Joulun yleisötapahtumiin menijä – muista koronatodistus mukaan

Oulaisissakin järjestetään loppuvuodesta tapahtumia, joissa edellytetään koronapassia.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) antoi viime perjantaina päätöksen, jonka mukaan yli 50 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa ovat kiellettyjä 26.11-25.12.2021.

Oulaisissakin järjestetään marraskuun ja joulukuun aikana muutamia yleisötilaisuuksia, joissa osallistujamäärä ylittää 50 henkilön sallitun rajan. Toimijat voivat kuitenkin järjestää yli 50 henkilön tilaisuuksia edellyttämällä yli 16-vuotiaalta EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä yleisötilaisuuteen pääsemiseksi. Oulaisissa koronapassia edellytetään muun muassa 27.11. pidettävässä Koko kansan pikkujoulutansseissa sekä 4.12. järjestettävässä Oulaisten karaokekerhon joulukonsertissa.
Avista todetaan, että jos asiakas tai osallistuja ei esitä koronatodistusta, voi toiminnanharjoittaja evätä pääsyn yleisötilaisuuteen.
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on koronaepidemian leviämisalue ja tilanne on edelleen heikentynyt. Rokotuskattavuus on muuta maata alhaisemmalla tasolla. Ilmaantuvuusluku alueella on tällä hetkellä Suomen suurin, 356,2/100 000 asukasta/14 vuorokautta ja terveydenhuollon ylikuormittumisen uhka on olemassa.
”Jos tapahtuman järjestäjä ottaa käyttöön koronapassin, eli edellyttää koronatodistuksen esittämistä, rajoitus vaikuttaa lasten ja nuorten yleisötapahtumissa vain yli 16-vuotiaisiin yleisön joukkoon kuuluvien osalta. Alle 16-vuotiaat voivat osallistua esimerkiksi harrastuksiin liittyviin tapahtumiin ilman koronapassia”, korostaa aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitokselta (THL) kerrotaan, että Suomessa koronapassina toimii EU:n koronatodistus, joka on saatavilla Omakannasta tai tarvittaessa terveydenhuollosta tulosteena. EU:n koronatodistukseen sisältyy kolme todistusta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta.
Koronatodistus luetaan sovelluksella, joka ei kerää tai tallenna todistusten tietoja eikä se näytä terveystietoja. Lukijasovellus on tarkoitettu toiminnanharjoittajien, kuten ravintoloiden, yökerhojen, yleisötilaisuuksien sekä muiden tapahtumajärjestäjien käyttöön. 
”Jos tapahtuman järjestäjä edellyttää koronapassia, tapahtumaan osallistujan tulee hakea Omakannasta koronapassina toimiva EU:n koronatodistus ja joko tallentaa se puhelimelleen tai tulostaa todistus. Tilaisuuteen osallistujan ei siis tarvitse ladata lukijasovellusta”, THL:n tietoarkkitehti Mika Pihlajamäki kertoo. 

Sosiaali- ja terveysministeriöstä todetaan, että jos henkilö ei saa todistusta Omakannasta, hänen on oltava yhteydessä terveydenhuoltoon ja pyydettävä tulostettua todistusta. Henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää Omakantaa tai valtuuttaa toista henkilöä käyttämään sitä puolestaan, voivat saada paperisen koronatodistuksen terveydenhuollon toimipaikoista.

Takaisin Jutut -sivulle