Kalajoen maastopalon tilanne on vakaa ja rauhallinen – tiistaille ennustetut kovat tuulet aiheuttavat kuitenkin huolta

Kalajoen maastopalo on tällä hetkellä hallinnassa. Kuva: Pirkanmaan pelastuslaitos

Kalajoen maastopalon tilanne on tällä hetkellä vakaa ja rauhallinen, kerrotaan Jokilaaksojen Pelastuslaitokselta. Leviämisvaaran riski on koko ajan pienentynyt. Alueella tehtiin yöllä järjestelmällistä paloalueen sammuttamista ja rajoituslinjojen varmistamista pimeän tuloon asti. Alkuillasta tuli sadekuuroja, jotka kastelivat aluetta ja mikä oleellisempaa, ne kastelivat ympäröivää palamatonta aluetta. Huomisen tiistaipäivän sääennusteet hieman arveluttavat, on ennustettu kuivaa säätä ja voimakkaitakin puuskatuulia, enimmillään jopa 16 metriä sekunnissa.

Voimakkaat tuulet todennäköisesti paljastavat uusia kyteviä palopesäkkeitä ja saavat niitä myös liekkipalona palamaan. Tästä syystä tänään aamupäivällä tehdään mahdollisimman tarkkaa arviota ja päätöksiä, miten edetään tämän päivän illasta keskiviikkoon asti. Mahdollisesti keskiviikkona voidaan vapauttaa resursseja alueelta. Maastosta johtuen on arvioitu, että sammutustyöt jatkuvat kuluvan viikon kuitenkin hyvinkin intensiivisinä.

Puolustusvoimien osalta virka-apuosasto vapautuu tänään maanantaina ja aamupäivällä tehdään päätöksiä, pyydetäänkö sitä vielä. Puolustusvoimien ajoneuvokalusto kuitenkin jää edelleen toimintaan. Helikopterilla tehtävälle sammutustoiminnalle ei tässä vaiheessa ole tarvetta. Alueelle suoritetaan päivän aikana tiedusteluja pienlentokoneella sekä useammalla dronella. Ilma-alukset tuottavat materiaalia pelastustoiminnan johdon käyttöön.

Eräänä yksityiskohtana todetaan, että alueella on muun muassa kaksi rikkoutunutta mönkijää ja muuta vaurioitunutta kalustoa, jota aletaan koota tänään huoltopaikalle jatkotoimenpiteitä varten.

Tuulen alapuolella olevia asukkaita ja kiinteistöjen omistajia kehotetaan kuitenkin seuraamaan tilannetta edelleen ja tarvittaessa sulkemaan ikkunat ja ilmanvaihto. Välitöntä asukkaiden evakuoimistarvetta ei tällä hetkellä ole.

Takaisin Jutut -sivulle