Kännykkä ei kuulu oppitunnille

Merijärvellä kännykätön koulupäivä on laajennettu myös yläkouluun.

Puhelimen käyttö kouluissa herättää taas paljon keskustelua. Ilta-Sanomat uutisoi elokuussa, että Opetus- ja kulttuuriministeriössä (OKM) valmistellaan syksyllä lakiesitystä puhelimen käytön laajemmasta rajoittamisesta. Oppitunneilla puhelimen käyttö voidaan jo kieltää nykyistenkin järjestyssääntöjen mukaan. Opetushallitus suosittelee puhelimen häiritsevän käytön rajoittamista kouluissa ja oppilaitoksissa myös välitunneilla. Oppitunneilla puhelinta voi käyttää opettajan luvalla.
Oulaisten yläkoulun rehtori Anne Törmälä kertoo, että heillä kännykät kerätään aina pois oppituntien ajaksi. Tunti alkaa sillä, että oppilaat vievät kännykkänsä parkkiin.
” Jos oppilas haluaa laittaa kännykän reppuunsa, sekin onnistuu, kunhan opettaja näkee, että se sinne laitetaan. Taskuun se ei saa jäädä”, toteaa Anne Törmälä.
Törmälän mukaan oppilaat noudattavat sääntöä aika hyvin, mutta aina välillä löytyy joku, joka yrittää jättää kännykän taskuunsa tai alkaa inttää sen jättämisestä parkkiin.
” Silloin asiaa pohditaan yhdessä rehtorin kanssa, mutta tuollainen kieltäytyminen on onneksi harvinaista”.
Anne Törmälän mielestä kännykkä pitäisi kieltää oppituntien ajaksi joka koulussa. Hänen mukaansa on ilmiselvää, että puhelin taskussa aiheuttaa levottomuutta oppilaassa.
” Käsi hakeutuu jatkuvasti kännykkään, sitä kurkitaan ja viestejä laitellaan. Pahinta on salakuvaaminen, joka ahdistaa monia oppilaita. On jotenkin surullista, että moni oppilas seurustelee välitunnilla vain kännykkänsä kanssa eikä puhua pukahda kenellekään mitään. Toisaalta kännykkä on yksinäiselle oppilaalle pakokeino siitä yksinäisyydestä, joten ei kännykkä aina huono asia välitunnilla ole”.

Haapaveden yläkoulussakin puhelimien käyttö oppitunnilla ilman lupaa ei ole sallittua. Oppilas voi kuitenkin tunnin alussa valita itse, laittaako puhelimen äänettömänä omaan reppuun vai opettajan valvonnassa olevaan puhelinparkkiin. Jos kännykkä jostain syystä kuitenkin ilmestyy oppilaan käsiin tunnin aikana, ottaa opettajan sen haltuunsa opiskelua häiritsevänä välineenä. Tietyt alueet kuten ruokala, liikunta- ja pukuhuonetilat ovat kokonaan puhelinkieltoaluetta. Rehtori Tuomo Järvenpään mukaan sääntöjä noudatetaan heidän koulussaan varsin hyvin. Kännyköiden täyskieltoa kouluissa Tuomo Järvenpää pitää sen sijaan rajuna toimenpiteenä, jonka valvonta voi olla ongelmallista.
” Ainakin kiellon alkuvaiheessa valvonta ja säännön rikkomista seuraavat kurinpitotoimet työllistäisivät kouluja erittäin paljon. Totutuksi tavaksi omaksuttu puhelimettomuus koulussa toki toisi rauhaa opiskeluun pidemmällä tähtäimellä”, sanoo Tuomo Järvenpää.
Tuomo Järvenpään mukaan puhelimen käyttö oppituntien aikana on aiheuttaa oppilaalle paljon oppimisen ongelmia.
” Oppitunnin aikainen puhelimenkäyttö vie oppilaan ajatukset täysin muualle opiskeltavasta asiasta ja aiheuttaa jatkuvia keskeytyksiä opiskeluun”.

Merijärven Koivupuhdon koulussa alakoululaisilla on ollut jo pitkään käytössä kännykätön koulupäivä. Viime viikolla sivistyslautakunta vahvisti koulun järjestyssääntöihin muutoksen, jolla kännykätön koulupäivä laajennettiin koskemaan myös yläkoululaisia. Sääntö astui voimaan tämän viikon maanantaina. Puhelinta voi kuitenkin edelleen käyttää oppitunnilla esimerkiksi tiedonhakuun, mikäli opettaja näkee sen käytön hyödylliseksi. Rehtori Sirpa Tikkalan mukaan vie oman aikana, ennen kuin sääntöihin totutaan.
” Uskomme kuitenkin, että oppilaat tottuvat asiaan samoin kuin aikoinaan on alakoululaisten kännykättömään koulupäivään siirryttäessä tapahtunut.  Pyrimme aktivoimaan oppilaita liikkumaan ja keksimään muuta toimintaa välitunneille”, kertoo Sirpa Tikkala.
Sirpa Tikkala ei ole kännyköiden täyskiellon kannalla, sillä joissakin tilanteissa puhelimen käyttäminen on pedagogisesti perusteltua.
”Koulun järjestyssäännöilläkin pystytään asiaan vaikuttamaan, mutta toki valtakunnallinen ohjeistus helpottaisi, ettei jokaisen koulun tarvitsisi asiaa erikseen pohtia”. 

Takaisin Jutut -sivulle