Julia Ulmonen elää Brexitin jälkeistä elämää

Oulaistelaisen Julia Ulmosen matka maailmalle alkoi Jedu Kalajoen matkailukoulutuksesta.

Vastaanottovirkailija Julia Ulmonen ja hänen puolentoistavuoden ikäinen poikansa Finley Pullen ovat vierailulla Englannista Oulaisissa.
Kun Julia ja hänen puolisonsa Richard olivat lähdössä 159 kilometrin päähän Lontooseen lentoasemalle, niin bensiinitäydennystä auton tankkiin saatiin vasta neljänneltä huoltoasemalta.
”Tankissa oli kyllä bensiiniä, mutta halusi varmuuden vuoksi hankkia siihen täydennystä. Polttoaineen myyntiä säännöstellään Englannissa niin, että sitä voi hankkia vain 30:llä punnalla kerralla”.
Polttoaineen hankinta ei kuitenkaan ollut Julian perheen suurin ongelma matkatessa Suomeen. Englannissa on myös lentoasemilla erittäin tarkka valvonta, ja niinpä tarkkaavainen lentoasemavirkailija huomasi Julian puolison passista puuttuvan pienen palasen. Pikapassia ei siihen hätään saanut, joten Richardin piti palata Lontoosta kotiin Bristoliin hankkimaan uutta passia. Nyt pari viikkoa myöhemmin uusi pikapassi on saatu hankittua, ja Julian puoliso tuli perjantaina Suomeen. Lomamatka kestää hänen kohdallaan vain viikon.

Brexitin jälkeinen elämä Englannissa on tosiaan erilaista. Siellä asuessaan muutoksilta ei voi välttyä.
”Kaupoissa on kyllä ruokaa, mutta ei ehkä juuri sitä, mitä ostaja tarvitsisi. Perheenemännän pitää olla tosi luova päivittäin hankkiessaan päivällistarpeita kaupasta. Töiden jälkeen saa varautua käymään aikanakin kahdessa kaupassa ennen kuin saa hankittua maitoa ja leipää”, Julia Ulmonen kertoo.
Silloinkaan ei saa välttämättä juuri sitä leipää, mitä haluaisi, mutta leipää kumminkin.
Julia työskentelee osapäiväsesti isossa hotellissa Bristolin keskustassa. Siellä Brexitin jälkeinen elämä näkyy valtavana työvoimapulana, kuten koko maassa varsinkin ravintola-alalla. Ulkomaalaiset ravintolatyöläiset ovat joutuneet poistumaan maasta ja uusia työntekijöitä ei ole ollut saatavissa.
”Työvoimapulan takia ravintolatyössä olevat henkilöt joutuvat tekemään tuplavuoroja. Managerit ja ravintolapomot stressaantuvat yrittäessään hankkia työvoimaa”, Julia tietää.

Paketit Suomeen tai Suomesta Englantiin ovat sisältönsä puolesta paljon entistä tarkemmassa syynissä Brexitin jälkeen. Ja jos paketin arvo ylittää tietyn rajan vastaanottaja joutuu maksamaan siitä.
”Politiikka ei ylipäätään kiinnosta englantilaisia nuoria. Niin ei myöskään Brexit kiinnostanut. Esimerkiksi minun puolisoni ei äänestänyt lainkaan Brexitistä, ei puolesta, eikä vastaan”.

Arkielämän monimutkaistuminen tuntuu Juliankin perheessä päivittäin. Sen takia hän on päättänyt puolisonsa kanssa hakeutua edes joksikin aikaa Suomeen.
”Olin vuonna 2019 työssä Levillä Hullussa Porossa. Se oli niin mukava työpaikka ja Lappi niin ihanaa seutua, että haluaisimme puolisoni kanssa tulla ainakin joksikin aikaa Suomen Lappiin. Olen jo täyttänyt työpaikkahakemuksia muuttoa varten, paljastaa haastateltava”.
Julia Ulmonen sekä Finley ja Richard Pullen asuvat toistaiseksi Lounais-Englannissa Bristolissa, joka on vanha satamakaupunki. Se on aurinkoinen rantakaupunki, jossa aurinko paistaa 54-72 vuorokautta vuodessa. Arvion mukaan vuoden 2014 kaupungin asukasluku oli 437 500 asukasta.
”Vaikka puolisoni on rakentaja, ei Bristolissa juuri kukaan voi rakentaa omaa taloa. Tonttimaata ei ole kerta kaikkiaan myytävänä. Jos joku sattumalta löytää vapaan tontin, se on niin kallis, ettei tavallisella ihmisellä ole varaa edes ostaa sitä, saatikka rakentaa sille taloa”, Julia Ulmonen tietää.

Julian matka maailmalle alkoi Jedu Kalajoen matkailukoulutuksesta, jonka puitteissa hän pääsi ensin Irlantiin työharjoitteluun.
”Ihastuin irlantilaisiin ja sikäläiseen luontoon ja myöhemmin tapasin siellä myös englantilaisen puolisoni”.
Vuoden 2019 aikana matkailukoulutuksen päättänyt Julia Ulmonen ehti matkustaa ja työskennellä Irlannin lisäksi Amerikan Yhdysvalloissa Floridassa ja Kaliforniassa sekä Suomen Levillä.
”Amerikkaan sydämeni ei jäänyt. Tuli ikävä kotiin. Mielestäni Amerikassa oli niin epäsiistiä ja turvatonta, etten kaipaa sinne”, on Julian mielipide.

Takaisin Jutut -sivulle