Impin Iltamat koronatauon jälkeen – tilaisuudessa valitaan myös Vuoden Impi

Kuvassa Alpuan Teatterin näyttelijät Sanna Leinonen, Esko Raitala, Suvi Mattila ja Asta Juntunen ovat syventyneet Impi Aronahon pakinoista dramatisoituihin pieniin näytöskappaleisiin. Kuva: Sari Jaatinen 

Impin Ystävät ry järjestävät vuoden koronatauon jälkeen Impin Iltamat Alpuan Nuorisoseuralla ensi lauantaina.

Iltamat järjestetään alpualaisen pakinakirjailijan Impi Aronahon hengessä ja hänen tuotantonsa näkyy illan ohjelmassa monin tavoin. Iltamien lipputulot käytetään lyhentämättöminä yhdistyksen seuraavan julkaisun, Impi Aronahon pakinoista tehtävän äänikirjan kustannuksiin.

Iltamat on rakennettu perinteisellä kaavalla, on runonlausuntaa, Topi Ilvesluodon yksinlaulua ja pieniä hauskoja Alpuan Teatterin valmistamia Impi Aronahon pakinoista dramatisoituja näytöskappaleita. Lopuksi pyörähdellään tanssit, joita tahdittavat Pentti ja Matias Nordström.

Juhlapuhujaksi iltamiin on saatu filosofian tohtori Seija Aunila. Hänen väitöskirjansa ”Kuinka naistenlehdestä tuli osa sotapropagandaa – Naisihanteen muodostuminen ja muokkautuminen Kotiliesi-lehdessä toisen maailmansodanaikana” oli viime syksyn puheenaiheita.

Aunila käytti väitöskirjansa materiaalina vuosien 1939–1945 Kotiliesi-lehtiä ja keskittyi erityisesti kahteen kokemuskirjoittajaan, pienviljelijäemäntä Impi Aronahoon ja kirjailija-kääntäjä Tyyni Tuulioon. Molemmat naiset menettivät poikansa talvisodassa, mutta he eivät voineet ilmaista surua tai menetyksen tuottamaa katkeruutta pakinoissaan.  

Iltamissa valitaan myös Vuoden Impi 2021. Tunnustuksen saa aronaholaista elämänasennetta kantava, yhteisöään rikastuttava henkilö.

Iltamien pitopaikka, Alpuan Nuorisoseura, on itsestään selvä paikka, koska Impi Aronahon kirjallisen työn voi katsoa saaneen alkunsa Alpuan Nuorisoseuran Illanvietto-lehdestä, joiden yli sadan vuoden takaisista numeroista voi jo nähdä pakinakirjailijan olevan hyvällä idulla.

Takaisin Jutut -sivulle