Karhupatsas kääntää katseita

Paavo Mannisen veistämä karhumonumentti on kädentaitoa parhaimmillaan.

Ravustajankadulla, Pyhäjoen varressa seisoo pieni puuvene. Sen kyydissä on kaksi erikoisennäköistä matkustajaa. Toinen niistä on soutajan roolissa ja toisen tehtävänä on kalastaminen. Lähempi tarkastelu veneen pohjalle paljastaa, että kaksikko on saanut saaliikseen kaksi mojovan kokoista lohta.
Kyse on oulaistelaisen Paavo Mannisen tekemästä puuveistoksesta. Tai tässä tapauksessa kahdesta sellaisesta. Veistokset ovat karhuja ja moottorisahalla valmistettuja.
”Minulla oli Kärsämäen mökillä niin iso kuusi, toista metriä tyvestä halkaisijaltaan. Päätimme tehdä sen alaosasta keulasoutajakarhun ja ylemmästä osasta kalastajakarhun”, kertoo Paavo Manninen.
Yksinään ei Paavo Manninen karhujen kimppuun käynyt. Apuna hänellä oli Jari Kuokkanen ja maalaustöissä alan spesialisti Juha Sarja. Karhujen veistäminen vei aikaa kaikkiaan noin 10 tuntia.
”Minulla oli ollut jo pitkään päässä visio jonkinlaisesta monumentista. Ajatus jalostui sitten tekovaiheen aikana”.

Kalastajakarhun saaliina on tietysti lohi.

Alkuperäinen idea oli tehdä jättikuusesta sekä karhut että vene, mutta tarkemman pohdiskelun jälkeen Paavo Mannisen kaveri vinkkasi, että koska Manniselta onnistuu veneiden rakentaminen niin hyvin muutenkin, kannattaa se valmistaa erillisenä työnä. Kun paatti oli valmis, istutettiin karhut siihen oikeille paikoilleen.
”Tuota isompaa karhua piti sovitella 10–15 kertaa veneeseen. Välillä pienensimme karhua maassa ja hahmottelimme, millainen sen asento voisi olla. Koitimme saada sille myös oman erikoisilmeensä. Ei mitään tyypillistä pönöttäjää. Airotkin tein etukäteen. Sitten siirryimme perimmäiseen karhuun sillä ajatuksella, että sille pitää saada onki käteen ja nostokoukku toiseen”.
Karhumonumentin rakentamista ehti käydä katsomassa yksi jos toinenkin lähialueen asukas. Teoksesta tuli lopulta niin vaikuttavan näköinen, että se pitää ehdottomasti saada jonnekin näkyvälle paikalle.
”Olen ajatellut laittaa patsaan pilareiden varaan ja pärekaton alle, jossa se säilyy pitempään suojassa. Tässä jokivarressa on sille varmasti paras paikka”.

Onpa joku ehtinyt jo kysymään, paljonko karhumonumentti maksaa, jos sen ostaisi omaa pihaa koristamaan. Paavo Manninen ei ole sulkenut patsaan myymisen mahdollisuutta, mutta ilmaiseksi hän ei aio siitä luopua.
”Kyllä se hinta kakkosella alkaa. On siinä niin monta eri työvaihetta ollut. Mutta harkitsen kuitenkin vakavasti, että patsas tulee vain omaan käyttöön”.

Takaisin Jutut -sivulle