Ikääntyvä ei ole yhteiskunnan rasite vaan voimavara

Oulaisten seurakuntakodissa vietettiin vanhustenviikon päätösjuhlaa. Vuoden vanhukseksi valittiin Ulla Kemi.

Kyynel tirahti monen paikalla olleen silmäkulmaan, kun Oulaisten kaupungin vuoden vanhuksen nimi paljastettiin. Tänä vuonna tämän kunniamaininnan sai Ulla Kemi. Herkistymiseltä ei säästynyt juhlakalu itsekään.
”Tässä minä seison, enkä muuta voi. Minäkö olen Oulaisten vuoden vanhus. Höpö höpö. Voin minä vanhus olla, mutta että Oulaisten kaupungin vuoden 2023 vanhus. Kiitän sydämellisesti oikein osuneesta valinnasta”, kiitteli Ulla Kemi.
Kemi muisteli kiitospuheessaan useamman vuoden takaista vanhustenviikon juhlaa terveydenhuolto-oppilaitoksella. Hän oli silloin vanhusneuvoston puheenjohtaja ja soitti tässä ominaisuudessa hyvälle ystävälleen Vappu Taipaleelle, jota hän pyysi juhlapuhujaksi.
”Hän suistui ja tuli. Puheessaan hän totesi, että ikääntyvät ihmiset eivät ole rasite yhteiskunnalle, vaan sen voimavara. Pari päivää sitten soitin hänelle uudestaan ja kysyin, että oletko edelleen samaa mieltä. Hän sanoi, että on”, Ulla Kemi totesi.
Ulla Kemi syntyi vuonna 1940 Oulussa ja eli lapsuutensa Heinäpään kaupunginosassa. Kansakoulusta päästyään hän tapasi tulevan puolisonsa. Tänä päivänä parikunnalla on yhteistä tavalta takana 63 vuotta. Oulusta Kemit muuttivat töihin Suomussalmelle ja sieltä Haapaveden kautta Oulaisiin.
”Haapavedeltä sait töitä kirjastosta ja sitten siirryit töihin Oulaisten kirjastoon. Siellä olit töissä yli 10 vuotta ja viimeiset vuoden kirjastotoimenjohtajana. Kerroit, että rakastit kirjastotyötä”, lausui vanhusneuvoston puheenjohtaja Maija-Liisa Tuominen palkintoa jakaessaan.

Kirjastotyön lisäksi Ulla Kemi on tehnyt pitkän uran politiikan saralla. Hän on ollut SDP:n jäsen vuodesta 1960 lähtien. Kaupunginvaltuustossa hän on ollut mukana 20 vuotta. Elämänarvonsa Ulla Kemi on saanut kotoa. Huumori on ollut hänen elämänsä eliksiiri. Myös luovuus, värit ja kukat ovat antaneet voimaa Kemin elämään.

Vanhustenviikon päätösjuhlan juhlapuheen piti Oulaisten kaupungin tekninen johtaja Kyösti Rajaniemi. Hän kertoi, että ensimmäinen vanhustenviikon juhla pidettiin vuonna 1954 Helsingin kaupungin vanhustenkodissa. Koolla oli ikäihmisiä muistelemassa tekemisiään ja heidän sukulaisiansa osoittamassa kiitollisuutta heille, jotka ovat rakentaneet tämän yhteiskunnan tulevien sukupolvien käyttöön.
”Tämä on edelleen tärkeää muistaa. Vaikka ajat muuttuvat, on vanhentuvalla väestöllä erilaista tietoa, mitä he ovat työvuosiensa aikana keränneet ja sitä pystytään hyödyntämään myös tulevaisuudessa”, kertoi Kyösti Rajaniemi.
Hän harmitteli sitä, että monesti ikäihmiset koetaan yhteiskunnan taakkana. Puhutaan ikääntyvästä yhteiskunnasta, vähentyneistä verotuloista ja kasvaneesta hoidontarpeesta. Pitää kuitenkin muistaa, että tämä väestönosa on tehnyt oman osansa meidän kaikkien tulevien sukupolvien hyväksi.
”Negatiivisen keskustelun sijasta kannattaisi vanhuksia kutsua mukaan keskusteluun ja imeä sitä tietoa mitä tällä ikääntyvällä väestöllä on tarjottavana. Vanhusväestö ei ole passiivinen osapuoli toivottavasti myöskään tulevaisuudessa”.
Kyösti Rajaniemen mukaan vanhukset pitää ottaa huomioon yhteiskunnan erilaisia palveluja rakennettaessa. Kaikkia palveluja ei voida tehdä vain lapsille, nuorille tai työssäkäyville. Yksinäisyys on yksi teema, joka liitetään usein etenkin ikääntyvään väestöryhmään. Rajaniemi kuitenkin muistutti, että yksinäisyyttä koetaan jokaisessa ikäluokassa.
”Yksinäinen voi olla vaikka tällaisen suuren yleisöjoukon keskellä. On tärkeää huomioida omassa toiminnassaan toiset ihmiset ja kannustaa heitä miettimään, voiko omalta osaltaan jotenkin auttaa yksinäisyydestä kärsiviä ihmisiä. Pystyttäisiinkö vanhuksia ja lapsia jotenkin saamaan keskenään yhteen? Näitä kokeiluja on tietääkseni ollut useassa kunnassa, mutta siitä ei ole tullut valtakunnallista trendiä. Nyt pitääkin keksiä uusia luovia ja innovatiivisia ratkaisuja yhteiskunnan yksinäisyyden vähentämiseen”.

Takaisin Jutut -sivulle