Huipulle ei ole oikotietä

Oulaisten Huiman kunniapuheenjohtaja Sauli Lehtikangas tietää, mitä Suomen huipulle pääseminen vaatii kilpaurheilussa.

Oulaisten Huiman nykyinen kunniapuheenjohtaja Sauli Lehtikangas oli omalla aktiiviurallaan yksi Suomen parhaista 10-ottelijoista. Suomen mestaruuksia hänelle kertyi kolme. Sen päälle vielä hopea ja pronssimitalit. Mutta miten hän aikoinaan päätyi Huiman toimintaan mukaan?
”Olimme menossa pesäpalloharjoituksiin vanhalle Juho Oksan koululle. Siellä oli Huimalla menossa vauhdittomien sisähyppyjen kilpailu. Kisan vetäjänä toimi jo edesmennyt Olkkosen Esko. Hän tuli luokseni ja sanoi, että Sauli, sinä lähdet nyt kilpailemaan. Lajeina olivat vauhditon pituus- ja korkeushyppy. Kolmiloikkakin siinä taisi olla mukana. Voitin kaikki lajit. Kisojen päätyttyä Esko kirjoitti ikkunalaudalla minulle kolmen viikon harjoitusohjelman. Aloin toteuttaa sitä omissa oloissani. Siitä se kiinnostus yleisurheilua kohtaan lähti. Menestystä alkoi tulla ja laji suuntautui lopulta 10-otteluun”, kertoo Sauli Lehtikangas.

Lehtikangas muistelee, että ensimmäinen punttisali, jossa hän alkoi voimapuolta hankkia, löytyi entisen Revon Sähkön tiloista. Yksi hänen tulevista valmentajistaan, Mauno Rajaniemi, sai järjestettyä tilojen yhteen nurkkaan alueen, jossa painoja voitiin nostella.
”Saimme sitten vihiä, että huomalaiset olivat nostelleet painoja aikaisemmin vanhalla Lehtopään koululla. Hyökkäsimme sinne. Koulun lahoja lattioita ei ollut vielä purettu, joten aloimme tonkimaan lattian alta. Sieltä löytyikin vanhat painot. Oli tanko ja muutama levy. Nostimme ne ylös ja otimme käyttöömme”.
Voimaharjoittelua Sauli Lehtikangas ja kumppanit jatkoivat myöhemmin vanhan urheilukentän huoltorakennuksessa.
”Muistan sieltä yhdenkin harjoitteluillan. Olimme nostelemassa painoja. Vierimaan Voitto asui siinä seinän takana ja oli työpäivän jälkeen sängyllään levähtämässä. Joku meistä sitten pudotti painot lattialle ja Voitto tipahti sen takia sängystä lattialle. Hän tuli väsynein silmin katsomaan, että mitä oikein oli tapahtunut”, nauraa Sauli Lehtikangas.
Omista treeniajoistaan Sauli Lehtikangas muistaa hyvänä asiana yhteiset harjoittelut muiden urheilijoiden kanssa.
”Mitä olen kuullut esimerkiksi tämän päivän hiihtovalmentajien suusta, pitäisi yhteisiä harjoituksia olla nykyistä enemmän. Niistä urheilija saa lisää kilpailuhenkeä ja ne ovat hyvin kasvattavia”.
Jotta tie maajoukkuetasolle voi avautua, täytyy urheilijan sitoutua treenaamiseen 100 prosenttisesti.
”Jos sydän ei ole mukana tavoitteessa, mitä on itselleen asettanut, on toiminta vain harrastamista”, Lehtikangas tietää.
Liikunta on ja pysyy Sauli Lehtikankaan elämässä. Hän on mukana Oulaisten kaupungin +65 ikäisten liikuntaprojektissa. Hänen vetovastuullaan on yhteensä neljä eri liikuntaryhmää: kävelyjalkapallojoukkue, lentopallojoukkue sekä kaksi kuntosaliryhmää. Lehtikangas kiittelee Oulaisten kaupunkia siitä, että se on lähtenyt avoimin mielin tukemaan ikäihmisten liikuntapalveluita.
”Seenan (Arvio) kanssa istuttiin ihan vasta alas ja katsottiin, että kuinka paljon liikkujia on minun kauttani tullut. Niitä oli lähes 200 joka lajissa. Kyllä sana on levinnyt. Kun saa ensin yhden porukan kasaan, alkaa puskaradio toimia. Tosiasiahan on se, että meidän kaikkien pitäisi liikkua niin kauan kuin jalka vielä nousee”.
Kilpailu on urheilun suola ja Oulaisten senioriurheilijatkin ovat pitäneet kilpailuhenkeä aktiivisesti yllä. Sauli Lehtikangas kertoo, että Oulaisten joukkue on mukana Iisalmessa toukokuun lopussa järjestettävissä Eläkeliiton lentopallon SM-kisoissa.
”Luulen, että ihan mestaruuteen asti meillä ei ole saumoja, mutta joukkueessa on lajin harrastajia, jotka haluavat pelata kilpaa. Menemme siis katsomaan, missä se Suomen taso Eläkeliiton lentopallossa on”, hymyilee Sauli Lehtikangas.

Takaisin Jutut -sivulle