Juha Pylväs: Yksin eduskunnassa ei saa mitään aikaan

Veri vaihtuu eduskunnassa taas näiden vaalien jälkeen. Yksi paikkansa jättävä kansanedustaja on ylivieskalainen Juha Pylväs (kesk.). Hän teki jo vuosi sitten päätöksen jättäytyä pois tämän kevään vaaleista henkilökohtaisiin syihin vedoten. Päätös ei ollut helppo, mutta se oli tehtävä.
”Kyllä sitä piti puoli vuotta miettiä. Olosuhteet olivat silloin ja ovat edelleen sellaiset, että se oli ainoa oikea ratkaisu. Kyllä puoluetoveritkin ymmärsivät ratkaisuni, kun kuulivat siihen syyn”, toteaa Juha Pylväs.
Juha Pylväs ehti toimia kansanedustajana kahden kauden ajan. Helsingin päässä työskennellessään hän huomasi, kuinka arvokas asema kansanedustajalla edelleen on.
”Varsinkin siellä Helsingissä sen huomasi hyvin käytännössä. Ovi kuin ovi aukesi helposti ja tietoa sai silloin kun sitä halusi. Jos haluaa tehdä vaikuttamistyötä oman alueen ja maakunnan hyväksi, niin siellä se oikea paikka on”.
Juha Pylväs tunnustaa, että hänen ensimmäinen edustajakautensa meni enemmän käytännön asioita opetellessa. Mutta heti kun vaikuttamisen paikan oppi havaitsemaan, alkoi tulosta syntyä.
”Aika monta asiaa siellä saatiin vietyä eteenpäin, pienempiä ja isompia ja muutamia ikuisuuskysymyksiä ratkottua”.
Pylväs huomasi, että hallituspuolueen edustajana asioiden läpivieminen oli paljon helpompaa. Kuten myös sen, että asioihin vaikuttaminen oli tehtävä ennen kuin se tuli eduskunnan käsittelyyn.
”Kyllä tärkein työ tehdään ennen eduskuntakäsittelyä. Yleensä olet jo myöhässä, jos alat asioita istuntosalissa ihmetellä”.

Yksi tärkeimmistä päätöksistä, joihin Juha Pylväs pääsi vaikuttamaan, oli ajokorttilain uudistaminen. Pylvään sormet olivat pelissä myös normien purussa sekä maatalouden tukijärjestelmän uudistamisessa. Isoin asia, joka jäi Juha Pylvään mieltä kaivelemaan, oli valtatie 27:n radan ylittävän sillan korjaaminen Ylivieskassa, joka jäi toteutumatta.
”Alussa sen kustannusarvio oli 11 miljoonaa euroa ja nyt se on jo yli 12 miljoonaa. Siihen emme onnistuneet rahoitusta saamaan”.
Kokonaisuutena Juha Pylväs toteaa onnistuneensa alueensa edustamisessa varsin hyvin. Hän oli mukana puuhaamassa useampaa yli 100 miljoonan euron hanketta maakuntaan. Pylväs muistuttaa, että mitään hankkeita ei saada maaliin saakka yksin vaan yhteistyötä tekemällä.
”Vaaleissa olevienkin se olisi syytä muistaa. Kun eduskuntaan pääsee, kannattaa heti lähteä hakemaan kavereita ja verkostoitumaan”.
Keskusta pääsi otsikoihin eduskuntakauden lopulla pariinkin otteeseen, kun sen edustajat äänestivät hallituksen esitystä vastaan. Yksi näistä riidoista kehkeytyi luonnonsuojelulain uudistuksesta. Juha Pylvään mukaan keskusta joutui kääntämään kelkkaansa kuultuaan asiantuntijoita asiassa.
”Maanomistajien etua oltiin leikkaamassa niin rajusti ja valtaa siirtämässä, että siinä ei enää demokratia toiminut. Keskusta haluaa aina pitää maanomistajien puolta, eikä meillä ollut muuta vaihtoehtoa. Tiedossa oli, että tämä asia tulee olemaan meidän ryhmällemme vaikea asia. Mediapeli on oma pelinsä ja siellä väitettiin, että tämä tuli puskista. Mutta ei tasan tarkkaan tullut. Kyllä se oli johdolla tiedossa”.

Keskustan kannatus on liikkunut gallupeissa 10 prosentin paikkeilla. Juha Pylväs ei kuitenkaan ole huolissaan matalista kannatusluvuista.
”Odotetaan vaalit ensin ja katsotaan, miten ihmiset äänestävät. Mediassa käytävä spekulointi haihtuu, kun puolueiden edustajat kiertävät vaalikentillä jakamassa ilosanomaansa. Väärät tiedot tulevat korjaantumaan kiertueen aikana. Katsotaan sitten vaalipäivänä, että paljonko oikeaa tietoa ihmiset ovat saaneet. Suurin riski tässä kaikessa on demokratian näkökulmasta edelleen nukkuvien puolue”.
Viime viikot on mediassa seurattu keskustaministeri Mika Lintilästä tehtyä uutisointia hänen väitetystä liiallisesta alkoholinkäytöstään virka-aikana. Lintilän toimintaa kahdeksan vuotta sivusta seurannut Juha Pylväs ei allekirjoita median väitteitä.
”Minusta tämä on täysi ajojahti. Taitaa demarileiristä tulla”.

Juha Pylväs jatkaa yhteiskunnallisten asioiden hoitoa maakuntahallituksessa ja aluevaltuustossa. Työkseen hän on yrittäjä. Mutta miten on paluu vielä joskus takaisin kansanedustajaksi?
”Koskaan ei pidä sanoa ei koskaan. Tietoisesti olen pitänyt sen pelivaran. Seuraaviin vaaleihin en lähde ehdokkaaksi ja toistaiseksi olen pitänyt eduskunnassa viimeisen puheeni”, sanoo Juha Pylväs.

Takaisin Jutut -sivulle