Jalo ajatus vastatuulessa

Vihantilainen Raimo Manninen haluaa tarjota Kirkkojärven rannalla ilmaisen kalastusmahdollisuuden paikallisille ihmisille. Kaikkia tämä tempaus ei ole miellyttänyt.

Vihantilainen Raimo Manninen on innokas kalamies. Pelkästään omaan tarpeeseensa hän ei kaloja pyydä, vaan toisinaan saaliista pääsevät osalliseksi myös muut kyläläiset.
Toissa päivänä hän kävi jälleen heittämässä uistinta Vihannin keskustassa sijaitsevassa Kirkkojärvessä, ja saaliina oli kaksi noin parikiloista kirjolohta. Samaan aikaan rantaan ilmestyi kolme nuorta poikaa, joille Manninen tarjosi tilaisuuden osallistua lohien ylös nostamiseen.
”Sanoin pojille, että ottakaa minun autoni perästä haavi ja ottakaa kalat pois. Heille tuli pieni riitakin siitä, kuka heistä saa nostaa kalan järvestä ylös”, naureskelee Raimo Manninen.
Raimo Manninen on miettinyt jo pitemmän aikaa keinoja, millä saisi innostettua paikallisia nuoria kalastamisen pariin. Viimeisimpänä tempauksenaan hän kuljetti asuntovaununsa Kirkkojärven rantaan ja rakensi sen ympärille makkaranpaistopaikan. Rantaan hän kiinnitti kaksi omaa venettään. Manninen tarjoaa veneitä ja tarvittaessa myös kalastustarvikkeitaan ilmaiseksi paikallisten ihmisten käyttöön.
Raimo Manninen otti ensin selvää, että kyseisen pienen rantakaistaleen omistaa yksityinen perikunta. Hän kysyi perikunnalta luvan asuntovaunun sijoittamiseen ranta-alueelle.
”Kerroin perikunnan edustajalle, että tarkoituksenani on ostaa sinne veneitä, joita kyläläiset voivat käyttää vapaasti. Perikunnasta todettiin, että tämä on oikein hyvä idea”.

Kirkkojärven rannassa on kiinnitettynä kaksi Raimo Mannisen venettä, joita hän tarjoaa ilmaiseksi vihantilaisten käyttöön.

Varmuuden vakuudeksi pyysi Raimo Manninen perikunnalta vielä kirjallisenkin luvan. Tämän jälkeen hanke sai kuitenkin vastatuulta eteensä. Ensin sosiaalisen median kanavissa alettiin kysellä, että millä oikeudella Manninen pitää asuntovaunuaan Kirkkojärven rannassa. Seuraavaksi Mannisen asuntovaunun oveen ilmestyi lappu, jossa luki, että alue on tarkoitettu ainoastaan venepaikaksi.
”En todellakaan halua tällä asialla ketään häiritä. Minua alkoi kuitenkin ärsyttämään tämä lappuasia, joten kirjoitin Facebookiin, että lapun kirjoittaja voi käydä pyyhkimässä vaunun ovesta teipin aiheuttamat jäljet pois”.
Vastoinkäymiset eivät loppuneet vielä tähän. Nyt myös kaupungilta soitettiin ja kysyttiin, että kenen luvalla Raimo Manninen pitää asuntovaunuaan rannassa. Manninen oli aivan ihmeissään. Eikö kukaan oikeasti tiedä, kenen omistukseen tämä kyseinen rantakaistale kuuluu? Manninen kuuli valitusta myös yhdeltä rannan lähellä asuvalta henkilöltä, jonka mukaan asuntovaunun suunnalta kuuluu öisin nuorison melua. Raimo Manninen lähti kyselemään asiaa neljältä muulta naapurilta ja heidän mukaansa mitään melua ei rannasta ole kuulunut.
”Ei tuossa vaunussa ole ketään yövytetty. Ketään muita täällä ei ole käynyt kuin minä ja emäntä”, Manninen ihmettelee.

Kaikesta vastustuksesta huolimatta on Raimo Mannisen toiminta saanut paljon myös kiitosta osakseen. Hän onkin sitä mieltä, että asuntovaunu tulee pysymään Kirkkojärven rannassa jatkossakin.
”En usko, että minun tarvitsee tästä mihinkään lähteä, koska tämä on yksityisen omistama paikka, jolta minulla on lupa olemassa. Mutta en minä toki ala tästä asiasta riitelemäänkään. Enemmistön mielestä tämä on hyvä asia, että Rami tarjoaa ilmaista kalaa. Mutta joukossa on myös toisenlaisia ihmisiä. Niinhän sitä sanotaan, että kateus vie kalatkin järvestä”, hymyilee Raimo Manninen.

Takaisin Jutut -sivulle