Invalidiyhdistys haluaisi haastaa kilpailun naapurikuntien kanssa

Oulaisissa on hoidettu vammaisten asioita, mutta parannettavaakin löytyy.

Tuomas Honkonen kohtaa pyörätuoleineen lähes päivittäin ongelmia liikkumisessaan paikasta toiseen. Hän kertoi liikuntavammaisen elämästä Oulaisten seudun invalidiyhdistyksen perjantaina järjestämässä Kansainvälisessä vammaisten päivässä.
Teemapäivän aikana Invalidiliitto ja sen jäsenyhdistykset halusivat nostaa esiin vammaisten ihmisten yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua ja elää yhteiskunnassa.
Oulaisten vammaisneuvoston puheenjohtaja ja Oulaisten seudun invalidien hallituksen varapuheenjohtaja Tuomas Honkonen kertoo olleensa syntymästään asti liikuntavammainen. Hänen mukaansa esteetön liikunta Oulaisten kaupungissa on mennyt vuosi vuodelta eteenpäin, mutta täysin esteetöntä liikkuminen ei vieläkään ole.
”Vammaispaikkoja on kauppaliikkeiden edessä edelleen hieman liian vähän. Pahinta on se, että ne ovat yllättävän usein lumipenkkojen säilöpaikkoja”.

Oulaisten kaupungin edustajana vammaisneuvostossa toimiva rakennustarkastaja Veijo Hemmilä ja Tuomas Honkonen löysivät yhdessä heti yhden esteettömän kulun esteen Olopaikassa. Siitä onneksi selvittiin vain sivupöydän siirrolla.
”Kaupunginkin pitäisi kiinnittää huomiota vanhojen rakennustensa edustoihin ja samoin pikkukauppojen, että niihinkin pääsisi pyörätuolilla liikkuva”.
Honkosen mukaan esimerkiksi Oulaisten rautatieasemalla on esteetön liikkumismahdollisuus, kunhan vain junat pysähtyisivät Oulaisissa riittävän usein. Toinen esimerkillinen paikka liikuntavammaisen kokemuksesta on uusittu uimahalli.

Invalidiyhdistyksen sihteeri Maaret Räisänen haastaa Oulaisten naapurikuntia kilpailuun esteettömästä liikkumismahdollisuudesta.
Tuomas Honkonen jatkaa, että normaalisti liikkumaan pääsevälle kynnys ei ole liikkumista vaikeuttava tekijä kuten se saattaa olla liikuntavammaiselle.
Kaupungin liikuntaneuvoja Liisa Kallio ja vapaa-ajanohjaaja Sanna Oja toivat teemapäivään pyörätuolin uimahallilta ja sitä sai jokainen tilaisuudessa kokeilla.
”Uimahalli Lähde on meillä täysin esteetön tila, jossa joka paikkaan pääsee pyörätuolilla”, kehaisee Liisa Kallio.

Teemapäivän aikana myytiin arpoja vammaisyhdistyksen hyväksi ja jokainen sai kokeilla onneaan täyttämällä vammaisuutta koskevan kaavakkeen.
Invalidiliiton Kansainvälisen vammaisten päivän aikana nostettiin myös esiin, miten vammaisista ihmisistä ja vammaisuudesta pitäisi puhua ja kuka sen määrittelee sekä miten myös yhdistystoiminnassa ja omassa puheessaan jokaisen pitäisi huomioida yhdenvertaisesti muut ihmiset.
Maailman yli miljardi vammaista henkilöä muodostaa yhden eniten syrjäytyneistä ryhmistä. Kansainvälinen vammaisten päivä muistuttaa vammaisten ihmisarvosta ja siitä, että vammaisille henkilöille tulisi taata samat oikeudet kuin kaikille ihmisille.

Takaisin Jutut -sivulle