastotoimenjohtaja Inga Petäjäsojan mukaan kyseessä on todellinen kirjaston suurkäyttäjä. Esimerkiksi kirjavarauksia hänellä on tälläkin hetkellä noin 50.
”Marjaana seuraa mitä kirjoja julkaistaan, suosittelee niitä tuttavilleen ja tekee luontevasti siinä samassa kotipalvelua. Hän tekee itse tiedonhakua sukututkimuksiin, seutulainaa ja kaukolainaa paljon ja monipuolisesti niin runoja, kaunoa kuin tietokirjoja”, kehuu Inga Petäjäsoja.

Kirjastossa Marjaana Junttila kertoo vierailevansa 2-3 kertaa viikossa. Käyntikertojen määrä riippuu paljon siitä, miten varauksessa olevista kirjoista sattuu kulloinkin ilmoituksia tulemaan.
”Saattaa olla, että käyn kirjastossa maanantaina ja sitten huomaan olevani siellä jälleen torstaina. Joskus kirjastoon pitää mennä lauantainakin”.
Kirjastosta on tullut Marjaana Junttilalle kuin toinen koti. Tämä juontaa juurensa hänen lapsuuteensa, jolloin hän tottui käymään paljon kirjastossa. Nyt vanhemmiten Junttila on huomannut, kuinka tärkeä rooli kirjastossa käymisellä on ollut hänen hyvinvointiinsa.
”Olen saanut kirjoista paljon virikettä ja vertaistukea. Voin kyllä sanoa, että kirjaston palvelut tukevat ihmisen hyvinvointia”.

Marjaana Junttila tunnustaa kokevansa lukkarin rakkautta synnyinpitäjänsä Nivalan kirjastoon, koska hänen ukkinsa ja isänsä olivat siellä aikoinaan töissä.
”Mutta kirjasto kuin kirjasto. Jos esimerkiksi matkustan jonnekin ja on luppoaikaa, niin heti ensimmäisenä alan googlata, että mistä täältä löytyy kirjasto. On niissä kuitenkin aina eroja”.
Oulaisten kirjastoon pääsee joka päivä kello 9-21 välillä. Arkisin henkilökunta on paikalla kello 19 asti, jonka jälkeen alkaa kahden tunnin omatoimiaika. Inga Petäjäsoja kertoo, että viime vuonna sisäänkirjautumisia tehtiin omatoimiaikana reilut 5000 kappaletta. Määrässä oli merkittävä nousu edellisvuoteen verrattuna. Eniten kirjautumisia on sunnuntaisin. Tulevaisuudessa omatoimiaikoihin saattaa tulla muutoksia kaupungin säästöpaineista johtuen.
”Saapa nähdä, joudummeko omatoimiaikaa valojen takia hieman vähentämään”, miettii Inga Petäjäsoja.
Marjaana Junttilalle omatoimiaikana asiointi ei sen sijaan maistu.
”Olen vanhanaikainen siinä suhteessa. Eikä minulla ole tarvettakaan omatoimiajalle, koska olen eläkeläinen ja minulla on aikaa tulla kirjastoon normaalina aukioloaikana”.
Marjaana Junttila tykkää lukea etupäässä suomalaista kirjallisuutta. Ja erityisesti naiskirjailijoiden tekemiä teoksia. Elämäkerrat, romanttinen sekä jonkin suvun tarinaa valottava kirjallisuus on eniten hänen sydäntänsä lähellä.
”Minulle ei jostain syystä uppoa mitkään sota- ja jännityskirjat. Sitä aihetta tulee muutenkin joka tuutista. Onko sitä pakko itse lukea?”, hän kysyy.
Tilastojen mukaan lapset lainasivat Oulaisten kirjastosta 1800 kirjaa enemmän kuin vuonna 2022. Yleisesti kuitenkin puhutaan, että lasten ja nuorten lukuinnostus on pohjalukemissa. Marjaana Junttilan mukaan tähän asiaan pitäisikin kiinnittää huomiota lasten kotona, ei vasta koulussa.
”Lasten lukuinnostus riippuu meistä vanhemmista. Ihan itse saavat vanhemmat katsoa peiliin”.

Oulaisten kaupunginkirjaston kävijämäärä oli viime vuonna 53 934. Nousua edellisvuoteen oli 4381 käyntiä. Lainauksia tehtiin yhteensä 113 983. Lainausmäärä kasvoi peräti 7012 lainauskerralla.
Inga Petäjäsojan mukaan Oulaisten kaupunginkirjastoon tehtyjen varausten määrä on noussut merkittävästi. Esimerkiksi aina torstaisin, kun seutukuljetus tuo varauslähetyksen, täytyy aamuvuoron työntekijämäärään panostaa toden teolla, jotta kaikki varaukset saadaan käsiteltyä.
”Siinä menee koko aamupäivä. Iso osa asiakaspalveluajasta on nykyisin varausilmoittelun seuraamista”, hän myöntää.

Takaisin Jutut -sivulle