Juoksuinnostus löytyi metsäpoluilta

Merijärvislähtöisen Pirjo Saukon kehitys yhdeksi Suomen parhaimmista polkujuoksijoista on ollut hurja. Nainen nimittäin aloitti juoksuharrastuksen 10 vuotta sitten ollessaan reilun 20 vuoden ikäinen. Alussa matkat olivat viiden kilometrin peruslenkkejä, kunnes vuonna 2013 Saukko päätti ottaa osaa ensimmäiseen oikeaan juoksukilpailuun.
”Osallistuin vuonna 2013 Helsinki City -maratonille ja siitä lähtien olen lähes vuosittain osallistunut johonkin juoksutapahtumaan”.
Tämänhetkiseen päälajiinsa eli polkujuoksuun Pirjo Saukko tutustui vuonna 2015, kun ystävä houkutteli häntä osallistumaan Kuusamon kuuluisalle Karhunkierrokselle. Pikku reppu selässä ja muutaman syömätauon jälkeen kierroksen taittamiseen kului juosten aikaa alle 15 tuntia.
”En ollut sitä ennen juossut hirveän paljon poluilla, mutta meillä oli siellä tosi hyvä porukka mukana. Ilmakin oli hyvä ja juoksu onnistui, joten siitä minä tähän lajiin tosissani innostuin”.
Suomen johtavat polkujuoksijat kisaavat Trail Tour Finlandilla, joka käsittää yhteensä seitsemän osakilpailua. Tällä hetkellä sarjaa johtaa Suomen johtava naispolkujuoksija Annastiina Erkkilä. Toisena on Pirjo Saukko, joka sijoittui edellisessä, syyskuun alussa käydyllä Nuuksio Classic Trail Maratonilla kolmanneksi.

Ero johtavaan Erkkilään on niin suuri, ettei Saukolla ole ykköstilaan enää mitään saumaa. Seuraava kisa juostaan lokakuussa Kolilla, jossa Pirjo Saukolla on mahdollisuus varmistaa nappisuorituksella sarjan kakkostila.
”Siellä on edessä maratonin eli 42 kilometrin mittainen rata. Kolilla on kaikista vaativin maasto ja siksi myös mielenkiintoisin. Sieltä saa myös korotetut pisteet tourille”.
”Tavallisten” 20-42 kilometrin kisojen lisäksi Pirjo Saukko tykkää juosta pidempiä, ultrapolkujuoksukisoja. Itseasiassa hänen ensimmäinen esiintymisensä polkujuoksukisoissa tapahtui vuonna 2016 juurikin ultramatkalla, eli Karhunkierroksen 83 kilometrillä. Ehkä juuri tämän takia hänen suhtautumisensa ultrajuoksuun on ollut alusta saakka positiivinen, jonka vuoksi myöskään keskeyttämisiä ei ole tullut vielä koskaan.

Polkujuoksun taso on noussut Suomessa viime vuosina huimasti. Samalla myös polkujuoksu-urheilijoiden kisavauhti. Pirjo Saukollakin ennätykset ovat paukkuneet monta tuntia muutamalla matkalla.
”Suomessa on tällä hetkellä yksi kansainvälisesti menestyvä naispolkujuoksija, Annastiina Erkkilä. Me muut olemme vielä Suomen tasolla. Itse en ole päässyt kisoihin ulkomaille, mutta toivottavasti vielä jonain päivänä”.
Polkujuoksussa Pirjo Saukkoa kiehtoo itsensä haastaminen. Jotta polkujuoksukisassa voi pärjätä, pitää monen eri osa-alueen onnistua nappiin. Hyvä kunto ei yksistään riitä.
”Energian otto ja nesteytys pitää onnistua täydellisesti, jotta oman aineenvaihdunnan saa käyntiin. Polkujuoksu vaatii lisäksi voimaa, tasapainoa ja ketteryyttä. Itselle erityisen mieluisia ovat teknisesti haastavat ja tosi voimakkaasti haastavat alamäet. Mutta polkujuoksukisat ovat ennen kaikkea hauskoja kisoja, joissa on pilke silmäkulmassa”.

Kohta 33 vuotta täyttävällä Pirjo Saukolla on ollut vasta noin vuoden oma valmentaja. Entinen huippujuoksija, Maija Oravamäki. Hän näkee Saukossa paljon potentiaalia.
”Pirjo on erittäin motivoitunut urheilija, joka haluaa tehdä asiat niin hyvin kuin mahdollista. Hän kuuntelee erittäin hyvin ohjeitani ja on oppinut analysoimaan harjoitteluaan. Pirjolla on tähtäin tulevaisuudessa pidemmillä matkoilla, mutta olen erittäin tyytyväinen Pirjon kehitykseen myös ”alimatkoilla”. Tästä on hyvä jatkaa”.
Pirjo Saukko nimeää omiksi lähialueen suosikkipoluikseen Nivalan Pyssynmäen ja Ylivieskan Törmälän maastot. Koko Suomen parhaat juoksupolut löytyvät sen sijaan hieman pohjoisempaa, Kolilta. Kotipaikkakunnallaan Merijärvellä Saukko piti hiljattain polkujuoksuillan, joka innosti mukaan mukavan määrän paikallisia kuntoilijoita.
”Mahtavaa huomata, että ihmiset ovat löytäneet polkujuoksun. Tässä lajissa yhdistyvät hienosti luonnosta nauttiminen ja liikunta”.
Kaikille ensimmäistä kertaa polkujuoksulenkille lähteville Pirjo Saukko antaa yhden hyvän ohjeen: panosta omiin juoksukenkiisi. Niiden on oltava pidoltaan hyvät ja jalkaan istuvat.
”Aloittelija voi myös helposti innostua liikaa, jolloin juoksukerrat lisääntyvät, ja tämä voi aiheuttaa rasitusvammoja. Tärkeää onkin lihaskunnon ylläpito”.

Takaisin Jutut -sivulle