Itsensä voittaminenon parasta

Oulaistelainen Margit Jaara voitti valtakunnallisen karaokekilpailun Kalajoella.

Vanha swingi ja Yöt, illat elokuun. Siinä kaksi kappaletta, joilla oulaistelainen Margit Jaara otti Kalajoella käydyn Valtakunnan mestarit -karaokekilpailun oman ikäluokan +50-sarjan voiton. Amatöörilaulajille tarkoitetussa kilpailussa oli yhteensä seitsemän eri sarjaa ja laulajia noin 70 ympäri Suomen.
Margit Jaara on jo varsin kokenut karaokekisoissa kävijä. Ensimmäisen kerran hän lauloi karaokekilpailussa vuonna 2002 Vihannin Mäntylammella.
”Siellä piti esiintyä bändin kanssa. Se jännitti ensikertalaista. Tulin kisoissa lopulta toiseksi”, Margit Jaara muistelee.
Kalajoen Valtakunnan mestarit -karaokekilpailuun Margit Jaara osallistui nyt toisen kerran. Taso oli sen verran kova, ettei hän uskaltanut miettiä kilpailun voittamista lainkaan.
”Kisojen vetäjäkin sanoi, että taso oli nyt hyvää luokkaa. Ja tuomarit totesivat, että te teetitte meillä nyt kovasti töitä”, Jaara hymyilee.
Margit Jaara tykkää laulaa suomalaista tangoa ja iskelmää. Onpa hän kertaalleen ollut mukana jopa tangomarkkinoiden karsinnoissa.
”Se tapahtui siihen aikaan, kun aloin karaokea laulaa. Meillä oli koossa kaveripoppoo, jolla lähdimme kokeilumielessä Haapajärvelle tangomarkkinoiden karsintakisaan. Siinä piti laulaa CD:n päälle ja jatkokierroksilla mukana oli orkesteri. Lauloin Kultaiset korvarenkaat ja minua jännitti ihan hirveästi”.

Margit Jaaran bravuurikappaleiden esittäjiä ovat muun muassa Katri Helena ja Arja Koriseva. Tällä hetkellä hän fanittaa paljon myös Saija Tuupasta.
”Tykkään Saija Tuupasesta laulajana ja esiintyjänä. Sävellajeissa olen aika samalla tasolla Saijan kanssa. Olin muutaman vuoden ajan sekakuorossa, josta tarttui hieman laulutekniikkaakin mukaan. Opin hallitsemaan ääntäni”.
Margit Jaara on kuulunut Oulaisten karaokekerhoon jo reilut 20 vuotta. Kerho on antanut Jaaralle paljon. Hän on päässyt laulamaan muun muassa karaokekerhon suosittuihin joulukonsertteihin oikean bändin säestyksellä. Vinkkejä äänen käyttöön ovat käyneet antamassa maamme eturivin artistit, Arja Koriseva etunenässä.
Margit Jaara muistelee, että Oulaisten karaokekerhossa on tällä hetkellä noin 50 jäsentä. Harjoitustilat ovat sellaiset, joissa jäsenet voivat treenata milloin haluavat.
”Kannustakin kaikkia lähtemään mukaan karaokekerhon toimintaan. Siellä se kipinä syntyy! Erityisesti toivoisimme nuoria laulajia toimintaan mukaan”, Margit Jaara kannustaa.
Karaokekilpailuissa ei menesty pelkästään monitoriin tuijottamalla ja suuta aukomalla. Oma kappale pitää osata tulkita sopivan esiintymisen kanssa.
”Esiintymisen aikana pitää laulamista ajatella ihan eri tavalla. Sanoja on hyvä osata mahdollisimman paljon ulkoa. Silloin pystyt tunnelmoimaan ja ottamaan kontaktia yleisöön ja tuomaristoon. Karaokessa on kuitenkin se hyvä puoli, kun teksti juoksee koko ajan monitorissa, niin sitä pystyy vilkaisemaan välillä”.
Margit Jaara ei ole saanut siirrettyä ainakaan vielä karaokelaulamisen kipinää omiin lapsiinsa. Tytär kyllä lauloi vielä pienempänä, mutta nyt 16-vuotiaana hän keskittyy vain musiikin kuunteluun.
”Tyttö heitti tuossa kerran, että äiti, minä ilmoitan sinut The Voice of Finlandiin. Sanoin, että en minä sinne ehkä vielä lähde”, nauraa Margit Jaara.
Totta on kuitenkin se, että Margit Jaara on ihminen, joka on sitä parempi, mitä kovempiin koitoksiin hän joutuu. Ehkäpä siis kuulemme hänestä vielä vaikkapa TVOF:ssa.
”Tykkään rääkätä itseäni. Tuolla Kalajoella en jännittänyt kuin vasta laulusuorituksen jälkeen. Parasta karaokessa on, että voittaa itsensä”.

Takaisin Jutut -sivulle